UPDATE 3 Autoritatea Electorala a desemnat firma care ofera softul privind votul multiplu; listele electorale, verificate in 60 de zile/Cine este in spatele XOR IT Systems, firma castigatoare

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 31 iulie 2012, 17:26 Actualitate | Politic

Firma XOR IT Systems a castigat licitatia organizata de Autoritatea Electorala Permanenta pentru softul privind votul multiplu la referendumul de demitere a presedintelui Romaniei, anunta Agerpres.

Autoritatea Electorala Permanenta informeaza ca, luni, a finalizat procedura de negociere fara publicare a unui anunt de participare pentru achizitia de servicii de arhivare electronica a listelor electorale, extragerea bazei de date textuale si sistem de gestionare a arhivei electronice generate cu ocazia referendumului national.

Dintre cei noua operatori economici carora le-au fost transmise invitatii de participare, patru dintre acestia (SIVECO Romania SA, Star Storage, XOR IT Systems, Team Net International) au depus ofertele in termenul limita stabilit - 26 iulie, ora 14,00.

Potrivit AEP, operatorul economic declarat castigator ca urmare a aplicarii criteriului de atribuire, respectiv pretul cel mai scazut, este XOR IT Systems, a carui oferta financiara a fost de 1.973.550 lei, fara TVA, suma bugetata cu aceasta destinatie fiind de 3.345.000 lei, fara TVA.

AEP mai anunta ca transportul listelor electorale se va realiza cu mijloace auto specializate pentru transport de valori, iar intregul proces de arhivare electronica a listelor electorale va fi supravegheat video.

Potrivit prevederilor legale, BEC va inainta copiile listelor electorale permanente, respectiv tabelele electorale utilizate in cadrul sectiilor de votare AEP, care le va verifica in vederea depistarii eventualelor voturi multiple, in termen de 60 de zile de la data referendumului.

In situatia in care AEP va constata existenta unor persoane care si-au exercitat votul de mai multe ori va sesiza organele de urmarire penala, in speta IGPR, in vederea tragerii la raspundere.

Legea 3/2000 prevede ca pedeapsa in cazul persoanei care voteaza fara a avea acest drept ori alegatorului care voteaza de mai multe ori in ziua referendumului este inchisoare de la sase luni la cinci ani.

Detalii despre firma XOR IT Systems

Actionariii XOR IT Systems sunt firmele: Olionvest Holdings LTD (din Cipru) cu 61% din actiuni, Cardiplan Investments LTD (Cipru) - 24% din actiuni si Rizea Dan-Ionut - 15% din actiuni.

Conform datelor de la Ministerul de Finante, XOR IT Systems a inregistrat anul trecut un profit net de 567.578 lei. Firma avea un numar mediu de salariati de 105 persoane si datorii totale de 43.100.865 lei.

Spre comparatie, in 2010, compania a avut un profit net de 401.179 lei, un numar mediu de anagajati de 141 persoane si datorii totale de 7.678.078 lei.

UPDATE 1 Din mai multe inregistrari din Monitorul Oficial din anii 2009 si 2010, reprezentantul legal al celor doua firma cipriote actionare la XOR IT Systems este Bogdan Padiu, actualul director general al Teamnet International, o firma din grupul Asessoft, care este controlat de omul de afaceri Sebastian Ghita, patronul Romania TV si un apropiat al premierului Victo Ponta. Potrivit ZF, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a achizitionat de la Teamnet International, cu doar trei zile inainte de alegerile locale din acest an, softul utilizat pentru numararea voturilor exprimate, fara a organiza o licitatie si a publica anterior un anunt de intentie.

UPDATE 2: XOR IT Systems si Teamnet International au aceeasi adresa pentru sediile sociale:

TeamNet International - Str. Splaiul Independentei, No. 319,
RIVER Place, RIVERVIEW House,
etaj 8,Sector 6,

XOR IT Systems
- SEMAPARC - Splaiul Independentei nr. 319, OB 15
sector 6, Bucuresti

UPDATE 3 Actionariatul Teamnet International (ultima inregistrare de la Registrul Comertului - 09.05.2012):

Sediu Social: judet Prahova, localitate Ploiesti, strada Mihai Bravu nr. 10.

Persoane juridice: Fintech Investment LTD (Londra, Marea Britanie) - 49,91% din actiuni

Persoane fizice:

1. Stan George-Mihail - 8,75%
2. Padiu Bogdan - 15,81%
3. Hoinarescu Florin - 2%
4. Nanau Lucian - 2%
5. Doana Ana-Maria - 0,16%
6. Popa Dumitru-Marius - 0,16%
7. Durdun Leana - 2%
8. Tranca Constantin-Marius - 0,25%
9. Vasile Diana - 0,25%
10. Avramescu Roxana - 0,16%
11. Albu Delia-Roxana - 0,16%
12. Dinca Mihai - 0,16%
13. Tataru Silviu-Daniel - 0,25%
14. Juganaru Laura-Mihaela - 0,16%
15. Cucosel Bogdan-Nicolae - 0,16%
16. Trascu Ion-Ovidiu - 8,75%
17. Nedelcu Radu-Bogdan - 8,75%
18. Stalea Cezar-Florin - 0,16%

Administratorii persoane fizice ai Teamnet International sunt: Stan George-Mihail, Trascu Ion-Ovidiu si Nedelcu Radu-Bogdan. Nu exista administratori persoane juridice.


[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

20967 vizualizari

 • +27 (33 voturi)    
  Si ce vina am eu (Marţi, 31 iulie 2012, 17:57)

  Cristi [anonim]

  Ca au votat altii in locul meu de exemplu?
  • +24 (28 voturi)    
   ai pus-o (Marţi, 31 iulie 2012, 19:05)

   excalibur [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

   daca te gasim in doua liste, la pirnaie cu tine. Nu ca am ceva cu numele anonimului cristi, dar asa trebuie sa pateasca toti cei care au facut asta... indiferent citi or fi trebuie dat un exemplu pe care sa-l tina minte toti participantii la alegerile ce va sa vie
   • +5 (11 voturi)    
    Ba tu esti prost? (Miercuri, 1 august 2012, 0:50)

    Cristi [anonim] i-a raspuns lui excalibur

    Cum pot eu impiedica USL-ul sa de-a cu subsemnatul in locul meu unde vor ei? Poti sa-mi explici si mie?
    • +10 (10 voturi)    
     pai e simlpu (Miercuri, 1 august 2012, 8:14)

     alin777 [anonim] i-a raspuns lui Cristi

     dupa ce se constata ca s-a votat de doua ori, se sesizeaza IGPR, care face cercetari: aici tu, ca cetatean care au votat doar odata, poti sa acuzi faptul ca cel de al doilea vot s-a facut cu alta semnatura decat a ta, se fac expertize grafologice etc.... ce-i drept e destul de complicat, dar e bine ca sperietoare.
    • +8 (8 voturi)    
     pai (Miercuri, 1 august 2012, 9:08)

     jescu [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

     Nu poti impiedica pe nimeni sa voteze daca are CNP-ul tau si e mana in mana cu cei care supravegheaza sectia de votare. Totusi mai exista pe acolo si o semnatura. Mai poti sa dovedesti ca nu ai fost in alta localitate, pentru ca nu puteai vota in aceeasi localitate la alta locatie decat unde erai repartizat. E important sa se verifice daca a fost frauda, dupa aia se mai analizeaza si cine sunt vinovatii.
     • 0 (2 voturi)    
      Dar de ce (Miercuri, 1 august 2012, 9:38)

      cristi [anonim] i-a raspuns lui jescu

      Trebuie EU sa dovedesc ceva?
      • -6 (8 voturi)    
       conducerea AEP (Miercuri, 1 august 2012, 10:59)

       fugarul ghita [utilizator] i-a raspuns lui cristi

       conducerea AEP a fost pusa in functie de fosta putere, Hotnews incetati sa acreditati ideea ca sunt mana in mana cu Ponta
       • +3 (3 voturi)    
        sanchi (Miercuri, 1 august 2012, 11:39)

        nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui fugarul ghita

        si, sunt foarte credinciosi, ca tot romanul, de printzip !

        hai, canta la alt mese !

