Parlamentul a luat act, luni, de hotararea Curtii Constitutionale privind invalidarea referendumului pentru demiterea presedintelui organizat pe 29 iulie. Publicarea hotararii CCR in Monitorul Oficial a ramas ultimul pas necesar pentru revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni, lucru care s-ar putea intampla chiar luni seara. Sedinta plenului reunit al Parlamentului a avut loc cu o intarziere de doua ore. Initial, parlamentarii USL au anuntat boicotarea sedintei, caz in care nu ar fi existat cvorum pentru citirea deciziei CCR. Dupa mai multe amanari, parlamentarii au asigurat in cele din urma cvorumul necesar (238 de parlamentari prezenti in sala de plen, in conditiile in care cvorumul necesar era de 217 parlamentari). Vasile Blaga, presedintele PDL, a declarat, dupa incheierea sedintei, ca democrat-liberalii nu au negociat cu niciun grup parlamentar pentru a fi indeplinit cvorumul.

Judecatori CCR in ParlamentFoto: Hotnews

UPDATE (ora 18:33): Hotararea Curtii Constitutionale a fost trimisa la Monitorul Oficial, este asteptata publicarea.

Ora 18:29: Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, a declarat ca hotararea de invalidare a referendumului trebuie trimisa spre publicare in Monitorul Oficial de catre CCR, nu de Parlament: "Nu trimitem noi (Camera Deputatilor - n.red.) la Monitorul Oficial. Procedura fiind indeplinita, hotararea CCR este transmisa sub semnatura presedintelui CCR. Noi, dupa ce plenul CCR s-a reunit, avem o obligatie morala fata de cetateni sa ascultam citirea acestei Hotarari. Nu putem sa intervenim, nu putem sa impiedicam, este o chestiune de respect fata de institutiile statului. Parlamentul este obligat sa dea un semnal ca respecta institutiile statului cat timp la conducerile celor doua camere avem presedinti USL", a afirmat Valeriu Zgonea, citat de Agerpres.

Ora 17:52: Vasile Blaga, presedintele PDL: "Monitorul Oficial este in coordonarea Guvernului, daca domnul Ponta doreste sa respecte decizia CCR, nu se impiedica dansul de astfel de probleme. PDL nu a negociat cu niciun grup parlamentar."

Ora 17.35: Sedinta plenului s-a incheiat. Parlamentul a luat act de hotararea CCR, Traian Basescu se intoarce la Palatul Cotroceni, decizia Curtii mai trebuie publicata in Monitorul Oficial.

Ora 17.33: Calin Popescu Tariceanu, deputat PNL: "Am hotarat sa parasim sala in semn de protest, semnaland astfel cetatenilor ca suntem intr-o situatie de abuz, de anormalitate, fata de care nu putem sa ramanem pasivi."

Ora 17.30 Judecatorul Stefan Minea citeste hotararea CCR, parlamentarii PNL si PSD au parasit sala.

Ora 17.24 Propunerea lui Ioan Ghise este respinsa: 20 de voturi pentru, 196 impotriva, 21 de abtineri

Ora 17.22 Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, supune la vot propunerea lui Ioan Ghise

Ora 17:15: Ioan Ghise, senator PNL, propune, de la tribuna Parlamentului, amanarea cu inca doua zile a sedintei plenului. "Hotararea CCR nu este constitutionala", sustine senatorul liberal.

Ora 17:10:Sedinta plenului reunit a inceput, cvorumul este indeplinit. Sunt prezenti 238 de parlamentari din 431, cvorumul necesar era de 217 parlamentari. Numarul parlamentarilor absenti este de 103.

Ora 16.50 Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca puterea a decis in prima instanta sa boicoteze sedinta pentru a evita o eventuala disensiune intre PSD si PNL, in conditiile in care liberalii au decis inca din cursul diminetii sa nu participe, iar social-democratii au decis sa fie solidari timp de doua ore cu colegii lor liberali pentru a evita aceste disensiuni.

Printre parlamentarii PSD care au semnat deja lista de prezenta figureaza: Cristian Rizea, Andrei Dolineaschi, Ion Calin, Florin Iordache, Eugen Bejinariu, Boabes Marin, Dumitru Chirita si Coclici Radu.

Ora 16.30 20 de parlamentari ai PSD ar putea participa la sedinta pentru a asigura cvorumul, au declarat pentru HotNews.ro surse parlamentare.

Ora 16:30: Monica Macovei: "Pentru sedinta de astazi in care se citeste decizia Curtii Constitutionale privind invalidarea referendumului nu e nevoie de cvorum nici pentru prezenta, nici pentru citire. In plus, in aceasta sedinta nu se poate lua nicio decizie de catre Parlament cu privire la referendum. Doar se citeste dispozitivul hotararii Curtii Constitutionale", sustine europarlamentarul PDL Monica Macovei, intr-o declaratie remisa, luni, Mediafax.

