Autoritatea Electorala Permanenta anunta ca fiecare candidat la alegerile parlamentare din 9 decembrie trebuie sa depuna intr-un cont deschis de AEP garantia financiara de cinci salarii minime brute pe tara, reprezentand 3.500 de lei.

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) informeaza intr-un comunicat transmis luni si citat de Mediafax ca, in vederea desfasurarii in bune conditii a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat din anul 2012, este titulara unui cont colector special, nepurtator de dobanda, numit "Cont Colector AEP Alegeri Parlamentare" la CEC Bank, Unitatea Pilot Victoria cu numarul: RO63CECEB50433RON2092670.

In acest cont candidatii si/sau partidele politice pot depune la orice agentie CEC Bank din tara sumele, in numerar sau prin virament, reprezentand garantiile prevazute de art. 29, alin. (5) din Legea 35/2008 la depunerea candidaturilor.

Valoarea depozitului pentru fiecare candidat este de 5 salarii minime brute pe tara. Potrivit Hotararii Guvernului nr. 1225/2011 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, incepand cu data de 1 ianuarie 2012, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost stabilit la 700 lei lunar. Prin urmare, valoarea depozitului pentru fiecare candidat la alegerile parlamentare din anul 2012 este de 3.500 de lei, precizeaza AEP.

La fiecare depunere efectuata, platitorii vor furniza urmatoarele date: numele si prenumele candidatului pentru care se constituie depozitul; codul numeric personal al candidatului; partidul politic sau organizatia cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care a propus candidatul, iar in cazul aliantelor politice sau electorale se indica membrul aliantei care a propus candidatul, iar in cazul candidatilor independenti se trece mentiunea candidat independent; circumscriptia electorala; numarul colegiului; candidatul independent, in plus, va preciza si numele, prenumele si codul numeric personal al persoanei imputernicite de acesta sa solicite restituirea depozitului in caz de deces.

In situatia depunerilor individuale datele vor fi inscrise in formularul de depunere numerar. In situatia depunerilor efectuate pe baza de tabel (de exemplu, reprezentantul partidului) informatiile vor fi cuprinse intr-un tabel nominal inregistrat la partidul politic si se vor elibera chitante individuale.

Incasarile prin virament se vor efectua numai individual (pentru cate un singur candidat).