        softul ala vine la pachet cu dragoteasca si zbarcea.
       • +6 (6 voturi)    
        Actionariatul din Cipru (Miercuri, 1 august 2012, 11:42)

        morometu [utilizator] i-a raspuns lui fugarul ghita

        De obicei se inregistreaza acolo pentru a ascunde actionarii. Iar firele nevazute duc la ...prietenii prietenilor tov. copy paste! Ce nemereala!
        Siveco este cunoscuta si recunoscuta si afara. Si are actionarii la Registrul Comertului.
        Tema este clara: degeaba s-a achizitionat softul pentru ca nu v-a descoperi furaciunile. Praf in ochii fraierilor, platitori de taxe si impozite! O venii vreodata ziua in care Romania sa se civilizeze, sa devina stat de drept?
      • 0 (0 voturi)    
       Daca vrei, (Miercuri, 1 august 2012, 19:17)

       anina [anonim] i-a raspuns lui cristi

       sa-ti aperi pielea si sa nu stai in puscarie intre 6luni si 5ani ca prostul, DA trebuie sa dovedesti ca nu ai votat de doua ori
    • +6 (6 voturi)    
     Se trateaza ca orice alta infractiune (Miercuri, 1 august 2012, 9:18)

     CorinaK [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

     Tu nu poti sa-i impiedici sa semneze in locul tau. Insa doar pentru ca apare numele tau in doua liste, nu inseamna ca intri la puscarie ci doar ca esti suspectat ca ai incalcat legea. Asta inseamna ca se porneste o investigatie, se aduna probe si doar daca probele sunt destul de convingatoare, cum ca chiar tu ai fost cel care a votat de doua ori, o sa ajungi la proces.
    • +2 (2 voturi)    
     raspuns (Miercuri, 1 august 2012, 10:18)

     gp_me [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

     Nimeni nu poate semna cu semnatura ta. Mai exista si experti grafologi.
     • +2 (2 voturi)    
      pai se poate si altfel (Miercuri, 1 august 2012, 12:12)

      ion [anonim] i-a raspuns lui gp_me

      daca sunt unu care voteaza intradevar de mai multe ori dar de fiecare data schimb semnatura, la urma urmei semnezi cum vrei, si in felul asta nu are cum sa te prinda. Poti semna odata cu dreapta odata cu stanga, degeaba se chinuie ei, nu prea pot dovedii mare lucru dar e bun asa poate mai sperie lumea...
  • +11 (11 voturi)    
   Verificarea in timp real (Miercuri, 1 august 2012, 8:21)

   Cristi [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   Cum tehnologia a evoluat foarte mult si conexiunea la internet e ceva banal, ar fi foarte usor de avut o baza de date centrala catre care sa se trimita la momentul votului, cnp-urile alegatorilor, impreuna cu informatii legate de persoana care a verificat cartea de identitate. Astfel incat votul multiplu n-ar mai fi posibil si se pot identifica imediat si situatiile in care cineva a votat in locul tau. Se va descoperi pe loc la ce sectie s-a intamplat acest lucru si cine, chipurile, ti-a verificat cartea de identitate.
   Desigur, eu vorbesc aici la modul simplist in care ar putea functiona lucrurile, pot aparea tot felul de situatii, dar cum identificarea se va face imediat, vor fi mult mai putini tentati sa incerce sa fraudeze, si din partea alegatorilor, si din partea organizatorilor.
   Insa probabil ca ceva de acest gen nu se va implementa niciodata, caci nu este in interesul lor sa faca frauda imposibila.
   • +3 (3 voturi)    
    Si mai simplu (Miercuri, 1 august 2012, 11:20)

    prompt [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

    si mai rapid era daca fiecare sectie avea un cititor de cod de bare(toate cartile de identitate au) ca la granita. Legat la baza de date a evidentei populatiei si cu un bip in caz de ,,dublare" a persoanei, putem simplifica verificarea rapida in timp real. Da...dar oamenii din comisii care ar fi trebuit sa foloseasca corect un astfel de sistem....in ei avem incredere? ca am auzit atatea....
   • +1 (1 vot)    
    rasp (Miercuri, 1 august 2012, 11:51)

    Gogu [anonim] i-a raspuns lui Cristi

    Asta ar insemna ca sa existe o conexiune decenta la internet in fiecare vagauna din tara unde se voteaza.. lucru putin probabil fara un cost mare din partea statului
   • +1 (1 vot)    
    Subscriu.. (Miercuri, 1 august 2012, 12:06)

    pfa [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

    Cea mai usoara metoda ar fi acest lucru. Aceasta verificare s-ar realiza decat pentru cei care nu se regasesc pe listele electorale, alta sectie, etc
    Este fff simplu de realizat.

    Si acum se poate implementa acest lucru - este nevoie de calculatoare, conexiune la internet sau telefoane pt verificari, etc
  • +1 (1 vot)    
   semnatura (Miercuri, 1 august 2012, 10:11)

   colu [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

   Dar cine a semnat in locul tau?
   • +2 (4 voturi)    
    Nu conteaza cine a semnat (Miercuri, 1 august 2012, 10:40)

    subcultura [utilizator] i-a raspuns lui colu

    ca verifica Ghita, toarsu' lu' Ponta ...

    nici macar atat nu pot face corect?!
  • -2 (2 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 1 august 2012, 10:17)

   gp_me [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

   Asta va fi confirmat sau nu de cei ce vor ancheta.
   Sa avem incredere in ei.
  • +1 (1 vot)    
   dovezi ca n'ai fost (Miercuri, 1 august 2012, 11:37)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

   vii cu dovadra.
   iti spune dragnea kent sa vii !
  • +1 (1 vot)    
   Nu ai vina! (Miercuri, 1 august 2012, 13:08)

   Li [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   Exista semnatura, care poate fi verificata.
 • +46 (52 voturi)    
  :)) (Marţi, 31 iulie 2012, 17:59)

  eem [utilizator]

  ~400 000 euro pt un soft care detecteaza in 60 de zile daca un CNP apare mai mult de o data?

  Dati softul asta ca lucrare de laborator la toate universitatile tehnice din tara si sunt convins ca veti obtine cel putin 10 solutii functionale care detecteaza instant nu in 60 de zile.
  • +9 (9 voturi)    
   nu chiar (Miercuri, 1 august 2012, 1:23)

   kelye [utilizator] i-a raspuns lui eem

   Din articol reiese că este inclus şi procesul de arhivare electronică:

   "AEP mai anunta ca transportul listelor electorale se va realiza cu mijloace auto specializate pentru transport de valori, iar intregul proces de arhivare electronica a listelor electorale va fi supravegheat video."

   Fiind scrise de mână mă îndoiesc că se pot extrage automat (OCR) toate datele deci vorbim şi de prelucrare manuală iar la 8 mil de voturi... va fi ceva de muncă.

   Evident că un soft care să caute în baza de date e trivial dar dacă se include şi partea asta de arhivare... nu mai e o sumă chiar enormă.
   • 0 (0 voturi)    
    mult (Miercuri, 1 august 2012, 15:53)

    ggg [anonim] i-a raspuns lui kelye

    ba da.
   • 0 (0 voturi)    
    Paradox (Sâmbătă, 4 august 2012, 2:32)

    Clop [utilizator] i-a raspuns lui kelye

    Cred ca o sa ne intoarcem la hai sa punem aratatorul in zeama si sa-i dam cu votul.

