Premierul roman Victor Ponta i-a scris marti presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso pentru a-l asigura ca guvernul roman va respecta decizia Curtii Constitutionale asupra referendumului de destituire a rivalului sau, Traian Basescu, relateaza AFP.

"Guvernul roman va respecta decizia Curtii Constitutionale" legata de acest referendum, subliniaza Ponta, in aceasta scrisoare a carei copie a fost obtinuta de AFP.

Scrisoarea lui Ponta, datata luni, 30 iulie, ii precizeaza lui Barroso ca "estimarile publice evoca o participare totala cuprinsa intre 48 si 50%".

Potrivit rezultatelor dupa numararea a 99,97% din sectiile de vot, participarea a fost de 46,23%.

De altfel, AFP noteaza ca Victor Ponta recunoscuse clar, luni, intr-un interviu acordat pentru cinci media straine, ca rata minima de participare nu a fost atinsa.

"Pare foarte clar ca pragul de 50% nu a fost atins, deci dl. Basescu va reveni in biroul sau", spunea atunci Victor Ponta.

Parlamentarii USL au anuntat insa marti ca doresc sa depuna contestatii in fata Curtii Constitutionale, denuntand un prag de participare "excesiv".

Ei sustin ca listele electorale trebuie modificate a posteriori in functie de datele provizorii ale ultimului recensamant si ca trebuie eliminate persoanele care au emigrat in strainatate.

Ministrul de Interne, Ioan Rus (USL) prezentase listele electorale actualizate in 10 iulie, ca fiind valabile pentru acest referendum, cu un numar de 18,292 milioane de alegatori.