Presedintele PDL Vasile Blaga a declarat, duminica, dupa intalnirea conducerii partidului cu parlamentarii democrat-liberali, ca partidul sau va propune celorlalte formatiuni parlamentare schimbarea modului de numire a judecatorilor de la Curtea Constitutionala, in sensul ca partidele sa nu mai fie acelea care sa faca propunerea, ci nominalizarea sa fie facuta prin intermediul CSM sau al ICCJ pentru un magistrat asupra caruia sa nu planeze nicio suspiciune in privinta reputatiei profesionale sau morale, potrivit Agerpres.

"Curtea Constitutionala are o lege si are bine stabilit modul de functionare in Constitutie, deci nu putem schimba Constitutia, dar vom cere si celorlalte formatiuni politice ca atunci cand un judecator isi incheie mandatul actual, indiferent de cine este propus, sa fie un magistrat de a carui probitate morala si profesionala sa nu se indoiasca nimeni. Sigur ca ar fi bine sa ne adresam in acest sens atat Consiliului Superior al Magistraturii, cat si Inaltei Curti de Casatie si Justitie", a declarat Vasile Blaga.

El a explicat ca in momentul in care unul dintre judecatorii CCR isi incheie mandatul si "el a fost propus de catre Parlament, Camera sau Senat sau de catre Presedintie de exemplu, noi vom propune ca el sa nu mai fie desemnat de catre grupurile parlamentare ale PDL, de exemplu, din Camera si Senat, cum a fost regula pana acum, si ne adresam toate fortele politice CSM-ului si Inaltei Curti sa faca propuneri".

"Noi nu suntem USL-ul, noi suntem PDL, noi nu ne propunem schimbarea regulilor jocului in timpul jocului", a spus liderul democrat-liberalilor.

Potrivit lui Blaga, "avem o Constitutie care trebuie respectata'': "In acest moment exista in exercitiu acesti judecatori si ei vor ramane pana isi incheie mandatele. Dar propunem ca pe viitor pana cand vom modifica noi Constitutia sa actionam toate fortele politice in sensul pe care vi l-am spus. Adica sa nu mai propunem noi grupurile parlamentare dac un judecator isi va incheia mandatul propus de Senat si sa ne adresam CSM-ului si Inaltei Curti".

Presedintele PDL a mai explicat ca propunerea democrat-liberala nu necesita modificari legislative si se poate face "prin bun simt": "Nu este nevoie sa fie schimbat niciun proiect de lege. Se poate realiza printr-un acord tacit intre grupurile parlamentare".