    Traiam in lumea touch screen-ului, dar votam ca gastele.
  • +3 (5 voturi)    
   N-ai citit cu atentie articolul... (Miercuri, 1 august 2012, 8:23)

   Andor74 [utilizator] i-a raspuns lui eem

   ...este vorba si de "arhivarea electronica a listelor"!
   Adica mai ai nevoie si de oameni care sa introduca datele existente in format electronic (scanare de documente) si verificarea de rigoare, deci mult mai multe activitati decat lasa sa se inteleaga titlul.
  • +3 (3 voturi)    
   500.000 de pagini prelucrate instant in laborator? (Miercuri, 1 august 2012, 9:46)

   lucian11 [utilizator] i-a raspuns lui eem

   zici tu ca daca dai 500.000 de pagini cu votanti unei universitati iti trimit rezultatul instant dupa o ora in laborator?

   eu zic sa te gandesti inainte sa te repezi.
  • +2 (2 voturi)    
   termenul de 60 (Miercuri, 1 august 2012, 11:21)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui eem

   termenul de 60 zile se refera la faptul ca trebuiesc introduse in calculator cele 8500000 de persoane care au votat, pe urma instant iti spune cine a votat de mai multe ori...
   as fi interesat de un program care sa-ti spuna instant cine a votat multiplu fara a avea nici o data introdusa...
   in alta ordine de idei, sunt multi care nu au mers la vot dar apar ca votati... cum poate verifica cineva daca a votat sau nu cineva in locul lui?este foarte important, incepandf cu orele 20 au votat foarte multi oameni, cel putin pe hartie, asa ca ar fi bine ca acest program, cu datele culese in el sa fie disponibil pe un site in care cine doreste poate sa verifice daca a votat sau nu cineva in locul lui, ca este tot caz penal...
  • +1 (1 vot)    
   ... (Miercuri, 1 august 2012, 11:40)

   ... [anonim] i-a raspuns lui eem

   lucrez in domeniu si asta e obsesia romanilor: sa faca din r..at bici si sa mai si pocneasca. Intotdeauna se va gasi unul care sa spuna ca face "un baiat de la el din firma" ceea ce face un soft dedicat care costa cateva mii de dolari pe piata internationala, orice site poate fi facut de "un student", samd.
 • +33 (51 voturi)    
  Il faceam eu cu 100 E (Marţi, 31 iulie 2012, 18:02)

  Adrian [anonim]

  Deci se fura ca-n codru...
  Sunt programator senior.
  Un soft de 2 bani care compara niste CNP-uri nu face nici 100E.
  Lucrez la aplicatii infinit mai complexe cu baza de date cu peste 100 milioane de inregistrari si le vindem cu muuuuult mai putini bani.

  A venit PONTACU la putere
  • +11 (25 voturi)    
   e vorba de soft si de procesul de scanare (Marţi, 31 iulie 2012, 18:13)

   George [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   softul il poate face usor un programator dar scanarea a zeci de mii de liste electorale si recunoasterea textelor pentru a avea ce cnp-uri sa compari nu o poate face un soft simplu si costa mult si echipamentele de scanare, nu va inchipuiti ca asta merge cu 1 scaner de 100 euro ...deci mai bine ne gandim inainte sa scriem sau sa vorbim
   • -1 (3 voturi)    
    da (Miercuri, 1 august 2012, 0:23)

    Uzu_buzu [utilizator] i-a raspuns lui George

    am mentionat si eu aceste lucruri dar de unde stii tu ca e vorba si de echipamentele care citesc CNPurile pe de pe liste.
    Cu tot cu echipamentele alea e scump avand in vedere ca CNPurile nu sunt scrise de cetatean cu mana. Stim ce vorbim, da ?
   • +13 (13 voturi)    
    CNP introdus la momentul votarii (Miercuri, 1 august 2012, 1:41)

    Axpalam [utilizator] i-a raspuns lui George

    Nu sunt specialist, dar cred ca sectiile de votare ar trebui sa aiba computere interconecate in retea in care sa se introduca CNP-ul votantului inainte de a intra in cabina de vot. Verificarea ar trebui sa se faca in cateva secunde si sa se afle daca persoana respectiva "mai exista pe undeva (la o alta sectie de votare)".
    • +2 (2 voturi)    
     asa este (Miercuri, 1 august 2012, 11:00)

     devore [utilizator] i-a raspuns lui Axpalam

     De fapt ar trebui un sistem pe baza de SMS, ca sa nu fie nevoie de internet si calculatoare (ca-s scumpe).

     Membrul sectiei de votare trimite un sms cu cnp-ul , si in citeva secunde primeste inapoi un sms cu "OK" sau "a votat deja in localitatea X".
  • +11 (13 voturi)    
   Parerea mea (Marţi, 31 iulie 2012, 18:13)

   mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   Selectul pentru interogarea bazei de date care sa aduca inregistrarile care au acelasi cnp se scrie in 2 minute. Dificultatea, dupa parerea mea, consta in introducerea in baza de date a tuturor persoanelor care au votat; nu cred ca se poate automatiza acest proces.
   • +6 (8 voturi)    
    hm... (Marţi, 31 iulie 2012, 21:00)

    calin22 [utilizator] i-a raspuns lui mihai_mi

    Cred ca se poate automatiza 90%. Adica listele initiale de la BEC sunt tiparite pe hartie si cred ca merge un soft de OCR. Apoi mai trebuie introduse manual listele suplimentare care daca nu ma insel sunt scrise cu pixul.
    Oricum ideea e ca firma lu' peste nu va detecta nici un vot multiplu pentru ca nu exista un astfel de interes :).
    • +5 (5 voturi)    
     dilema (Miercuri, 1 august 2012, 0:32)

     ionicavasile [utilizator] i-a raspuns lui calin22

     de ce trebuia sa ajungem in situatia in care sa platim banii pt un soft care poate scana liste, cand puteam face listele direct in PC? Tipic romanesc. Iar detectarea CNP-ului se putea face instant, in sectia de votare, cu imposibilitate de a vota. Sictir!
     • 0 (0 voturi)    
      Eficienta economica (Miercuri, 1 august 2012, 9:39)

      Claws [anonim] i-a raspuns lui ionicavasile

      Softul a costat aproximativ 430.000 de Euro. In toata tara au fost 18.000 de sectii de votare.
      Conform propunerii tale, in fiecare sectie de votare ar fi trebuit sa existe un calculator + un abonament la net.
      Cu un buget de 430.000 de Euro, iti revin cam 24 de Euro / sectie de votare. Repet, 24 de Euro pentru un PC si un abonament la net. :D

      Sa nu mai vorbim ca avand un singur calculator in loc de 4-5 liste, cozile ar fi fost enorme, deci pentru ca referendumul sa se desfasoare in aceleasi conditii, ar fi fost nevoie de 2-3 calculatoare in fiecare sectie. Desigur, cu acelasi buget de 24 de Euro / sectie.

      Oricum, ai avut o idee, excelenta!
      Ma mir cum de nu s-a gandit nimeni inainte ta la chestia asta..............
      • 0 (0 voturi)    
       te inseli (Miercuri, 1 august 2012, 11:32)

       1leu [utilizator] i-a raspuns lui Claws

       te inseli. toate buletinele au in partea de jos un string (rand) care contine datele de identificare. nici macar nu iti trebuie PC (un telefon cu un cititor e suficient).
       o scanare dureaza exact 5 secunde.
    • +3 (5 voturi)    
     O da...va gasi! (Miercuri, 1 august 2012, 1:46)

     Duhul [anonim] i-a raspuns lui calin22

     Te inseli amarnic cand spui ca acest soft nu va detecta voturile multiple. Tu crezi ca Basescu nu le-o va plati celor ce au incercat sa il dea jos? Dimpotriva, se va ocupa personal ca softul sa functioneze si sa ii prinda pe cei cu mai multe voturi.
     • +5 (5 voturi)    
      hmm (Miercuri, 1 august 2012, 8:56)

      comentez [utilizator] i-a raspuns lui Duhul

      Crezi ca o sa stea Basescu sa ruleze softul?

      Uiti ca la guvern e USL.

      Imi place de Basescu dar sa nu ii dam putere mai multa decat are.
  • +13 (15 voturi)    
   . (Marţi, 31 iulie 2012, 18:22)

   Uzu_buzu [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   este o nesimtire sa incasezi si 100EU pentru un SQL statement care detecteaza duplicate intr-o tabela.
   problema e cum ajung CNPurile in tabela respectiva.
   sigur ca nu e un proces complicat. ramane de vazut daca hardwareul de citire a listelor electoral e inclus in pret sau nu. ca daca e doar o aplicatie in care bagi 60 de zile CNPuri cu mana ...
   ramane de vazut daca aplicatia asta comunica si cu alte aplicatii de la evidenta populatiei.
   oricum ... de-acord cu toate comentariile dinaintea mea: pretul e absurd de mare si aplicatia putea fi facuta de universitati. daca se plateau banii astia unei universitati era mult mai bine.
  • +14 (14 voturi)    
   Daca tu esti senior, eu sunt sherpash (Marţi, 31 iulie 2012, 18:35)

   sa chiu el bine! [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   ia zi matale cum faci "select cenepeu from table_with_7.2_mil_recs group by cenepeu having count(cenepeu) > 1" dintr-o baza de date de 50.000 de foi de hartie A4 scrise de mana??
   daca nu stii raspunsul la intrebarea "cum", sigur nu ai habar ce raspuns sa dai la intrebarea "in cat timp"...
   • -4 (8 voturi)    
    hm... (Marţi, 31 iulie 2012, 21:26)

    calin22 [utilizator] i-a raspuns lui sa chiu el bine!

