Fosta judecatoare Mona Pivniceru a depus, joi, la ora 17:30, la Palatul Cotroceni, juramantul de investitura in functia de ministru al Justitiei. Premierul Victor Ponta declarase, joi dupa-amiaza, ca toate formalitatile au fost indeplinite in cazul demisiei Monei Pivniceru din magistratura si din CSM.

Mona PivniceruFoto: Agerpres

UPDATE (ora 17:44): Presedintele interimar Crin Antonescu, la ceremonia de depunere a juramantului: "Vreau sa ii multumesc si sa il felicit pe primul ministru pentru aceasta propunere, o felicit pe doamna Pivniceru pentru curaj. Cetatenii Romaniei au nevoie mai mult ca oricand de o justitie in care sa creada si care sa isi faca datoria. Cred ca depolitizarea justitiei, clamata ca o realizare de multa vreme, trebuie facuta pana la capat. Am incredere intr-un magistrat cu o cariera impresionanta, un om cu o verticalitate morala si publica ca a doamnei Pivniceru."

UPDATE (ora 16:28): Presedintele interimar Crin Antonescu a semnat, joi, decretul privind eliberarea din functia de judecator la ICCJ a Monei Pivniceru, respectiv pe cel de numire a lui Pivinceru "in functia de membru al Guvernulu, ministru al Justitiei", informeaza Administratia Prezidentiala.

"Dupa cum stiti procedurile au fost indeplinite si in cursul zilei de astazi sau maine doamna Pivniceru va depune juramantul ca ministru al Justitiei. Procedurile de fond au fost indeplinite", a afirmat, joi dupa-amiaza, la sediul CSM, Victor Ponta.

  • CV Mona Pivniceru (sursa: Agerpres)

Mona-Maria Pivniceru s-a născut în Huşi, judeţul Vaslui.

Absolventă a Liceului 'Mihail Sadoveanu' Iaşi (1978) şi a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii 'Al. I. Cuza' Iaşi (1982).

În anul 1984 şi-a susţinut şi promovat examenul de definitivat în avocatură iar în 1991, examenul de intrare în magistratură, pentru ca în 1999 să obţină titlul de doctor în drept - specializarea drept internaţional public, obţinut la Universitatea 'Al. I. Cuza' Iaşi. La 22 decembrie 2008 a susţinut public lucrarea de doctorat cu tema 'Efectele juridice ale contractelor aleatorii', la Facultatea de Drept, laureată cu distincţia "Suma cum laude".

Din anul 2007, are titlul ştiinţific de profesor universitar, catedra de Drept public a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii 'Al. I.Cuza' Iaşi.

Avocat în Baroul de Avocaţi Vaslui (1982) şi magistrat la Judecătoria Iaşi (1991), Tribunalul Iaşi (1993), Curtea de Apel Iaşi (1999-2009).

Membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii (INM), prin Hotărârea nr. 542 din 16 noiembrie 2005 a Consiliului Superior al Magistraturii. În perioada 2008-2011, a fost reînvestită ca membru în Consiliul Ştiinţific al INM, prin Hotărârea CSM nr.1382 din 11 decembrie 2008.

Formator la Institutul Naţional al Magistraturii, pentru desfăşurarea activităţii de formare continuă a magistraţilor în disciplina "Drept civil" (2004).

Conferenţiar universitar la Facultatea de Drept a Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi (1997-2007).

Preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România (2008 - 2011); vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Magistraţilor din România (2005); membru al Asociaţiei Naţionale a Magistraţilor din România şi al Asociaţiei Magistraţilor din Iaşi (1994).

A fost membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii şi magistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 2010 până în septembrie 2011, când a preluat mandatul la CSM. Şi-a dat demisia din magistratură, Consiliul Superior al Magistraturii luând act de aceasta la 23 august 2012.

A primit o serie de premii şi distincţii, printre care: Premiul "Istrate Micescu", pentru lucrarea "Efectele juridice ale contractelor aleatorii", acordat de Uniunea Juriştilor din România (2009); Distincţia acordată de Asociaţia Magistraţilor din România "Reper moral şi profesional pentru ceilalţi magistraţi' (2008); Ordinul Naţional pentru Merit - grad Comandor - pentru merite deosebite în elaborarea jurisprudenţei, reformarea justiţiei şi corecta aplicare a legii (2000).

A publicat o serie de lucrări, printre care: "Noul Cod civil şi reglementările anterioare. Prezentare comparativ. Legea de punere în aplicare. Legislaţie conexă", Editura Hamangiu, Bucureşti, 2011; "Revizuirea în procesul civil' - practică judiciară, în colaborare cu Georgeta Protea, Editura Hamangiu, Bucureşti, 2010.