Premierul Victor Ponta, aflat la Bruxelles, a afirmat dupa intalnirea cu presedintele Comisiei Europene ca i-a spus acestuia ca votul exprimat la referendumul de demitere a presedintelui Basescu nu poate fi ignorat, aratand insa in acelasi timp ca disputele politice interne nu trebuie sa se manifeste la nivelul UE, scrie Mediafax.

Intrebat de jurnalisti daca i-a reprosat ceva presedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, referitor la "comportamentul" comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, premierul a raspuns ca nu a discutat cu oficialul CE despre comisarul european, ci despre faptul ca vointa exprimata de catre romanii care s-au prezentat la referendum nu poate fi ignorata.

"Am vorbit de faptul ca, in mod clar, criza politica din Romania nu trebuie sa fie interpretata doar printr-o cheie institutionala, ci mai ales prin cheia vointei exprimate democratic de catre cetatenii romani. Evident ca am vorbit inca o data de faptul ca 8,5 milioane de romani care voteaza nu pot sa fie ignorati, iar aici lucrurile sunt foarte clare. In acelasi timp insa, repet ce am spus si acasa: Romania nu are alt drum decat un drum european si noi, cu Bruxelles-ul, cu Comisia Europeana, nu ne translatam razboaiele din interior. Nu imi plac nici cei care vin sa parasca aici la Bruxelles sau la Strasbourg, sperand ca asta o sa-i ajute acasa, dar nici nu cred ca trebuie sa purtam razboaie cu Comisia Europeana pentru razboaiele noastre politice interne", a spus Ponta.

Intrebat de asemenea daca presedintele Comisiei Europene i-a reprosat ceva anume in discutia avuta luni la Bruxelles, premierul a raspuns negativ, adaugand ca acesta a apreciat faptul ca "faimoasele" 11 puncte asumate spre indeplinire in vara acestui an au fost tratate de Guvern la modul cel mai serios si indeplinite.

"Evident ca in continuare ceea ce trebuie sa aratam este ca putem sa ne gandim la proiecte nationale comune si ca putem sa ducem batalia politica interna in asa fel incat sa nu fie afectate interesele noastre ca tara in Uniunea Europeana", a spus Ponta.

El a mai aratat ca este necesar ca gradul de absorbtie de catre Romania a banilor europeni sa creasca, astfel incat sa nu fie pierdute fondurile puse la dispozitie.

Premierul s-a aflat, luni, intr-o vizita oficiala la Bruxelles, pentru intalniri cu presedintele Comisiei Europene si cu primul-ministru al Belgiei, Elio Di Rupo.