Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a declarat, miercuri, ca liberalii nu au luat in discutie proiectul privind gratierea unor persoane promovat in Parlament, fapt pentru care PNL nu isi poate asuma responsabilitatea pe un asemenea act normativ, relateaza Mediafax.

Voicu a fost intrebat daca proiectul semnat de deputatul PSD Madalin Voicu si de deputatul minoritatii rome, Nicolae Paun, a beneficiat de acordul liderilor USL.

"Acei deputati, niciunul dintre ei nu apartine PNL, iar tinand cont de faptul ca nu am purtat nicio discutie comuna pe acest subiect, nu este un proiect pe care PNL sa aiba vreo responsabilitate sau sa-si poata exprima acum o opinie. (...) Nu ne-a fost comunicat inainte, nu l-am discutat, nu e asumat mai mult decat poate de initiatori, nu stiu ce scrie acolo", a spus Voicu.

Deputatul PSD Madalin Voicu a declarat, marti, ca initiativa legislativa prin care propune gratierea detinutilor pedepsiti cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv a fost discutata in USL si in PSD, avand girul politic, el aratand ca nu s-a gandit la Adrian Nastase atunci cand a elaborat-o.

Intrebat daca Adrian Nastase ar putea intra sub incidenta proiectului de lege, Madalin Voicu a spus ca nu stie.

"Nu stiu. Nu m-am gandit la chestia asta. De ce?", a spus Madalin Voicu.

"Eu vorbesc de intelectuali care, gresind o data, pot fi intelesi nu sub forma de toleranta, ci de a gasi solutii de a corecta persoana. Nu stiu daca Adrian Nastase intra sau nu sub incidenta acestei legii, eu fiind un om educat consider ca toti cei care se fac vinovati de infractiuni, pentru faptul ca sunt intr-o pozitie peste mediu, cred ca trebuie gasite solutii", a adaugat Madalin Voicu.

Intrebat daca initiativa legislativa are girul USL daca a fost discutata in USL si in PSD, Voicu a raspuns: "Dar credeti ca am inventat-o eu asa, peste noapte, am avut o premonitie, o revelatie si am facut legea asta? Sigur ca s-au discutat lucrurile astea, ele nu trebuie discutate cu USL, ci cu toti oamenii, Justitia trebuie sa inteleaga, in primul rand".

Pedepsele cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta, ar putea fi gratiate in intregime, in timp ce infractiunile pedepsite cu privarea de libertate pana la 4 ani inclusiv sau amenda ar putea fi amnistiate, conform unui proiect depus la Camera.

Aceste prevederi sunt cuprinse in proiectul de lege intitulat "Lege pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse", initiat de catre deputatul PSD Madalin Voicu si de catre presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Paun.

Initiativa legislativa a celor doi deputati prevede, totodata, si gratierea minorilor trimisi intr-o scoala speciala de munca si reeducare.