PSD il propune pe Valer Dorneanu pentru functia de Avocat al Poporului, a anuntat, luni, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, dupa sedinta BPN al PSD, transmite Mediafax.

Zgonea a spus ca Valer Dorneanu este un om de o probitate profesionala deosebita, este o personalitate si a avut si sustinerea din partea opozitiei.

Zgonea a precizat ca a avut o discutie cu presedintele PDL, Vasile Blaga, in privinta Avocatului Poporului, in care i-a spus ca este o palma pe obrazul a cinci grupuri parlamentare faptul ca PDL il sustine pe Gheorghe Iancu, revocat din aceasta functie.

"Am avut o discutie cu presedintele PDL si l-am rugat ca atunci cand vrei sa fii partener de incredere in dialog cu celelalte forte politice sa nu-i pui intr-o situatie sensibila. Va reamintesc ca Avocatul poporului a fost revocat din functie de cinci din cele sase grupuri parlamentare, venind cu aceeasi propunere. Este o palma pe obrazul celorlalte cinci grupuri politice si o sfidare la adresa parlamentarilor. Domnul Blaga mi-a promis ca va gasi o solutie astfel incat lucrurile sa fie pe varianta propusa de noi, adica un consens pentru o propunere la Avocatul poporului", a adaugat Zgonea.

Parlamentul s-a reunit in 3 iulie in sesiune extraordinara si l-a revocat din functie pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, functia fiind preluata interimar de catre Valer Dorneanu.

Revocarea lui Gheorghe Iancu a fost solicitata de USL pentru "incalcarea Constitutiei si a legilor in vigoare". USL reprosa Avocatului Poporului, in cererea de revocare din functie, ca a utilizat prerogativele constitutionale si legale pentru a servi interesele politice ale PDL, ca s-a pronuntat in mod repetat asupra unor probleme politice fara sa fi fost sesizat, invocand inclusiv sesizarea in cazul ICR.

In 18 iulie, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat ca liderii de grupuri au convenit ca noul Avocat al Poporului sa fie numit prin consens al tuturor partidelor, insa acest lucru se va realiza in sesiunea parlamentara din toamna.

Discutia intre liderii de grupuri a avut loc dupa ce Comisia Europeana a recomandat, in raportul privind MCV dat publicitatii in aceeasi zi, numirea in functia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucura de sprijinul diferitelor partide, in cadrul unui proces transparent si obiectiv, menit sa asigure alegerea unui candidat cu o autoritate, o integritate si o independenta de necontestat.

Tot in 18 iulie, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat numirea fostului Avocat al Poporului Gheorghe Iancu in functia de sef al Departamentului legislativ de la nivelul acestei Camere a Parlamentului.

Conducerea PDL a decis sa il propuna pe Gheorghe Iancu pentru Avocatul Poporului, a anuntat in 20 august prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda, aratand ca aceasta propunere este ca urmare a solicitarii Comisiei Europene adresata partidelor de a gasi pe cale consensuala un nume pentru aceasta institutie.

UDMR il sustine pe Eckstein Kovacs Peter pentru functia de Avocat al Poporului, a anuntat, sambata, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, aratand ca numirea acestuia ar fi o solutie buna si echilibrata.