    La partea cu "in cat timp" te-as contrazice. In ziua de azi un procesor Quad core e foarte ieftin (sa nu zicem ca sunt si cu cate 12-16 core-uri). Un core de 3 Ghz poate executa cel putin 3 miliarde instructiuni pe secunda (nu luam in considerare chestiile de pipeline) , iar daca inmultim cu 4 ajungem la 12 miliarde / s.
    Pentru 8 milioane de CNP-uri ar fi nevoie de 8 mil * mil comparari ceea ce inseamna 64 de miliarde de comparari.
    Considerand ca incarci CNP-urile in memoria RAM si un CNP se poate reprezenta usor pe 128 de biti iar un procesor cu instructiuni pe 64 de biti poate compara 2 CNP-uri in maxim 2 instructiuni rezulta ca in doar maxim 128 de miliarde de instructiuni ar putea fi executata toata treaba.
    Desigur cele 12 miliarde / s pe care la poate face un procesor sunt ipotetice si mai intervin multe alte instructiuni extra care se mai executa in plus dar sa zicem ca in loc de 12 miliarde face doar 1 miliard / s si tot ar termina in cam 128 de secunde (ceea ce e f putin parerea mea). Sa mergem chiar mai departe sa presupunem ca executa doar 100 mil cimparari/s si tot ajungem la doar 1280 secunde ceea ce inseamna cam 20 minute pentru un query care il executi o singura data per aplicatie nu in fiecare minut sau in fiecare zi.
    • +3 (3 voturi)    
     N-ai inteles intrebarea ... (Marţi, 31 iulie 2012, 23:00)

     Adrian C. [utilizator] i-a raspuns lui calin22

     Mai exact partea asta n-ai inteles-o: "... scrise de mana ..."
    • +1 (1 vot)    
     In plus... (Miercuri, 1 august 2012, 12:43)

     urfe [utilizator] i-a raspuns lui calin22

     Calculul este complet gresit. Cunosti diferenta dintre instructiune si cicluri, respectiv arhitectura unui calculator? Evident ca nu.. Stii ce-i aia RAM si cache? Stii cate cicluri trec pana sa citesti ceva din RAM daca ai un cashe miss? Dar daca citesti de pe un HDD? Cat te costa (in cicluri) pana aduci un CNP din memorie si-l scrii intr-un registru? Si asta ignorand complet sistemul de operare, de context switch-urile pe care nu le poti controla, de call-urile tale interne sau, poate chiar mai rau, de sistem...

     Iar pentru a compara 8 milioane de voturi, ce informatician foloseste metoda 'fiecare cu fiecare'? Si chiar si in acel caz, formula ta (n x n) e complet gresita... In realitate iti ajunge o singura iteratie peste toate CNP-urile, pentru ca faci un hash si vezi daca ai coliziuni...
     • 0 (0 voturi)    
      :) (Miercuri, 1 august 2012, 19:26)

      calin22 [utilizator] i-a raspuns lui urfe

      Ai dreptate in multe privinte. Dar totusi compilatoarele din ziua de azi (dar si procesoarele) sunt optimizate ca sa genereze/execute in asa fel instructiunile incat sa poata beneficia de pipelining (desigur tinand cont de hazardurile care pot sa apara). Cu alte cuvinte pana cand vin datele, fie din cache L2,L3 (din cate stiu in L1 se tin doar instructiunile) sau din RAM ALU-ul procesorului mai face si alte operatii. Daca te uiti la placile video performanta lor creste la ora actuala mai mult din pipelining pentru ca viteza memoriei e mai greu de crescut. La partea cu HDD-ul tin sa te informez ca CPU-ul nu citeste direct de pe HDD. Ii spune controlerului "vezi ca am nevoie de niste date de la adresa XXXXX" si apoi isi vede mai departe de treaba. Cand datele sunt disponibile controllerul genereaza o intrerupere la procesor (care e cam costisitoare) si ii spune "vezi ca ti-am adus datele cerute si le-am pus in RAM la adresa XXXXX".
      Referitor la algoritmul de cautare de duplicate foarte buna observatia ta, doar ca aici pe forum nu toti inteleg ce e ala un hash si de aceea algoritmul pe care l-am dat mai sus e cel ma varza posibil dar cel mai usor de inteles (nici macar nu e corect spus ca numarul de pasi e n*n pentru ca e n*(n-1)/2) dar iarasi pentru cineva care nu are habar de programare ar fi mai greu sa inteleaga.
      Chiar am facut un test de curiozitate iar in varianta cu hash-urile timpul de executie a fost de 12 secunde pe un quad core (AMD Phenom II 955).
   • 0 (0 voturi)    
    in cat timp? (Marţi, 31 iulie 2012, 23:15)

    al1lego [utilizator] i-a raspuns lui sa chiu el bine!

    Ne lipseste de pe aici un operator introducere-validare date senior care sa ne faca o estimare de costuri si timp..
   • +4 (4 voturi)    
    ? (Miercuri, 1 august 2012, 0:28)

    Uzu_buzu [utilizator] i-a raspuns lui sa chiu el bine!

    eu administrez baze de date pentru o institutie financiara. avem tabele de 300 de milioane de inregistrari.
    viteza unui astfel de select depinde de sistemul de baze de date. pentru Sybase IQ de exemplu asta e o bagatela. Oracle, Sybase sau MSSQLServer termina mai putin de o ora depinde de harware evident.
    daca CNPurile vor fi bagate cu mana, pretul e bataie de joc adica un asemenea soft il pot face toti studentii de la incormatica si nu numai.
   • +1 (1 vot)    
    Esti actionar la XOR IT? (Miercuri, 1 august 2012, 1:07)

    Pierre.Smirnoff [utilizator] i-a raspuns lui sa chiu el bine!

    Daca vrei sa justifici timpul, ok, e atata lene pe fiinta umana incat scan & OCR pe nshpe mii de pagini va dura mult mai mult decat procesarea.
    Dar, daca vrei sa justifici pretul... probabil glumesti....
   • 0 (0 voturi)    
    si mai simplu ;).... (Miercuri, 1 august 2012, 22:14)

    cip [anonim] i-a raspuns lui sa chiu el bine!

    begin
    insert into table(CNP) values(:CNP);
    exception
    when dup_val_on_index then
    alert('CNP a mai votat o data!!'
    end;

    si ramane intrebarea.......cine baga in tabela?
    studentii?..iti spun eu ca tot vor baga greu...sunt muncitori.....dar nu superman!
  • +9 (9 voturi)    
   Era mai simplu (Marţi, 31 iulie 2012, 20:16)

   florinb1 [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   ...sa scaneze direct actele de identitate in momentul votarii. Eliminau toata tevatura cu scrisul de mana care e dificil de OCRizat, plus ca nu mai aveau nevoie sa taie copacii... Dar asta ar fi insemnat ca e turismul electoral devenea detectabil in cateva minute, deci era inacceptabil.
  • +2 (2 voturi)    
   Softul asta e cu cantec si suntem in 2012 (Marţi, 31 iulie 2012, 23:48)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   Da, asa este. Eu n-am navigat decat preliminar. Tot varanul Voiculescu. Peste tot.
  • -1 (1 vot)    
   halal programator senior (Miercuri, 1 august 2012, 1:16)

   lucian11 [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   te dai programator senior si totusi nu realizezi unde este dificultatea problemei.

   cu o asa abordare sunt sigur ca nu reusesti sa-ti respecti nici macar un deadline fixat chiar de tine.

   jenant
   • +1 (1 vot)    
    experianta in domeniu (Miercuri, 1 august 2012, 9:29)

