Crin Antonescu a declarat miercuri seara ca nu poate fi de acord cu declaratia premierului Victor Ponta care ii cere lui Traian Basescu sa nu mai terorizeze cetatenii Romaniei. "Sper ca e doar o vorba de polemica politica si nu o vorba de ministrul al Justitiei pentru ca daca cineva terorizeaza vreun cetatean al Romaniei trebuie de indata luate masurile pentru ca el sa fie impiedicat sa o faca iar daca nu, si unii cetateni au probleme, atunci autoritatile statului - ministrul Justitiei de exemplu, si nu dl Traian Basescu, sint cei indrituiti si obligati sa ia masuri", a spus Crin Antonescu.

Avertismentul lui Crin Antonescu la adresa premierului - concomitent ministru al Justitiei - a fost dublat de cererea ca in termen de o zi Victor Ponta, alaturi de Procurorul General si sefa CSM sa dea "raspunsuri urgente" legate de anchetele procurorilor in dosarele de frauda electorala.

Reamintim ca presedintele interimar Crin Antonescu a facut miercuri seara declaratii dure la adresa procurorilor si a cerut Procurorului General explicatii publice in legatura cu anchetele, comparind anchetele cu colectivizarea fortata din anii 50.

Crin Antonescu si-a motivat cererea prin articolul 80, alin 2 din Constitutie, care stipuleaza ca "Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate". In acelasi timp insa, Constitutia garanteaza independenta Justitiei si faptul ca magistratii nu raspund in fata nici unei alte puteri a statului.