Plenul Camerei Deputatilor a decis marti, cu 220 de voturi "pentru", 5 "impotriva" si 11 abtineri, incetarea mandatului de deputat al conservatorului Sergiu Andon, transmite Agerpres.

Sergiu AndonFoto: Hotnews

Membrii Comisiei juridice a Camerei Deputatilor au constatat, pe 3 septembrie, incetarea mandatului de deputat al lui Sergiu Andon (PC) pentru incompatibilitate, luand act de hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in acest caz.

In cadrul sedintei de marti nu au fost dezbateri, iar deputatul PC Sergiu Andon nu a luat cuvantul.

Andon a declarat marti la Realitatea TV ca "mai sunt etape interne, si dupa aceea va urma CEDO".

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a cerut Parlamentului revocarea din functie a parlamentarilor Sergiu Andon si Florin Costin Paslaru, ca urmare a ramanerii irevocabile a deciziilor privind incalcarea legii de catre cei doi politicieni.

In 3 aprilie 2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis irevocabil ca deputatul conservator Sergiu Andon este incompatibil cu calitatea de parlamentar, intrucat a fost avocat intr-un proces de coruptie, judecatorii admitand astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate.

Decizia ICCJ a survenit sesizarii din iunie 2009 a procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in urma careia inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) au constatat ca Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar intrucat a acordat, ca avocat, asistenta juridica unui invinuit intr-un dosar penal de coruptie.

Conform legii, cei declarati in incompatibilitate trebuie sa renunte la functia pe care o ocupa si nu mai pot fi alesi sau numiti intr-o functie publica timp de trei ani.

In 18 iulie, premierul Victor Ponta declara ca a scris Parlamentului, precum si celor doi parlamentari (Sergiu Andon si Florin Paslaru - n.r.) care au decizii definitive de incompatibilitate, el manifestandu-si convingerea ca lucrurile se vor rezolva si aratand ca Guvernul nu are puterea de a demite parlamentari.

In aceeasi zi, Comisia Europeana cerea Romaniei, in raportul privind MCV, adoptarea unor proceduri clare prin care sa se prevada demisia parlamentarilor impotriva carora au fost pronuntate hotarari definitive privind incompatibilitatea sau conflicte de interese ori care au fost condamnati definit intr-un caz de coruptie la nivel inalt.