PDL este de acord cu data de 9 decembrie, stabilita de Guvern pentru organizarea alegerilor parlamentare din acest an, a anuntat duminica presedintele formatiunii, Vasile Blaga. Si europarlamentarul PDL Cristian Preda a afirmat ca data de 9 decembrie este buna, iar o eventuala decalare a scrutinului, respectiv pentru luna noiembrie, ar fi reprezentat o incalcare a Constitutiei.

"E ok. Putea fi (data alegerilor parlamentare - n.red.) intre 2 decembrie si 19 martie cand expira cele trei luni iarasi prevazute de Constitutie in interiorul carora trebuie organizate alegerile. Au ales 9 decembrie, e foarte bine, intr-un sens, cred eu. Pentru ca e dupa vacanta asta de Sf. Andrei si Ziua Nationala, pentru ca lumea iarasi ar fi putut fi cu gandul la altceva", a declarat prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda, citat de Agerpres.

Cristian Preda a explicat ca "alegeri la termen nu pot fi organizate pe 25 noiembrie dintr-un motiv foarte simplu": "Exista art. 63, alineatul 3 din Constitutie care spune clar ca din momentul in care se tin alegerile, pana cand se reuneste noul Parlament trebuie sa treaca maximum 20 de zile. Ori, in conditiile in care mandatul actualului se termina pe 19 decembrie, daca am fi facut alegeri pe 25 noiembrie am fi putut reuni Parlamentul cel mai tarziu pe 15 decembrie. Ar fi insemnat asta ca in mod voit sa incalcam textul Constitutiei chiar si pentru patru zile. Noi nu credem ca se pot da perioade de gratie trei zile, patru zile cum vrea Victor Ponta pentru a incalca textul constitutional", a declarat prim-vicepresedintele PDL, intrebat cum comenteaza faptul ca premierul Victor Ponta a acuzat PDL ca nu a dorit sa ca alegerile parlamentare sa se desfasoare pe 25 noiembrie.

El adaugat ca PDL se astepta 'la un comportament mult mai atent la aceste detalii din partea unora care i-au reprosat presedintelui incalcarea Constitutiei'.

'Deci este o chestie foarte simpla. Daca Victor Ponta vrea alegeri inainte de 9 decembrie, are posibilitatea de a-si da demisia si de a bloca apoi orice numire ulterioara a unui guvern. Asta exista din punct de vedere tehnic', a completat Cristian Preda.