Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a afirmat luni ca MAE a adoptat o strategie care vizeaza stimularea participarii comunitatilor romanesti din strainatate la proiectul 'o singura Romanie', relateaza Agerpres.

"MAE a adoptat recent o strategie privind actiunile specifice pe care le putem angaja, prin intermediul misiunilor diplomatice si consulare, in vederea stimularii participarii comunitatilor romanesti din strainatate la proiectul 'o singura Romanie', o Romanie moderna, proiect in cadrul caruia romanii din strainatate reprezinta un vector important al actiunii de remodelare a societatii romanesti. Romanii din strainatate nu reprezinta o alta Romanie", a declarat Corlatean, la Reuniunea anuala a diplomatiei romane, care se desfasoara la Palatul Parlamentului.

El a precizat ca strategia MAE privind comunitatile romanesti din strainatate se subsumeaza Strategiei nationale privind comunitatile romanesti din afara granitelor tarii si este axata pe componenta de diplomatie publica a Ministerului Afacerilor Externe.

Seful diplomatiei romane a aratat ca MAE a decis sa avanseze propunerea constituirii unui Consiliu consultativ interinstitutional, care sa permita coroborarea politicilor din domeniu, reunind intr-un format deschis atat Comisiile parlamentare de profil, cat si institutiile guvernamentale, ca Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Administratiei si Internelor si altele -, cat si diverselor medii profesionale (TVRi, Radio Romania International, ICR, Patriarhia Romana etc.) ce pot contribui la stimularea dezvoltarii retelelor profesionale, in cadrul carora vizibilitatea elitelor si a romanilor de succes se poate proiecta intr-un regim firesc.

Cat priveste romanii din Ucraina, Corlatean si-a exprimat speranta sa se ajunga o intelegere cu autoritatile ucrainene.

"Relatia cu Ucraina a inregistrat o serie de deschideri in ultima perioada si sper ca dinamica dialogului la nivelul ministrilor de externe (doua vizite oficiale in 2011) sa fie dezvoltata in viitor. Este important sa mentinem momentul si sa construim. Romania ramane un sustinator al parcursului european al Ucrainei. Este important ca in dialogul UE - Ucraina sa fie valorificate toate puntile de cooperare. Sigur, nu ne sunt straine problemele cu care se confrunta etnicii romani din Ucraina si care ridica probleme importante legate de prezervarea insasi a identitatii lor etnice si culturale. Sper totusi sa putem ajunge cu partenerii ucraineni la intelegerea ca etnicii nostri care locuiesc pe teritoriile statelor noastre ar trebui sa devina punti in consolidarea relatiilor politice bilaterale si ca este oportun sa investim in potentialul de cooperare pe care l-ar putea genera valorificarea identitatii etnice si culturale a etnicilor nostri", a spus el.

Ministrul a precizat ca va discuta aceste subiecte cu omologul sau ucrainean Kostiantin Griscenko la New York, in marja Adunarii Generale ONU, cu ocazia intrevederii bilaterale planificate.

Corlatean a transmis felicitari corpului diplomatic cu ocazia Reuniunii anuale a diplomatiei romane si a punctat ca este necesara o mai buna conlucrare cu Parlamentul si celelalte ministere si institutii.

"Diplomatia nu se poate baza numai pe atribute traditionale, ca discretia si exclusivismul, ci trebuie sa-si asume mai bine rolul de comunicator, atat pe plan extern, in actiunea de promovare de tara, dar si pe plan intern, in efortul de explicare mai buna a activitatii noastre", a mai spus ministrul Afacerilor Externe.