Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat sambata ca, in opinia sa, Curtea Constitutionala a incurajat "derapajele si excesele" presedintelui Traian basescu si a introdus norme pentru a intari puterea acestuia, sustinand ca ar fi nevoie de revizuirea Constitutiei pentru ca asemenea situatii sa nu mai aiba loc, relateaza Mediafax.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Prezent la Scoala de Vara a femeilor liberale desfasurata la Eforie Nord, Tariceanu a afirmat ca "presedintele Basescu s-a facut remarcat printr-o formula absolut inedita care nu se gaseste nicaieri, nici in Constitutia Romaneasca, nici in Constitutiile europene, aceea de presedinte jucator, tocmai acel rol pe care el a vrut sa-l joace, l-a facut la finele anului 2011 sa fie complet epuizat in privinta credibilitatii lui in fata partidelor, in fata actorilor politici, in fata cetatenilor de a putea rezolva criza politica in care Romania se afundase. Neintelegand, neavand cultura politica necesara, Basescu a facut o alegere fundamental gresita care a ramas nesanctionata de Parlament, de clasa politica, in Occident lucrurile au fost privite cu indiferenta, s-a ajuns la derapaje grave de la democratie, la instituirea unui sistem de conducere unipersonal si autoritar de catre presedinte si lucrul acesta a facut in final ca totul sa debuseze in criza majora care a dus la suspendarea si apoi la referendumul de demitere. Trebuie sa fie foarte clar, acestea nu au fost simple capricii ale unor lideri ai USL, aceasta situatie este rodul abordarii politice in afara Constitutiei pe care a avut-o Traian Basescu."

Potrivit fostul premier liberal, Curtea Constitutionala a jucat un rol important in acesata situatie pentru ca nu a sanctionat derapajele presedintelui.

"Din pacate, o spun raspicat, poate sa-mi spuna oricine ca fac presiuni la adresa Curtii Constitutionale, nu fac niciun fel de presiune, dar am dreptul sa remarc ca in loc Curtea Constitutionala sa cenzureze derapajele si excesele presedintelui, nu numai ca nu a facut acest lucru, le-a incurajat si a introdus norme noi constitutionale in afara Constitutiei care sa intareasca puterile presedintelui. Si acesta este un lucru extrem de grav", a afirmat Tariceanu.

"Prin urmare, obligatia noastra este sa ne gandim la un serios proiect de revizuire a Constitutiei, care in viitor sa previna astfel de situatii dramatice, care afecteaza viata politica, dar mai mult de atat componenta sociala si economica. Romania astazi nu trece numai printr-o criza politica, suntem intr-o criza sociala majora, intr-o criza economica ce se apropie de incheierea celui de-al patrulea an. Cine ar fi crezut acum patru ani ca aceasta criza va dura mai mult de sase luni-un an? Nimeni, incepand cu cei mai mari experti din Romania care aveau aprecieri mai degraba optimiste. Sigur ca este o conjunctura internationala, sigur ca sunt multe lucruri care se petrec pe glob si Romania nu poate sa nu fie afectata de aceste evolutii", a mentionat Tariceanu.