Decizia de boicotare timp de doua ore a sedintei Parlamentului a fost luata din calcule strict politice. Surse din interiorul USL au declarat pentru HotNews.ro ca boicotarea a fost un exercitiu de imagine pentru electoratul care a votat in favoarea demiterii presedintelui Traian Basescu. Liberalii au decis inca de la primele ore ale diminetii sa nu participe la sedinta de plen. Pentru a fi in consens cu partenerii de Uniune, social-democratii au decis sa intarzie la randul lor sedinta de plen.

"A fost o strategie pur politica, USL nu trebuia sa se grabeasca sa gireze intoarcerea lui Basescu la Cotroceni", au explicat sursele citate.

In interiorul USL s-a decis inca de saptamana trecuta ca parlamentarii USL sa participe la sedinta de luni a Parlamentului pentru validarea deciziei CCR, iar atat liberalii cat si social-democratii aveau directiva de la liderii de partid in acest sens.

Liberalii au avut la prima ora o sedinta in care au decis boicotarea sedintei de plen. Sursele HotNews.ro sustin ca, initial, social-democratii erau pregatiti sa participe la sedinta de plen.

De altfel, inaintea sedintei grupurilor PSD, Viorel Hrebenciuc a declarat ca o boicotare a plenului reunit al Parlamentului nu este oportuna si nu ar ajuta nimanui.

"Nu, oricum nu ajuta cu nimic, nici intr-un fel', a afirmat Hrebenciuc, inaintea sedintei grupurilor parlamentare ale PSD, citat de agentia Agerpres.

In sedinta, social-democratii au decis sa fie solidari timp de doua ore cu colegii lor liberali pentru a evita eventuale disensiuni.

"Am taraganat sedinta pentru ca liberalii nu au vrut sa participe deloc. Cum suntem parteneri de Uniune trebuia sa existe un consens intre cele doua partide politice. In plus, liberalii, prin decizia de boicotare a sedintei, au dorit sa arate electoratului care a votat pentru suspendarea lui Basescu ca PNL este solidar cu ei. A fost o strategie pur politica, USL nu trebuia sa se grabeasca sa gireze intoarcerea lui Basescu la Cotroceni", au explicat sursele HotNews.ro.

Dupa sedinta grupurilor parlamentare ale PSD, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca social-democratii au decis sa fie solidari cu cei 7,4 milioane de romani care au votat la referendum, iar parlamentarii partidului nu vor participa la sedinta de plen.

"Am decis sa fim solidari cu cei 7,4 milioane de romani care au votat. Aceasta este decizia colegilor mei", a spus Zgonea.

Sedinta Parlamentului programata la ora 15:00 a intarziat cu o jumatate de ora. In debutul sedintei in sala au fost prezenti doar 190 de parlamentari iar cvorumul necesar era de 216. Liderii USL prezenti in sala au cerut doua pauze de consultari iar sedinta a fost suspendata timp de doua ore.

Eugen Nicolaescu, viceliderul deputatilor PNL: "Au fost o serie de decizii ale grupurilor parlamentare ale PSD si PNL de a nu participa la aceasta sedinta (...) Colegii nostri au fost intransigenti. Eu cred ca mai exista in acest moment o oarecare doza de negociere, de discutie si vom incerca in aceasta pauza de consultari de jumatate de ora sa-i convingem pe o parte din ei sa asigure cvorumul astfel incat sedinta sa se incheie".

Dupa aproximativ doua ore, 30 de parlamentari USL au semnat listele de prezenta si s-a intrunit cvorumul necesar pentru citirea deciziei CCR.

"Avem obligatii internationale care trebuie respectate. Respectul votului pentru cei 7,4 milioane care au votat pentru demiterea lui Basescu nu inseamna ca trebuie sa-i pedepsim si sa gresim economic", a explicat Viorel Hrebenciuc revenirea in sala a parlamentarilor USL