Liderii grupurilor PDL din Senat si Camera Deputatilor, Cristian Radulescu si Mircea Toader, au anuntat miercuri ca PDL a adunat numarul de semnaturi necesar pentru convocarea unei sedinte extraordinare a Parlamentului in care sa fie citita hotararea Curtii Constitutionale privitoare la referendumul din 29 iulie.

"Partidul Democrat Liberal este in masura sa anunte ca a adunat numarul de semnaturi necesare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, avand pe ordinea de zi citirea hotararii Curtii Constitutionale privitoare la referendumul din 29 iulie a.c.", se arata intr-un comunicat de presa transmis miercuri si citat de Agerpres si semnat de cei doi lideri de grup.

Potrivit articolului 66 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc si in sesiuni extraordinare, la cererea presedintelui Romaniei, a Biroului permanent al fiecarei Camere ori a cel putin o treime din numarul deputatilor sau al senatorilor.

Mircea Toader: Cerem sesiune extraordinara pentru vineri, avem semnaturi si de la minoritati si UDMR

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a precizat, miercuri, pentru Mediafax, ca PDL solicita convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului in cel mai scurt timp, pentru vineri, si ca PDL a strans semnaturi in acest sens si de la parlamentari ai minoritatilor si ai UDMR.

Mircea Toader a spus ca PDL va depune joi aceasta cerere suplimentara de convocare a Parlamentului pentru citirea deciziei CC cu privire la referendum, la presedintii celor doua Camere ale Parlamentului.

"Cei doi presedinti sunt obligati sa tina cont de solicitarea noastra si sa convoace sesiunea in cel mai scurt timp, vineri", a adaugat Toader.

El a mai spus ca PDL a strans semnaturile de la o treime din numarul parlamentarilor, inclusiv de la reprezentantii minoritatilor si ai UDMR.

Vasile Blaga: Nici un reprezentant al PDL in Birourile permanente ale Parlamentului nu va lipsi maine

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat miercuri seara ca reprezentantii PDL in Birourile permanente ale Parlamentului vor fi prezenti la sedinta de joi.

"Am dat dispozitie. Nici un reprezentant al nostru in Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului nu va lipsi maine", a spus Blaga, potrivit Agerpres.

"Noi credem ca maine se vor reuni in cvorum Birourile permanente ale celor doua Camere. Nu facem aici proces de intentie nimanui. Cei doi presedinti si-au facut datoria si au convocat Birourile pentru maine la ora 12,00. Speram sa si fie in cvorum, pentru ca aici functioneaza regulamentul sedintelor comune si daca in Camera poate sa lucreze Biroul si numai cu presedintele, in Senat nu poate lucra decat in cvorum, regulamentul nu s-a schimbat de 22 de ani", a mai afirmat Vasile Blaga.

Comentand o declaratie a liberalilor potrivit careia parlamentarii ar trebui sa procedeze la fel ca CSM si sa nu se reuneasca, astfel incat Traian Basescu sa nu se intoarca la Cotroceni decat dupa ce CSM va da unda verde Monei Pivniceru pentru numirea in functia de ministru al Justitiei, presedintele PDL a afirmat ca acest lucru nu il mira.

"Nu ma mira, nu ma mir. Este punctul de vedere la PNL in special, la USL in general, pe care il vedeti de luni de zile. Ce treaba are suspendarea presedintelui cu sedinta CSM-ului? Avem noi vreo implicare, presedintele Romaniei, PDL-ul aicea? Nu. (...) Santajeaza, in speranta ca nu se va intampla una fara alta. Probabil se vor intampla amandoua. Dar de ce trebuie sa santajezi?", a spus presedintele democrat-liberal.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri ca sedinta Birourilor Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, in care trebuie stabilita data sesiunii extraordinare a Parlamentului pentru citirea hotararii Curtii Constitutionale privind referendumul, a fost convocata joi, la ora 12.00. Zgonea a precizat insa ca, potrivit regulamentului, Birourile Permanente se pot intruni numai in cvorum de 50%+1, iar, in conditiile in care "peste jumatate dintre membri" nu sunt in Bucuresti, fiind in concediu, ramane de vazut daca "vineri este o zi fezabila" pentru sedinta extraordinara a Parlamentului.