Ioan Nelu Botis, fost ministru al Muncii pana in aprilie 2011, s-a prezentat, joi, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in dosarul in care Agentia Nationala de Integritate a solicitat cercetarea sa pentru conflict de interese, anunta Mediafax. Fostul ministru nu a vrut sa faca declaratii la intrarea in sediul Parchetului instantei supreme, spunand doar ca va da mai multe informatii dupa discutia cu procurorii.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca Ioan Botis s-a prezentat la Parchetul instantei supreme in dosarul in care Agentia Nationala de Integritate a solicitat cercetarea fostului ministru al Muncii pentru conflict de interese, cauza fiind in faza actelor premergatoare.

Ioan Nelu Botis a demisionat in 20 aprilie 2011 din functia de ministru al Muncii, in contextul scandalului legat de angajarea sotiei sale in proiectul european "Sansa la demnitate". Cu o zi inainte, Botis anuntase ca sotia sa se va retrage din functia de consilier in proiectul derulat de Asociatia "Parteneriat Euractiv" Bistrita si ca niciunul dintre ei nu a avut vreodata calitatea de fondator sau de membru al asociatiei. Scandalul privind proiectul "Sansa la demnitate" derulat de Asociatia Parteneriat Euro-Activ din Bistrita a izbucnit in luna aprilie 2011. Presa a relatat ca sotia ministrului Botis este implicata intr-un proiect european finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Autoritatea de Management a acestuia fiind in subordinea Ministerului Muncii.

Imediat, Agentia Nationala de Integritate (ANI) l-a reclamat pe Botis la Parchet pentru conflict de interese. Pe langa ANI, si Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) s-a autosesizat dupa articolele din media legate de un posibil conflict de interese in care s-ar afla Ioan Nelu Botis.

AMPOSDRU preciza, in 19 aprilie, ca proiectul "Sansa la demnitate in care era consilier sotia lui Ioan Botis are o valoare de 2.130.890 de lei si ca nu a fost depusa nicio cerere de rambursare. Proiectul a fost aprobat spre finantare la 1 octombrie 2010, iar contractul de finantare a fost semnat la 27 octombrie 2010. Conform acordului de delegare, proiectul se afla in monitorizare la organismul intermediar regional POSDRU Nord-Vest si a primit prefinantare la 29 noiembrie 2010.

Sotia fostului ministru al Muncii Ioan Botis, Ligia Botis, a "prezentat o situatie care nu corespunde realitatii" in CV-ul depus pentru a fi parte a proiectului european "Sansa la demnitate", au descoperit inspectorii DLAF, motiv pentru care acestia au sesizat Parchetul.

Reprezentantii Departamentului de Lupta Antifrauda au comunicat, la solicitarea Mediafax, ca cei care au verificat modul in care a fost derulat proiectul "Sansa la demnitate" al Asociatiei Parteneriat Euro-Activ Bistrita au descoperit "posibile infractiuni legate de modul de obtinere a fondurilor europene". Mai mult, DLAF sustinea ca aceste posibile infractiuni au fost savarsite de "persoanele responsabile cu furnizarea documentelor necesare pentru dovedirea eligibilitatii proiectului". "Aceste persoane au prezentat situatii care nu corespund realitatii, creand aparenta indeplinirii unor conditii obligatorii pentru obtinerea finantarii din bugetul UE", au comunicat reprezentantii DLAF.

Pe langa DLAF, si Autoritatea de Management a POSDRU a facut propria verificare a modului in care s-a derulat proiectul, ajungand la o concluzie similara: exista indicii ca a fost incalcat un articol din Legea 78 din 2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie aproape similar celui indicat de DLAF, fapta pedepsindu-se exact la fel. In plus, in urma anchetei AM POSDRU i-a cerut ONG-ului beneficiar sa returneze finantarea de 639.267 de lei, singurii bani primiti pentru acest proiect, aici fiind inclusi si cei 8.000 de euro primiti de Ligia Botis.