    Adrian [anonim] i-a raspuns lui lucian11

    Pentru marii programatori de la XOR (care observ ca sunt loviti in orgoliu... sa nu mai zic de onestul actionariat din CIPRU)
    - In mod curent lucrez la un proiect, pentru client privat, (aprox 5000EUR) de arhivare si semnare electronica automata a documentelor (are integrat si mai mult de un scaner)
    - Am fost implicat si in proiecte cu BCR
    - Sisteme financiar - contabile
    etc.
    DIN NEFERICIRE:
    - am lucrat si cu SIVECO,TEAMNET (noroc ca am demisionat la timp)
    • 0 (0 voturi)    
     cam scump (Miercuri, 1 august 2012, 22:09)

     cip [anonim] i-a raspuns lui Adrian

     cam mult 5k EUR pentru o semnatura digitala.
     Eu am facut-o pe 100 EUR cu TSP cu tot.
   • +1 (1 vot)    
    TCP/IP (Miercuri, 1 august 2012, 9:56)

    Adrian [anonim] i-a raspuns lui lucian11

    "FRATII" mei programatorii / developeri nu stiu daca a-ti fost informati dar la un moment dat s-a descoperit protocolul TCP/IP.
    Ce face acest protocol ?
    - Permite comunicatia intre calculatoare...
    Oare la ce ne ajuta asta pe noi ?
    - Sa "facem" un program (apicatie / sistem informatic) care sa permita introducerea de date simultana (da simultana) de la un numar nelimitat de statii / utilizatori (AUTENTIFICATI in prealabil - ca sa nu intre orice GIGEL si sa bage CNP-uri pe acolo)

    Urmeaza intrebarea "ASHA SI ?"
    Pai daca facem asta, fiecare GIGEL care are in responsabilitate una,doua sau 100 de liste electorale, poate introduce individual datele.

    OAMENI BUNI ! Nu facem confuzia intre UTILIZATORI (care nu fac obiectul licitatiei) si SOFTUL IN SINE !

    ...asta asha ca de la un NOOB (cine stie cunoaste)
  • +1 (1 vot)    
   asa-i cu bugetarii (Miercuri, 1 august 2012, 8:05)

   rzvan [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   eu is programator la o firma care are contracte cu institutii publice, fac o gramada de bani.

   Cred ca software-ul e la moda pt furat ca ii greu sa-i determini valoare....
  • -2 (4 voturi)    
   ponta + crin vs boc + base (Miercuri, 1 august 2012, 10:10)

   lucian11 [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   eu zic sa zici mersi ca a venit ponta si face in 2 luni ce n-a facut base impreuna cu ale lui 4 guverne boc in multi ani de "modernizare" si "reformare" a statului.

   in 2 luni vei afla pentru prima oara in 22 de ani cine a votat de doua sau mai multe ori.

   tot ponta a reusit sa scape in 2 luni de baietii destepti din energie.
   de la base si bocii lui am auzit doar acuze si vorbe neputincioase legate de acei baieti destepti cuplate cu prelungirea contractelor de catre videanu.

   pentru aceste doua lucruri ponta are doua bile albe de la mine. ca are si multe negre, asta e alta discutie.
   • +2 (2 voturi)    
    Ai dreptate ca ponta a facut (Miercuri, 1 august 2012, 11:12)

    Kecske [utilizator] i-a raspuns lui lucian11

    in doua luni cit ceilalti n-au reusit sa faca in trei ani. Doar ca nu vei afla cine a votat de mai multe ori fiindca ponta ar insemna sa se impuste singur in cap si sa-l condamne pe dragnea la pirnaie iar in ce priveste "baietii destepti" ai dat-o iar in bara fiindca eliminarea acestora nu trebuia sa se faca prin falimentarea Hidroelectrica, care acum, curatita de "baieti" si avind valoare nula poate fi achizitionata pe doi bani de "cine trebuie" iar tu nu vei avea posibilitatea sa cumperi nici macar o siguranta fuzibila arsa.
    • -1 (1 vot)    
     hidroelectrica este in reorganizare (Miercuri, 1 august 2012, 11:48)

     lucian11 [utilizator] i-a raspuns lui Kecske

     hidroelectrica este in in plina reorganizare, nu in faliment si cu lacatul pus la poarta.

     este ciudat ca nu vezi diferenta intre cele doua.

     in momentul de fata isi vinde linistita energia electrica la preturi mult mai bune decat pana acum, iar intermediarii au disparut.

     dragnea sa faca parnaie daca a votat de mai multe ori, ca despre asta este vorba.

     banuiesc ca o se afiseze datele cu cine a votat, unde a votat si de cate ori a votat.
   • +1 (1 vot)    
    A facut si a dres... (Miercuri, 1 august 2012, 11:41)

    Andor74 [utilizator] i-a raspuns lui lucian11

    Mai moale, te rog! "Denuntarea contractelor" presupune doar incheierea unilaterala; cu alte cuvinte inseamna ca cealalta parte contractanta poate oricand sa mearga in justitie sa ceara despagubiri pentru aceasta.
    Treaba cu insolventa a fost o treaba buna atata timp cat se va marsa in continuare pe acest lucru.
    Ramane sa vedem unde se va ajunge dupa (daca)dispare USL din peisaj.
  • 0 (0 voturi)    
   programator senior (Miercuri, 1 august 2012, 11:41)

   ion plugaru [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Esti cam fraier seniorule. Si io, care-s plugar, pot face un asemenea soft care sa compare doua baze de date sau existenta inregistrarilor multiple dintr-o baza de date. Problema e ca trebuie create acele baze de date. Cat timp iti trebuie sa introduci cam 8.5 mil. de CNP-uri in baza de date? Cam cat costa, seniorule?
 • +27 (27 voturi)    
  Poate fac publice listele digitale (Marţi, 31 iulie 2012, 18:05)

  Lol Lolovici [utilizator]

  Ar fi ideal sa se faca publice listele ca sa poata verifica cei care nu au votat daca apar totusi ca au votat pe lista. In plus evidenta populatiei ar putea verifica daca apar persoane decedate ca votanti.
  • +7 (7 voturi)    
   De acord! (Marţi, 31 iulie 2012, 21:04)

   Paganel [anonim] i-a raspuns lui Lol Lolovici

   Subscriu!
  • +1 (1 vot)    
   partial de acord (Miercuri, 1 august 2012, 11:08)

   devore [utilizator] i-a raspuns lui Lol Lolovici

   Ar fi bine ca fiecare sa aiba posibilitatea sa afle daca figureaza sau nu ca a votat .

   Insa nu ar fi deloc in regula sa fie liste "publice" : nu e ok ca oricine sa poata afla despre altii daca a votat sau nu.
   • 0 (0 voturi)    
    Da (Joi, 2 august 2012, 12:33)

    Lol Lolovici [utilizator] i-a raspuns lui devore

    Intr-adevar, asta voiam sa zic, nu sa vezi CNP-ul oamenilor ci sa poti sa iti bagi tu datele si sa iti zica "ai votat / n-ai votat". Cam ca la verificarea rovinietei.
 • +2 (8 voturi)    
  Unii muncesc pe bani, altii pe nasturi (Marţi, 31 iulie 2012, 18:14)

  Maglev [utilizator]

  select cnp, count(*)
  from tabela_alegator
  group by cnp
  having count(*) > 1

  Atit de simplu... imi da lista cu cnp-urile care apar de cel putin 2 ori.
  • +10 (10 voturi)    
   Hm... (Marţi, 31 iulie 2012, 18:29)

   mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui Maglev

   Bre, nu intoarce nimic ca e goala tabela. Oricum, cam mare pretul.
  • +8 (8 voturi)    
   Tabela_alegator (Marţi, 31 iulie 2012, 18:34)

   Ghita [anonim] i-a raspuns lui Maglev

   Si de unde ai tu tabela_alegator??? Sa creezi tabela dureaza: de scanat toate listele permanente, plus listele suplimentare (care sunt scrise de mana, deci mai greu de descifrat). Daca presupunem ca sunt 30 de persoane pe o pagina, doar listele permanente inseamna aproape 650000 pagini!!! Si nu cred ca exista program OCR care sa faca conversia in digital in 2 secunde. Desi, cel mai probabil, se va lucra pe mai multe statii, volumul de munca este destul de mare. Ulterior, de extras informatiile e floare la ureche
   • -2 (2 voturi)    
    prietene ... (Miercuri, 1 august 2012, 0:30)

