Prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda a afirmat pe blogul sau ca, avand in vedere decizia de organizare a alegerilor parlamentare in 9 decembrie, Victor Ponta mai sta trei luni si jumatate la Palatul Victoria, "daca nu intervine vreo demisie sau nu trece o motiune de cenzura".

Guvernul a stabilit, sambata, ca alegerile parlamentare vor avea loc in 9 decembrie. Anuntul a fost facut de catre purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, dupa sedinta de sambata a Executivului. Zaharescu a precizat ca astfel zilele libere din preajma datei de 1 Decembrie, in care cetatenii pot fi plecati din localitatile de domiciliu, nu vor afecta participarea la vot, potrivit Mediafax.

La inceputul sedintei, premierul Victor Ponta spunea ca Guvernul va adopta data de 2 decembrie pentru alegerile parlamentare, dar i-a cerut ministrului pentru relatia cu Parlamentul, Dan Sova, sa aiba discutii cu PDL pentru data de 25 noiembrie.

"Astazi suntem obligati sa adoptam data de 2 decembrie. E o data rea, din punctul meu de vedere, pentru ca sunt festivitatile de 1 Decembrie, este liber si de Sf. Andrei. Ar fi fost de o mie de ori mai bine sa fie pe 25 noiembrie. Nu stiu ce calcule are PDL, ca daca mai intarzie o saptamana alegerile nu stiu cat o sa mai creasca ei in sondaje. Haideti sa adoptam de principiu data de 2 decembrie si o sa va rog, domnul ministru pentru relatia cu Parlamentul, poate reusiti sa aveti o discutie luni si cu grupul PDL, pentru ca ei sunt cei care s-au opus datei de 25 noiembrie, si poate ii convingeti ca e bine pentru binele tuturor sa vina cat mai multi oameni la vot", a declarat premierul Ponta.

Contactat de Mediafax dupa aceasta declaratie a premierului, prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda a declarat ca democrat-liberalii sunt gata sa negocieze cu Guvernul tot ceea ce tine de guvernare, dar nu sa faca "meditatii la Drept constitutional", el aratand ca, potrivit Constitutiei, alegerile nu pot fi in 25 noiembrie.

"Raspunsul meu pentru Victor Ponta este articolul 63 alineatul 3 din Constitutie. Suntem blocati de textul constitutional, care stabileste ca Parlamentul nou ales se intruneste in cel mult 20 de zile de la alegeri, ceea ce inseamna ca, daca alegerile ar fi in 25 noiembrie, acest lucru ar trebui sa se intample in 15 decembrie. Ori, mandatul actualului Parlament se incheie in 19 decembrie. Nu putem incalca Constitutia nici pentru patru zile", a declarat pentru MEDIAFAX Cristian Preda.

El a mai explicat ca nu exista decat o singura posibilitate pentru organizarea alegerilor inainte de 2 decembrie, respectiv prin dizolvarea Parlamentului, care poate fi facuta numai prin demiterea Guvernului, urmata de doua incercari esuate de investire a unui nou Cabinet. "Nu suntem in aceasta situatie", a adaugat Preda.

Pentru prima data in acest an, sarbatoarea Sf. Andrei, care este vineri 30 noiembrie, va fi zi nelucratoare. Aceasta va fi urmata sambata 1 Decembrie de sarbatorirea zilei nationale, iar duminica 2 decembrie ar urma sa aiba loc alegerile parlamentare.

La alegerile parlamentare, alegatorii pot vota doar in circumscriptia in care isi au domiciliul.