Mihail Neamtu: In situatia ipotetica in care USL castiga peste 50% la alegeri, premier va fi desemnat o persoana precum actualul lider de la Cluj, Ioan Rus
"Pragmatic vorbind, chiar daca ar exista o presiune efectiva ca presedintele sa mai numeasca un premier de la PSD, acesta nu poate fi Victor Ponta. Actualul lider de fatada al socialistilor este compromis grav pe plan intern si international. Izolarea economica si diplomatica a Romaniei s-ar adanci. In acest caz, premier ar fi desemnat cu siguranta, o persoana precum actualul lider de la Cluj, Ioan Rus", afirma Mihail Neamtu, pe contul sau de Facebook.
Neamtu afirmat ca, potrivit Constitutiei, "dupa alegeri presedintele are doar obligatia de a consulta partidul care ar avea majoritatea absoluta. Nicidecum o eventuala alianta intre patru partide diferite".
"Chiar daca am presupune - pentru a derapa de la textul Constititiei alaturi de copilotul Ponta, specializat in astfel de manevre - ca presedintele ar desemna un premier de la o eventuala alianta majoritara, nu este obligat in nici un fel sa desemneze pe cineva de la un partid anume din cadrul acetei aliante. Spre exemplu, ar putea, foarte bine, sa desemneze un premier de la UNPR sau de la PNL", comenteaza acesta.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Personal sunt sigur ca daca presedintele nu-si vede de treburile democratice se alege cu o suspendare IN ACEEASI zi cu legislativele.
Conf. Dr. Emil Boc a editat un manual de drept constitutional, manual de baza al Facultatii de Stiinte Politice clujene. Iata ce invata studentii:
“Pag. 225: “Preşedintele României nu se bucură de independenţă totală în desemnarea primului-ministru. Potrivit textului constituţional, Preşedintele trebuie să consulte partidul care deţine majoritatea absolută a locurilor în Parlament ori, dacă nu există o a asemenea majoritate, să consulte toate partidele reprezentate în Parlament.
Chiar dacă Preşedintele României nu este obligat să ţină cont de părerile partidelor consultate, considerăm că nu va putea desemna la funcţia de prim-ministru decît pe acel candidat care are suportul majorităţii parlamentare”…
Nu am eu bani sa fac asta, ca as deveni prim ministru
Ceea ce era de demonstrat.
ganditi inainte de a va exprima.
avocatul lui stie de ce
Presedintele are obligatia sa desemneze pt. postul de premier persoana care are sprijinul majoritatii absolute din Parlament, indiferent ca acea majoritate e detinuta de un partid sau 100 partide.
De ce trebuie sa faca asta? Logic: pt ca daca o anumita persoana are sustinerea majoritatii absolute, orice alta persoana nu are aceasta sustinere. E vorba de principiul "Apa e uda" sau "Iarna nu-i ca vara."
Nu am eu bani sa fac asta, ca as deveni prim ministru
Pedeul e o simpla bransa fesenista, idem pesedeului. Iar Base e din 90 secretar de stat, si din 91 ministru. Vorbim de ce, aici???
"da-i tare" se scrie"dai", eu dau, tu dai,etc., abia
apoi "esprima-te" ...
Nu stiu daca dupa greselile de gramatica poti judeca pe cineva, dar de entuziasmat nu te poti in nici un caz.Si este emblematic sa vezi la cei de stanga mai degraba "esprimari" gresite.
(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
CONCLUZIE: majoritatea parlamentara - adica majoritatea votantilor romani prezenti la urne - decide componenta guvernului si persoana peimului ministru. Nu... domnisoru' Neamtu (sic)...
Multumesc