    Uzu_buzu [utilizator] i-a raspuns lui Ghita

    aici e vorba de un soft in care introduci (incep sa cred ca manual) niste CNPuri si ala detecteaza duplicate.
    o bagatela ! intr-o zi il fac SINGUR si GRATIS.
    • 0 (2 voturi)    
     citeste tot articolul (Miercuri, 1 august 2012, 10:40)

     lucian11 [utilizator] i-a raspuns lui Uzu_buzu

     eu zic sa incepi sa citesti articolele in intregime, nu doar titlul si ce-ti bolduieste hotnews-ul.

     asta in cazul in care si articolul este complet si nu trunchiat.

     simplu
  • +3 (3 voturi)    
   da, dar mai intai tre sa faci (Marţi, 31 iulie 2012, 18:43)

   programatoru gogu [anonim] i-a raspuns lui Maglev

   insert into tabela_alegator(cnp) select [coloana cu cnp] from [proces verbal foaie A4 scris de mana cu pixul]

   altfel nu merge.
   probabil ca tre sa faci si un script care sa iti itereze prin toate foile proceselor verbale, probabil vreo 100k foi A4, orientation landscape.

   btw, tu stii vreo functie de OCR in SQL ca eu nu gasesc nimic pe google :(((
  • +7 (7 voturi)    
   bravo (Marţi, 31 iulie 2012, 18:44)

   vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui Maglev

   mai ai nevoie sa descarci cateva zeci de mii de saci cu liste electorale, sa iei fiecare lista sa o scanezi, sa faci un program care sa identifiice CNP-ul si sa insereze in baza de date inregistrarile.
   Dupa care poti sa-ti rulezi sql-ul.
  • 0 (0 voturi)    
   error (Miercuri, 1 august 2012, 11:35)

   1leu [utilizator] i-a raspuns lui Maglev

   tabela_alegator: unknown table

   end
 • +2 (8 voturi)    
  Super (Marţi, 31 iulie 2012, 18:18)

  eu [anonim]

  De ce nu folosesc Microsoft Office Excel? Costa mai putin. Vreo 1000 lei in loc de 1.973.550 lei.

  In fine....

  Presupun ca firma asta va primi si ajutor de stat din aia 100 milioane de euro daca angajeaza 200 de oameni care sa introduca datele in baza de date al softului.
 • +4 (4 voturi)    
  cati (Marţi, 31 iulie 2012, 18:45)

  Herod [anonim]

  Cati o sa intre la inchisoare pentru ca s-a votat in numele lor... din aia 8 milioane 3-4 milioane sunt pasibili de puscarie pentru voturi multiple chiar daca nici nu s-au prezentat la vot...
  • +5 (5 voturi)    
   ? (Marţi, 31 iulie 2012, 19:17)

   franz [utilizator] i-a raspuns lui Herod

   exista semnatura pe liste, numai ca.....ptr ca sa poti dovedi ca nu e semnatura ta, va trebui sa suporti costul unei expertize grafologice, cost pe care-l recuperezi......de unde? tot de la stat? :) ar fi culmea sa platim tot noi, dupa ce ne-a indoit circul asta de "recensamant". In mod normal ar trebui sa faca puscarie seful comisiei, toata comisia de la sectia respectiva si sa-ti plateasca si tie expertiza grafologica? Primarul, prefectul? Habar n-am. Oricum, in tara asta nimeni nu e vinovat ptr nimic.
   In privinta scanarii listelor si folosirea unui OCR, ar fi posibila pe listele printate, dar si aici ar trebui sa se verifice daca transformarea scanarii in text este corecta ( cu ochiul, fiecare CNP) Mai simpla si mai rapida ar fi preluarea CNP de catre un operator si verificarea paginilor introduse de catre alt operator. Sistemul asta ar functiona si pentru cele scrise cu mana, unde OCR-ul nu prea functioneaza. 60 de zile reprezinta introducerea datelor si verificarea lor.
   • +1 (1 vot)    
    invers (Miercuri, 1 august 2012, 1:15)

    Pierre.Smirnoff [utilizator] i-a raspuns lui franz

    tu nu tre' sa suporti nimic pt. ca nu tu tre sa-ti probezi nevinovatia.
 • +9 (9 voturi)    
  Nu se poate? (Marţi, 31 iulie 2012, 18:45)

  Mihai [anonim]

  Sa si putem verifica daca "am votat" sau ba, si la ce sectie? Ideal ar fi online, folosind chiar CNP-ul, dar si prin scris tot ar fi ceva.
  Nu de alta dar la cate acuze si minuni s-au intamplat, nu mare ar fi mirarea daca ceva persoane se gasesc ca votante in alte locatii decat unde erau in ziua votului.
  • +7 (7 voturi)    
   Aşa mă gândeam şi eu! (Marţi, 31 iulie 2012, 21:10)

   Paganel [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Subscriu! Vreau să văd cine a votat, dacă a votat, în locul meu. Sunt în mediul urban, oraş mare (Iaşi), dar, la ce golănii face de vreo 10 ani personulitatea care se crede "primar", te poţi aştepta la orice! Dacă văd vreo semnătură, să plătească cu puşcăria membrii secţiei de votare! Prezentarea la vot este un DREPT nu o OBLIGAŢIE! În rest, presupun că ştiţi ce a zis Andrei Pleşu!
   P.S. Nu mă puneţi să specific cine este personulitatea, vă rog!
 • +5 (5 voturi)    
  Mda, firme inregistrate in Cipru (Marţi, 31 iulie 2012, 19:03)

  lupulsas [anonim]

  Dai banul, cu dedicatzie, shi te judeci cu grecul cipriot, care e tot bandit, ca shi clientul, statul roman. Daca ash fi in pielea PDL ash cere source-codul shi l-ash verifica de catre alta companie. Astia o sa ia 2 milioane de lei, ptr. a certifica, ca totul e in regula shi nu s-a furat, de ingheatza apele in plina canicula. Praf in ochi pentru "pulime"
 • +2 (2 voturi)    
  Pret (Marţi, 31 iulie 2012, 19:15)

  Liviu [anonim]

  Nu stiu daca pretul e mic sau mare, nu am toate datele la dispozitie. Dar ganditi-va ca e vorba de liste scrise de mana, deci scanarea CNP, data, ora, nu e deloc simpla. Iar daca vor fi introduse manual in sistem inseamna circa 19000 alegatori / ora (aproximativ: 9.000.000 votanti /60 zile /8 ore pe zi). Deci vedeti de cate persoane e nevoie sa faca asta CORECT, si eventual VERIFICAT. Daca e un sistem automat (ceea ce evident ar fi preferabil), atunci de ce se dau atatia bani pe un sistem pentru a fi folosit o singura data? Nu mai bine se cumpara un sistem care sa poata fi folosit la toate alegerile, ca in alte tari?
  • +2 (4 voturi)    
   n-aaaaaaare treaba (Marţi, 31 iulie 2012, 20:02)

   ana [anonim] i-a raspuns lui Liviu

   softul cu introducerea datelor!!!! Pretul ala e pt soft, nu pentru munca de jos. Aia e alta poveste. Si desigur, daca il faci o data, e bun pe vecie, daca e bun. Iar datele introduse, pot fi oarecare, oricand...
   • +1 (1 vot)    
    Mai citeste te rog o data... (Marţi, 31 iulie 2012, 21:38)

    Liviu [anonim] i-a raspuns lui ana

    1. Articolul spune ca e "softul privind votul multiplu la referendumul de demitere a presedintelui Romaniei", deci nu pentru orice alegeri. Cum de, nu stiu, ca si in opinia mea daca e bun pentru asta ar trebui sa fie bun la toate. Dar in acest caz nu ar mai putea organiza alte licitatii, avea alti favorizati, bani, etc.
    2. Daca softul recunoaste caractere si le transpune CORECT intr-o baza de date, munca de jos e nimica toata. Doar transportul si un om care sa introduca foile intr-un scanner automat. Altfel, softul e de doi bani si nu milioane, iar munca de jos imensa...
    De asta am spus ca nu am toate datele, nu stiu cum o sa fie...
  • +1 (1 vot)    
   Stiu eu ! (Miercuri, 1 august 2012, 1:35)

   zit [anonim] i-a raspuns lui Liviu

   Pt. acest program e adaptat la romani ! Are ca bonus SI rezolvarea voturilor multiple ! Adica, in momentul in care depisteaza ca cineva a votat de doua ori (2 cnp-uri) genereaza automat un alt cnp fictiv pe acelasi nume si, iaca asa, nu vor mai fi probleme ! Nimic nu stiti ...
 • +2 (6 voturi)    
  GRATIS (Marţi, 31 iulie 2012, 19:59)

  ana [anonim]

  GRATIS vi-l fac! In 2 zile!!!!!! Si gaseste faptasul INSTANT!
  Ce dracu e cu voi mai oameni buni???? Se cauta 2 nr identice dintr-o lista, ce mare lucru??????????
  Bonus: grafica deosebita, inspirata din bannerele electorale PSD!
  • +2 (2 voturi)    
   Ce de'a voinici... (Marţi, 31 iulie 2012, 21:41)

   Gheorghe1 [utilizator] i-a raspuns lui ana

   Toti cred ca e un script pe care il scriu ei pe genunchi.

