Mai multi europarlamentari socialisti si-au exprimat, marti, la Strasbourg, in cadrul unei dezbateri organizate la Parlamentul European de delegatia romana din Grupul Socialistilor si Democratilor, ''solidaritatea cu eforturile USL de aparare a democratiei in Romania'', informeaza un comunicat de presa al Uniunii Social Liberale remis AGERPRES.

Membrii delegatiei USL, formata din Dan Sova, ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Titus Corlatean, ministrul Afacerilor Externe, si Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, au prezentat evolutiile politice din Romania din ultimele luni si au subliniat ca statul de drept nu a fost sub nicio forma incalcat in cursul procedurii parlamentare constitutionale de suspendare a lui Traian Basescu.

''Reprezentantii social-democrati au prezentat partenerilor europeni actiunile intreprinse de USL, in conformitate cu deciziile majoritatii parlamentare si cadrul legal-constitutional in vigoare. De asemenea, au expus principalele masuri adoptate de Guvernul Ponta pentru imbunatatirea nivelului de trai al cetatenilor si combaterea coruptiei instituite de clientela PDL'', se spune in comunicat.

Conform sursei citate, in cadrul conferintei, membrii Grupului Socialist au criticat ''imixtiunea brutala'' a unor membri ai Comisiei Europene in procesul politic intern dintr-un stat membru al Uniunii.

''In interventia sa, Pino Arlacchi, europarlamentar italian, a declarat ca 'Guvernul si Parlamentul Romaniei au fost victimele unei lovituri informationale, condusa de profesionisti in dezinformare'. Reprezentantul Partidului Democratic din Italia a acuzat dublul standard de care a dat dovada Comisia si tratamentul inadmisibil pe care acest for l-a aplicat Romaniei. Cele 11 puncte transmise de Barroso premierului Ponta reprezinta un act arogant de violare a suveranitatii nationale si a prerogativelor Parlamentului roman', a subliniat Pino Arlacchi.

De asemenea, Libor Roucek, vicepresedintele Grupului Socialist, si-a exprimat solidaritatea cu actiunile intreprinse de USL impotriva abuzurilor regimului Basescu si a pledat pentru un efort solidar al Socialistilor Europeni in apararea democratiei in statele membre.

''La randul sau, Zita Gurmai, presedinta organizatiei de femei a Partidului Socialistilor Europeni, a criticat lipsa de reactie a Comisiei Europene fata de derapajele anti-democratice ale PDL, membru al Grupului Popularilor Europeni, si preocuparea excesiva si nelegitima pentru a opri accederea la guvernare a fortelor de stanga'', se arata in comunicat.

Conferinta din cadrul Grupului Socialist precede discutia care va avea loc maine in plenul Parlamentului European in legatura cu situatia din Romania.