Monica Macovei aminteste si prevederile articolului 39 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, in care sunt mentionate situatiile in care e nevoie de cvorum, respectiv: "In toate cazurile in care Camera Deputatilor si Senatul, in sedinte comune, adopta legi, hotarari sau motiuni, trebuie sa fie prezenti cel putin jumatate plus unu din membrii care compun cele doua Camere ale Parlamentului".

Macovei arata ca niciuna dintre situatiile mentionate in Regulament nu se aplica in cazul citirii deciziei CC: "Imediat dupa citire in plenul Camerelor reunite, decizia Curtii Constitutionale trebuie publicata in Monitorul Oficial. Se inchide astfel o prima etapa a crizei politice", incheie Monica Macovei.

Ora 16:27: Presedintele CCR, Augustin Zegrean: "Noi nu am validat nimic, noi am confirmat rezultatele comunicate de BEC. (...) Nu am nicio pensie de handicap, am probleme grave cu ochii de cand m-am nascut." In timp ce presedintele CCR raspundea intrebarilor jurnalistilor, pe holurile Parlamentului se auzea vocea unei femei care striga in spatele acestuia "Handicapatule!".

Ora 16.10 PNL cere o noua pauza de consultari. Eugen Nicolaescu: Exista ingrijorari ca ce a facut CCR este in afara legii

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a solicitat o pauza de consultari de o jumatate de ora, invocand "ingrijorari" in randul parlamentarilor USL legate de hotararea CCR.

"Exista ingrijorari cu privire la modul in care CCR a rezolvat, in ghilimele, rezultatul referendumului", iar parlamentarii USL "au ingrijorari ca ce a facut CCR este in afara legii", a explicat el.

"Colegii nostri din grupurile parlamentare ale USL considera ca decizia CCR e nedreapta, departe de spiritul Constitutiei si, pentru ca nu am reusit sa avem un punct de vedere pana la aceasta ora, va solicitam, dl presedinte, o pauza de consultari de o jumatate de ora", a adaugat acesta.

Ora 15.40: Victor Socaciu: USL nu participa la sedinta, se vor cere clarificari de la CCR

Deputatul PSD Victor Socaciu a precizat ca se vor cere clarificari din partea judecatorilor CCR pentru hotararea privind invalidarea referendumului.

"Decizia lor nu respecta legile Romaniei, chiar cererile pe care le-a facut Curtea initial privind aducerea la zi a listelor electorale permanente", a spus Socaciu.

"Acest lucru putem spune ca este deasupra legii. Ei sunt inamovibili dar nu sunt deasupra legii", a adaugat acesta.

Ora 15.50 Ioan Ghise: "Ne aflam in acest balamuc ca urmare a actiunilor CCR, care si-a indeplinit obligatiile pe jumatate

Ioan Ghise (PNL) sustine ca CCR nu si-a indepinit decat pe jumatate obligatiile legale, intrucat nu a prezentat Parlamentului un raport prevazut de legea 3/2000 privind referendumului.

Potrivit art. 45 din aceasta lege, "Curtea Constitutionala prezinta Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national si confirma rezultatele acestuia".

CCR "este obligata sa aduca in parlament raportul", a spus el, adaugand ca plenul nu se poate reuni pana la depunerea acestui raportul si pana cand comisiile parlamentare nu isi vor prezenta rapoartele privind cele doua hotarari depuse chiar de el in cursul diminetii.

"Eventual peste doua sau trei sau cinci zile plenul se poate reuni", a adaugat Ioan Ghise, inainte de a concluziona: "Ne aflam in acest balamuc ca urmare a actiunilor CCR".

Ora 15.40: Victor Socaciu: USL nu participa la sedinta, se vor cere clarificari de la CCR

Deputatul PSD Victor Socaciu a precizat ca se vor cere clarificari din partea judecatorilor CCR pentru hotararea privind invalidarea referendumului.

"Decizia lor nu respecta legile Romaniei, chiar cererile pe care le-a facut Curtea initial privind aducerea la zi a listelor electorale permanente", a spus Socaciu.

"Acest lucru putem spune ca este deasupra legii. Ei sunt inamovibili dar nu sunt deasupra legii", a adaugat acesta.

Ora 15:35: Sedinta de plen a fost amanata pentru ora 16:00. In sala sunt prezenti 190 de parlamentari din partea PDL, UNPR si UDMR. Cvorumul necesar pentru sedinta este de 217 parlamentari, in conditiile in care o serie de mandate sunt vacante, potrivit Mediafax.

Ora 15.33: Vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a declarat ca nu va participa la sedinta Parlamentului in care va fi citita decizia CCR, invocand faptul ca unii judecatori ai Curtii ar trebui sa-si rezolve problemele de care sunt acuzati, relateaza Agerpres.