   De dat cu parerea e usor.

   Sunt multe lucruri de facut pana la script'ul ala..

   Partea proasta e ca firmele sunt in Cipru. Sau ma rog, inregistrate acolo ca sa nu poata fi trasi la raspundere. WTF ... un pas inainte si trei inapoi..
 • +4 (4 voturi)    
  programatori (Marţi, 31 iulie 2012, 20:35)

  ocr [anonim]

  E plina Romania de programatori geniali care si-au dat doctoratul a la Copy/Ponta si fac select-uri direct de pe foi de hartie scrise de mana...
  • +2 (4 voturi)    
   Dimpotriva... (Miercuri, 1 august 2012, 9:43)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui ocr

   Tin sa te contrazic domnule XOR, este plica de programatori care se prefac ca muncesc (in general in proiecte cu statul), dupa ce alti asociati ai lor SCRIU CAIETUL DE SARCINI (in mod ilegal desigur - avnd grija sa specifice anumite cerinte de cele mai multe ori inutile si imbecile), a.i. sa ramana o felie pt HP, o felie pt SIVECO cu diverse aplicatii "LA CUTIE" (cunoscatorii stiu)
 • +10 (10 voturi)    
  domnilor,sunteti incredibili! (Marţi, 31 iulie 2012, 20:50)

  flitmania [utilizator]

  S-a iscat o lupta intre softisti,dar v-a scapat un amanunt:actionariatul firmei.Rizea Dan este deputat psd diaspora.Continuati,va rog ..................
  • +3 (3 voturi)    
   E clar dar... (Marţi, 31 iulie 2012, 22:13)

   Liviu [anonim] i-a raspuns lui flitmania

   Atunci e clar dar si de ce e NUMAI pentru aceste alegeri, si de ce costa asa de scump un soft care poate fi folosit o singura data...
  • +2 (2 voturi)    
   poate ne spui unde il gasim... (Marţi, 31 iulie 2012, 22:45)

   sieu [anonim] i-a raspuns lui flitmania

   http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.de?leg=2008&cam=2&par=AR&idl=1
 • +4 (6 voturi)    
  de-ai casei (Marţi, 31 iulie 2012, 21:58)

  palul [utilizator]

  o simpla privire pe http://www.xor.ro/clienti_proiecte.php si vezi ca sunt oamenii de casa ai PSD-ului.
  Softu asta ma indoiesc ca o sa functioneze vreodata.
  • +2 (2 voturi)    
   m-am uitat pe referinte (Marţi, 31 iulie 2012, 23:57)

   ipse [anonim] i-a raspuns lui palul

   si am constatat ca principalele proiecte sunt pe scanare, arhivare si captura date de pe formulare. adica exact specificul acestui proiect.
   ah, ca lafarge, volksbank, porsche, allianz tiriac, transelectrica, dufa sau mediafax sunt firmele psd-ului, asta cre' ca ai vrut sa spui.
   fi-mi-ar sila!
 • -2 (2 voturi)    
  2 mil RON... (Marţi, 31 iulie 2012, 23:07)

  Ghita Constantin [anonim]

  Pentru un soft care gaseste duplicate in 9 milioane de inregistrari ! Nu sunt la curent cu vesnic schimbatoarea programa de studiu din scoli si licee, dar sunt convins ca orice elev care a trecut de primul an de programare poate sa implementeze un asemenea program.

  In privinta pretului, am trecut de faza de indignare ( a fost toata epuizata la faza cu cei 15000 eur platiti pentru 30 capace de toaleta ), acum ce mi se pare amuzant este ca au existat firme ( inclusiv contract-pe-pile SIVACO ) care au cerut chiar mai mult de 2 mil RON !
 • +6 (6 voturi)    
  SURPRIZAAAA (Marţi, 31 iulie 2012, 23:39)

  CTRL+C [anonim]

  Daca tot vreti material de presa ia verificati legatura dintre firma castigatoare si TeamNet. Ia sa vedeti surprize, surprize. Mergand mai departe cu cine e prieten CTRL+C?

  La final, garantez ca nu se depisteaza nici un vot multiplu :)))
  • +4 (4 voturi)    
   probabil (Miercuri, 1 august 2012, 1:08)

   Erwin [utilizator] i-a raspuns lui CTRL+C

   ca nu va fi depistat nimic. Sau nimic semnificativ. Dar daca se depisteaza vreo 100.000? Se blocheaza activitatea parchetului si a politiei. Si cu suspendare la toata lumea ca nu sunt suficiente locuri de cazare.
  • +1 (1 vot)    
   Eroare ! Se vor depista (Miercuri, 1 august 2012, 11:24)

   Kecske [utilizator] i-a raspuns lui CTRL+C

   si inca mult mai repede decit o va face prietenul lui ctrl+v ponta pentru ca PDL-ul il are pe Videanu care a avut o eroare de aproximare la rata de participare de 0,02 din procent (46, 26 in loc de 46,24 (BEC)) si care a anuntat ca vor face si ei o verificare a participarii multiple la vot. Si fii sigur ca o va face chiar daca va avea acces dificil la listele de alegatori suplimentari.
 • 0 (6 voturi)    
  ba baieti... (Marţi, 31 iulie 2012, 23:45)

  ipse [anonim]

  daca e asa usor, iar voi sunteti asa destepti, de ce nu v-ati inscris tata la licitatie? ca a fost publica, in seap... va si umpleati de bani in 5 minute, cu scripturile voastre. comentarii de 2 lei...
  • +4 (4 voturi)    
   Nu a fost publica licitatia (Miercuri, 1 august 2012, 8:25)

   Gabi [anonim] i-a raspuns lui ipse

   Nici macar nu a fost licitatie. In articol scrie ca "....a finalizat procedura de negociere fara publicare a unui anunt de participare".
   Asta inseamna ca au transmis invitatia si documentatia descriptiva doar cui au vrut. Este posibil sa fi trimis invitatie doar firmelor prietene A, B, C si D, care au convenit sa participe toate cu preturi mari si sa catige A de data asta. Valoarea de 3.345.000 lei fara TVA a fost din start supraestimata de catre Autoritatea Electorala.
  • +4 (4 voturi)    
   Pentru ca a fost cu circuit inchis (Miercuri, 1 august 2012, 9:31)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui ipse

   A fost pe baza de INVITATIE (adica participa doar anumiti ALESI)
   • +1 (1 vot)    
    Oare (Miercuri, 1 august 2012, 11:56)

    morometu [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

    La suma asta nu trebuia licitatie?
    Parca asa spune legea la achizitii publice.
 • +5 (5 voturi)    
  Atat (Marţi, 31 iulie 2012, 23:54)

  Clop [utilizator]

  Off-shores publicate in M.O..

  Statul doreste sa faca bani pe banul contribuabilului bovin.
 • +4 (4 voturi)    
  Rizea? (Miercuri, 1 august 2012, 0:33)

  solomon [anonim]

  Teamnet si XOR au acelasi sediu. Teamnet duce la Asesoft-Ghita. Stie cineva daca Rizea Dan este in legatura cu Cristian Rizea?
 • +2 (2 voturi)    
  Macar (Miercuri, 1 august 2012, 0:38)

  AdrianCinta [anonim]

  Macar de i-ar prinde pe uslist cu mata in sac !!!!!!
 • +4 (4 voturi)    
  mda (Miercuri, 1 august 2012, 2:18)

  cum ar fi [anonim]

  Cum ar fi o urna dotata cu un banal contor? Eventual cu ceva hardware si transmisie securizata gsm astfel incat nr de voturi e cunoscut la BEC?

