Fostul ministru de Externe Andrei Marga este sustinut de PNL pentru a prelua sefia Institutului Cultural Roman, numirea in aceasta functie urmand a se face prin decizie a Senatului, in subordinea caruia se afla, in prezent, aceasta institutie, relateaza agentia Mediafax, care citeaza surse liberale.

Andrei Marga, presedintele Institutului Cultural RomanFoto: PNL

Potrivit surselor citate, propunerea PNL urmeaza sa fie inaintata, la inceputul sesiunii ordinare a Parlamentului, cand Senatul va stabili o noua conducere a Institutului Cultural Roman.

Potrivit surselor citate, propunerea ca Andrei Marga sa fie desemnat la sefia Institutului Cultural Roman a primit un vot de sustinere din partea conducerii PNL, la ultima sedinta a Biroului Politic Central.

Victor Ponta a afirmat, intr-un comunicat de presa, ca si PSD il sustine pe Andrei Marga la sefia ICR.

"Am in continuare un deosebit respect pentru omul Andrei Marga, si cred ca ar fi o foarte buna optiune pentru aceasta functie. Cu o experienta bogata, cu un bagaj cultural de exceptie, precum si cu foarte multa dragoste de tara, Andrei Marga este un candidat ideal pentru aceasta pozitie", a declarat premierul Victor Ponta, care se afla in Africa de Sud, unde participa la Internationala Socialiste.

In comunicat se sustine ca Andrei Marga "are toate calitatile necesare pentru o astfel de functie".

Andrei Marga a fost revocat, in 6 august, din functia de ministru de Externe, in acest post fiind desemnat Titus Corlatean.

Marga declara, atunci, ca a refuzat toate propunerile care i s-au facut si ca va pleca luna viitoare in Germania, dar nu ca ambasador, ci in mediul stiintific.

La scurt timp, premierul Victor Ponta a declarat ca fostul ministru de Externe Andrei Marga va fi numit din nou intr-o functie publica, fara a preciza care va fi aceasta.

De altfel, si Crin Antonescu a declarat, dupa remaniere, ca toti cei care au parasit Cabinetul "si-au purtat mandatul cu demnitate si onestitate", multumindu-i in mod special lui Andrei Marga, pentru devotamentul sau.

Guvernul a adoptat, in 13 iunie, Ordonanta de Urgenta 27, prin care ICR trece de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului, care numeste atat conducerea operativa a institutului, cat si membrii Consiliului de conducere.

Sesizata de Avocatul Poporului, privind caracterul de urgenta al actului normativ, Curtea Constitutionala a stabilit pe 31 iulie ca OUG nr. 27 este constitutionala.

Conducerea operativa a ICR a fost asigurata de Horia Roman Patapievici - presedinte - si Tania Radu si Mircea Mihaies ¬ vicepresedinti, care si-au anuntat demisia in 2 august.

Bugetul Institutului Cultural Roman (ICR) pe 2012 a fost redus cu o treime la rectificarea bugetara, la 28,5 milioane de lei, in conditiile in care institutul a angajat deja suma de 29 de milioane de lei, avand in prezent un deficit si neputandu-si desfasura in continuare proiectele.