"Eu personal nu particip la sedinta pentru asigurarea cvorumului pentru a asculta citirea deciziei CCR, atata timp cat unii judecatori ai CCR sunt acuzati de grave probleme si nu-si clarifica acest lucru. Ma refer in primul rand la doamna Aspazia Cojocaru si la dl. presedinte al CCR. Ar trebui ca dansii intai sa-si rezolve aceste probleme si nu sa ne ceara noua sa asiguram cvorumul de sedinta. Este pozitia mea personala care poate va fi impartasita si de grupul PNL sau poate nu. Deci nu este pozitia conducerii este pozitia mea personala", a afirmat Rusanu.

Ora 15.20: Surse parlamentare afirma ca deputatii si senatorii PSD ar putea sa boicoteze si ei sedinta in plen de luni.

Ora 15:14: Kelemen Hunor, presedinte UDMR: "O prelungire, o tergiversare a acestei situatii nu ajuta pe nimeni. De aceea, noi vom fi prezenti in sala."

Ora 15.07: Augustin Zegrean (CCR): 46 nu e 50

In sala de plen au ajuns judecatorii CCR Stefan Minea, Petre Lazaroiu, Iulia Motoc si Augustin Zegrean.

Augustin Zegrean a declarat, inainte de a intra in sala, ca CCR nu putea lua alta decizie privind referendumul, avand in vedere datele din acest dosar.

"Avem la dosar scrisoarea Institutului National de Statistica in care spun ca nu pot comunica cifra exacta a recensamantului decat in semestrul II 2013", a spus el, adaugand ca "mai mult, cei de la Statistica ne-au transmis ca in Romania nu exista mijloace tehnice pentru a se stabili numarul cetatenilor cu drept de vot. Nu noi am stabilit rezultatul referendumului, s-a stabilit la BEC".

"Guvernul ne-a spus aceasta este cifra. Puteam sa dam alta decizie? 46 nu e 50", a continuat acesta, subliniind: "Noi am judecat pe probe".

Ora 15.00: Hrebenciuc considera ca o boicotare a plenului nu foloseste nimanui

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc afirma ca o boicotare a plenului reunit al Parlamentului nu este oportuna si nu ar ajuta nimanui, potrivit Agerpres.

"Nu, oricum nu ajuta cu nimic, nici intr-un fel", a afirmat Hrebenciuc, inaintea sedintei grupurilor parlamentare ale PSD, intrebat despre oportunitatea boicotarii plenului prin neprezentarea USL.

Regulamentul Camerei Deputatilor si Senatului prevede un cvorum de sedinta de jumatate plus unu pentru membrii fiecarei Camere a Parlamentului, astfel ca la lucrarile de luni ar trebui sa participe 217 parlamentari.

Ora 14.47: Sergiu Andon (parlamentar PC): Boicotul nu e o solutie (declaratie la RTV)

Ora 14.40: Circa 30 de oameni protesteaza linga Parlament impotriva intoarcerii lui Traian Basescu la Parlament. Unii dintre ei poarta insemnele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (condus de col. rez. Mircea Dogaru)

Ora 14.15:Liberalii, pregatiti sa boicoteze sedinta Parlamentului

  • Liberalii ar urma sa incerce, luni, in Parlament, o ultima cale de atac pentru a bloca retoarcerea lui Traian Basescu la Palatul Cotroceni. Senatorul PNL Ioan Ghise a propus doua variante de atac: fie ca Parlamentul sa retrimita Curtii Constitutionale hotararea prin care referendumul este considerat invalid, fie ca Parlamentul sa constate ca presedintele suspendat Traian Basescu este demis. Ghise spune ca initiativele sale sunt sustinute de conducerea PNL si spera ca si social-democratii sa se alature demersului, anunta Mediafax, citand Gandul.info.

Liderul democrat-liberal Vasile Blaga a anuntat ca parlamentarii PDL vor fi prezenti la sesiunea extraordinara, mai putin 7 dintre ei care vor lipsi, dintre care 4 "absolut motivat". Si vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat luni ca "este normal sa se termine aceasta procedura, cat mai curand, si nu am nici un fel de dubiu ca luni vom lua act de decizia CCR. Eu sunt sigur ca vom rezolva aceasta problema". In schimb, grupurile parlamentare ale PNL si PSD vor lua, cel mai probabil, in discutie, in sedinte ce au loc inaintea debutului sesiunii extraordinare, propunerea senatorului liberal Ioan Ghise ca plenul reunit sa dezbata un proiect de hotarare ce prevede sa se ia act de deciziile BEC si CCR si sa se constate ca presedintele Traian Basescu a fost demis de popor la referendum prin votul a peste 7,4 milioane de romani.

  • Ramai pe HotNews.ro pentru a urmari LIVE TEXT evolutia din Parlament.