Premierul Victor Ponta a declarat, luni, comentand audierea chestorului Constantin Manoloiu la Parchetul ICCJ, ca atunci cand Traian Basescu l-a facut "dottore" lucrurile "s-au miscat intr-o saptamana", iar in cazul lui Manoloiu "lucrurile s-au miscat mai repede", transmite Mediafax.

Intrebat cum comenteaza faptul ca seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a fost audiat la Parchet in conditiile in care acesta fusese amenintat de presedintele suspendat, Traian Basescu, premierul Victor Ponta a raspuns: "Cand domnul presedinte Basescu m-a facut "dottore", intr-o saptamana s-au miscat lucrurile. Acum cu domnul Manoloiu s-au miscat mai repede".

Premierul a tinut sa-i asigure pe toti cei amenintati de Traian Basescu - persoane sau institutii - ca vor beneficia de sprijinul si protectia legii.

"Eu vreau sa spun un singur lucru, dincolo de nefirescul situatiei in care orice om care il nemultumeste pe Traian Basescu are imediat un necaz. Vreau sa spun ca toti oamenii amenintati de Traian Basescu (...) toate institutiile care sunt supuse in aceste zile presiunilor si amenintarilor nu trebuie sa se teama. (...) Din pucntul meu de vedere, toti cei care au procedat legal (...) se vor bucura de sprijnul si de protectia legii si a institutiilor tarii¬, a spus Ponta.

Seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a fost pus oficial sub acuzare, impotriva ofiterului de politie fiind declansata urmarirea penala pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, a anuntat, luni, Ministerul Public.

Potrivit sursei citate, in calitate de director al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Constantin Manoloiu nu a respectat dispozitiile art.5 din HG 682/7 iulie 2012 pentru stabilirea masurilor tehnico-organizatorice privind referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Romaniei.

Adresa din 2 august 2012 emisa catre Manoloiu Constantin, transmisa ulterior Curtii Constitutionale a Romaniei, continea comunicarea Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor si preciza ca Ministerul Administratiei si Internelor nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, deoarece aceasta atributie revine exclusiv Autoritatii Electorale Permanente", explica sursa citata.

Constantin Manoloiu a declarat, la iesirea de la sediul Parchetului instantei supreme, unde a fost audiat, ca nu isi da demisia, ca este un profesionist, iar invinuirea "nu are relevanta, ea vine si se duce".

"Eu sunt garantul ca toate cifrele vor fi corecte", a afirmat chestorul Manoloiu.

El a mai precizat ca a executat un ordin de informare catre ministrul de Interne, Ioan Rus, atunci cand a comunicat MAI "ca nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, deoarece aceasta atributie revine exclusiv Autoritatii Electorale Permanente".

Seful Directiei Evidenta Populatiei din Ministerul Administratiei si Internelor a mai spus, luni, ca nu se simte amenintat de declaratiile facute la adresa sa de catre presedintele suspendat Traian Basescu, precizand ca a simtit-o ca pe o "atentionare".

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, vineri, 3 august, ca seful de la Evidenta Populatiei, chestorul Constantin Manoloiu, "a mintit" ori inainte, ori dupa referendum.

Basescu a sustinut ca decizia din 2 august a Curtii Constitutionale - prin care s-a amanat validarea sau invalidarea referendului din 29 iulie - a fost generata de un chestor. "Nu stiu daca e bine, domnul chestor. Ati mintit ori inainte de organizarea referendumului, ori ieri. (...) Ma tem ca eu v-am facut chestor. Nu stiu daca-i bine, domnul chestor", a spus Traian Basescu.

"Este clar ca Ioan Rus a dat o dispozitie pe data de 2, dupa ce pe 1, ca de altfel si inainte de desfasurarea referendumului, daduse dispozitie sa dea cifra corecta. Pe data de 2, Ioan Rus a dat dispozitia sa blocheze decizia Curtii Constitutionale, si atunci chestorul sef cu Evidenta Populatiei nu a facut decat sa se execute, numai ca Ioan Rus si chestorul trebuiau sa stie un lucru. Au vazut cazul Adrian Nastase, cand cel care a dat dispozitia si a fost beneficiar, omul politic, a primit doar doi ani de inchisoare, pe cand functionarii care au executat fapta ilegala au primit 5, 6, 7 ani. Deci, eu cred ca domnul chestor nu a invatat nimic din cazul Nastase", a mai sustinut Traian Basescu.