Victor Ponta, pentru le Monde: Poate am actionat intr-o maniera impetuoasa si pripita in ceea ce priveste referendumul, dar am raspuns asteptarilor populatiei/ Eu sunt cel care a decis sa normalizeze situatia cu presedintele Basescu
Premierul a mai declarat ca va lucra "de doua ori mai mult, nu doar pentru aplicarea programului meu politic, dar si pentru a reparara reputatia Romaniei. Am actionat in conformitate cu normele si cultura noastra politica. Evident, agresivitatea disputelor noastre politice a surprins Comisia Europeana si europenii."
Intrebat daca analizeaza daunele pe care le-a suferit imaginei Romaniei, Ponta a raspuns: "A fost o mare problema sa explicam actiunile. Am fost uimit sa fiu prezentat, in special in Le Monde, ziar pe care l-am citit mereu, ca o persoana care nu respecta valorile europene. Eu sunt cel care, in final, a decis sa normalizeze situatia cu presedintele. Vom avea alegeri legislative la inceputul lunii decembrie.
Nu vor mai aparea confuzii, ci o revenire la normalitate. Inteleg ca razboiul politic a afectat ambele parti si chiar si tara. Interesele natiunii trebuie sa primeze. Potrivit sondajelor, vom avea majoritate absoluta dupa alegeri. Voi fi, probabil, mai destins si voi acorda o atentie mai mica sfarsitului mandatului lui Basescu. El isi incheie cariera politica, eu o incep pe a mea."
In ceea ce priveste declaratiile politicienilor europeni la adresa Romaniei, Victor Ponta a reiterat faptul ca, in opinia sa, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a fost corect si echilibrat acesta jucand "un rol de mediere foarte important pentru readucerea Romaniei la o situatie de normalitate". Pe de alta parte, prim-ministrul a aratat, referindu-se la declaratiile comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, ca "alte puncte de vedere au fost exagerate si partizane. Nu pot sa accept expresia 'lovitura de stat'. O lovitura de stat data de 8,5 milioane de persoane, asa ceva nu exista. Aceasta situatie nu este in alb si negru, cu un nevinovat si un vinovat. A fost o batalie politica foarte sangeroasa. Am luat decizia, din punctul meu de vedere, sa ii pun capat".
Intrebat daca exista un unct comun intre el si omologul maghiar Viktor Orban, si anume o maniera similara de a "brutaliza" institutiile, Ponta a afirmat ca are ghinionul de a purta prenumele de Victor. "Cu tot respectul pe care il port (premierului Ungariei - n.r.), opiniile noastre sunt complet diferite. Sunt primul prim-ministru roman care nu are un trecut in perioada comunismului. Sper sa reprezint finalul perioadei de tranzitie postcomuniste. Vreau sa redau institutiile controlului popular, si nu sa le brutalizez", a declarat premierul Ponta.
Ponta a mai adaugat ca in 8 ani de mandat, presedintele Basescu a acumulat prea multa putere, reusind sa concentreze executivul, justitia si "intr-o oarecare masura, ramura legislativa"si ca, de indata ce a preluat functia de prim-minstru, a simtit o cerere puternica de separare a puterilor.
Intrebat cum comenteaza criticile presei germane, pe care a acuzat-o ca ar fi infiltrata de Securitate, Ponta a afirmat ca a exagerat. "I-am adresat asta unui jurnalist anume si am regretat lucrul acesta. Sunt obisnuit sa fiu criticat, insa acesta n-a acuzat de crima. Era vorba de un prieten care a murit in urma cu 12 ani", a declarta seful executivului.
Jurnalistul Le Monde a adus in discutie si problema plagiatului, intrebandu-l pe premier daca se face vinovat de acuzatiile aduse. Ponta a reiterat ca acuzatiile sunt false, fiind rezultatul conflictului politic cu presedintele Basescu. Ponta a aratat ca lucrarea sa a respectat criterile in vigoare in 1999.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
"Eu sunt cel care a decis sa normalizeze situatia cu presedintele Basescu" O situatie normala este atunci cind alesul si numitul lucreaza inpreuna pentru romani. Pentru acest lucru sunt ei platiti. Nu-mi aduc aminte ca numitul sa fi avut o singura data aceiasi parere cu presedintele Basescu. Unde-i normalitatea?
Dar ce-si face omul cu mana lui...
Lucian Boia MITOLOGIA ŞTIINŢIFICĂ A COMUNISMULUI pag.199
" A-ţi structura ideile şi comportamentul pe două axe contradictorii, în fiecare moment cu sentimentul de a avea şi de a nu avea dreptate, este un exercitiu care poate deforma pînă şi spiritele cele mai ferme. Sistemul dublei gîndiri... a făcut RAVAGII , pornind de la această dublă realitate: imaginară şi materială."
Daca acest individ - Ponta - ar arata pe dinafara ca pe dinauntru cele mai sinistre inventii SF (Alien) ar parea complet inofensive, ba chiar dragalase.
5. Malgré la crise politique, nous avons réussi à mener des réformes sociales importantes et à préserver les indicateurs macroéconomiques. Notre déficit budgétaire a été ramené de 4,5 % à 2,2 %. Mais notre économie doit se porter mieux avant d'envisager l'euro. Sinon, on connaîtra le sort d'autres pays, admis trop vite.
Cat de nerusinat trebuie sa fii sa spui ca acuzatiile de plagiat sunt false, fiind rezultatul conflictului politic cu presedintele Basescu si ca lucrarea a respectat criterile in vigoare in 1999?
Oare Le Mond crede ce i-a servit Ponta? Eu sper sa nu se lase pacalit.