  Si o carte de alegator (card) dotata cu un cod de bare, trasa frumusel printr-un cititor de un membru al comisiei? Totul legat la o micutizica si unica baza de date?

  Doar simple ganduri asa la repezeala. Cred ca s-ar rezolva multe probleme actuale.

  Si nici asa nu sunt sigur ca ar ajunge la astfel de costuri.
  • +1 (1 vot)    
   cea mai buna idee ITC!!! (Miercuri, 1 august 2012, 10:56)

   Grammaticus [anonim] i-a raspuns lui cum ar fi

   o pastrez si eu ideea Dvs.
 • +1 (1 vot)    
  nu cred ca e mare pretul (Miercuri, 1 august 2012, 2:49)

  leo [anonim]

  Pentru a demasca o hotie, nu mi se pare niciun pret prea mare. E drept ca era bine daca trezeau niste studenti de la Vama Veche sa faca si ei banuti pentru urmatoarele 40 de decenii de litoral, dar cred ca ai nevoie de soft AUTORIZAT sau RECUNOSCUT pentru a putea activa in domeniu. Nu ar fi fost nici asta o problema, dar ce urmarim? Vrem dreptate? Ne pasa? Mergeam la vot si nu aparea articolul asta. Demonstram ca 17 sau 19 milioane de nesimtiti s-au ascuns pe undeva prin spatiul asta si vor sa schimbe ceva sau chiar le merge bine...Cui ii pasa? Dar daca nu am fost la vot si vrem sa vedem daca a votat cineva in locul nostru, mai bine mai luam o bere si ne concentram la premiile de sub capac, pentru ca sansele de castig sunt mai mari decat sansele intr-o viata decenta. Multumesc tuturor celor care nu s-au dus la vot, pentru ca, decat sa schimbi ceva rau, mai bine faci sex anal in padure cu un urs modificat genetic. Suntem un popor de oameni sufletisti si tampiti (din care cu madrie fac parte). Va iubesc!
 • +1 (1 vot)    
  :)) (Miercuri, 1 august 2012, 3:13)

  Protoss [utilizator]

  Actionarat din Cipru spune multe, cu toate ca ascunde tot, chiar ma gandeam ziele trecute ca am un soft gratuit modifcat de un coleg care gasete duplicate, mai complicate deat un cnp :)
 • 0 (0 voturi)    
  O mica observatie (Miercuri, 1 august 2012, 3:17)

  Adrian [anonim]

  Vad ca pe aici se discuta foarte mult cat de simplu e sa se realizeze acest "select" intr-o baza de date pentru detectarea votului multiplu. Dar vad ca nimeni nu a luat in considerare un aspect important: validarea CNP-ului. M-as indoi ca cei care au furat sau au vrut sa fure la referndum (precum si la alegerile anterioare) au folosit acelasi CNP de mai multe ori. E mult mai simplu de generat cateva mii/milioane de CNP-uri invalide si introduse pe listele suplimentare. Astfel, cel mai curat guvern se poate lauda cu cel mai corect referendum organizat ca softul de detectare a votului multiplu va returna un mare zero!
  • 0 (0 voturi)    
   Cum se face validarea ... (Miercuri, 1 august 2012, 9:57)

   Anonimus [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   In mod normal exista un algoritm de calcul al validitatii CNP-ului, care este acelasi cu cel al generarii lui. Ele nu sunt generate aleator. In spatele lor exista un algoritm.
   Nu cred ca au scapat acest lucru din vedere cei de la AEP, ar fi mult prea banal ...

   Iaca si algortimul: http://www.validari.ro/cnp
 • +1 (1 vot)    
  E-Voting (Miercuri, 1 august 2012, 7:26)

  io [anonim]

  Trebuie trecut urgent la votul electronic.... Ca in State.

  Te duci la un fel de bancomat, bagi CNP-ul (sau te selectezi din lista), selectezi preferinta de vot, iti iese o "chitanta" pe care mai apoi o bagi in urna.

  Cum votul e "numarat" prin 2 metode diferite (electronic + urna) si cum se evita votul multiplu, sansele de fraudare sunt practic inexistente.
 • +1 (1 vot)    
  eu votez (Miercuri, 1 august 2012, 8:19)

  CNP de 16 ani [anonim]

  Nu exista CNP-urile romanilor intr-o baza de date la politie sau evidenta populatiei? sau cartile de identitate? un calculator la fiecare sectie de votare, se introduce CNP-ul celui care se prezinta la vot si PC-ul valideaza. al doilea vot nu mai poate fi posibil pe acelasi CNP, la aceeasi sectie. daca se interconecteaza prin retea ex. romtelecom se poate stopa la nivel de tara. fara prag electoral. cei are voteaza sunt cei carora le pasa de soarta lor si a tarii. in functie de ei sa se ia decizii. cei care nu voteaza si nu le pasa inseamna ca sunt de acord cu cei care voteaza
 • +5 (5 voturi)    
  Firma lu peste (Miercuri, 1 august 2012, 8:45)

  paul [anonim]

  Cum dracu a castigat firma asta? Uite cate datorii are:

  Conform datelor de la Ministerul de Finante, XOR IT Systems a inregistrat anul trecut un profit net de 567.578 lei. Firma avea un numar mediu de salariati de 105 persoane si datorii totale de 43.100.865 lei
  • +1 (1 vot)    
   asta e prima intrebare inteligenta . (Miercuri, 1 august 2012, 10:33)

   adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui paul

   restul bat campii in mare fel de cat de simplu e sa faci un select , daca se citesc automat sau se baga manual cnp-uri ... etc .
  • 0 (0 voturi)    
   e din traducere (Miercuri, 1 august 2012, 10:46)

   lupa [anonim] i-a raspuns lui paul

   cu siguranta au gasit informatia in engleza, au bagat-o pe google translate si le-a iesit liabilities=datorii. ca asa se face jurnalism la noi :)
 • +1 (1 vot)    
  XOR IT este tot ASESOFT si TEAMNET !!!! (Miercuri, 1 august 2012, 10:18)

  Matrix [anonim]

  Domnilor,

  Ia verificati putin XOR IT. Vedeti ca este una si acceeasi cu ASESOFT si TEAMNET !!!

  Aceeasi oameni lucreaza si la XOR IT si la celelalte doua firme mentionate. Cand merg la licitatii merg tot timpul pe doua maini: XOR IT o oferta si TeamNet cealalta oferta....
  • 0 (0 voturi)    
   Softul lu' Peste! (Miercuri, 1 august 2012, 11:31)

   Schimbare [utilizator] i-a raspuns lui Matrix

   cu un Excel in care se "toarna" CNP-urile si ID-ul sectiei de votare ai rezolvat problema.

   Dar ce mai conteaza 430K Euro pt soft, pe langa cele 20M cheltuite pt referendum ???

   O bagatela la valoarea noastra!!!
   • 0 (0 voturi)    
    excelezi la excel... (Miercuri, 1 august 2012, 22:25)

    cipcirip [anonim] i-a raspuns lui Schimbare

    baga tu CNP-urile si ID_urile si scot eu duplicatele.....
    stai ca am uitat ceva....cate linii poti baga intr-un excel?
    65536? sau mai multe.....
    parca erau vreo 8 milioane de votanti....
    faci mai multe sheet-uri sau un singur shit (sheet)?
 • 0 (0 voturi)    
  CNP-ul nu e unic.. (Miercuri, 1 august 2012, 10:53)

  123 [anonim]

  Pentru ca sunt f multe cazuri in care 2 persoane au acelasi CNP..uneori sunt persoane cu acelasi CNP al unei persoane decedate..sau chiar evidenta populatiei a gresit CNP-ul ..

  Prima data eu zic sa se rezolve aceste situatii..
 • 0 (0 voturi)    
  Info from inside XOR.....and TEAMNET :):) (Miercuri, 1 august 2012, 11:09)

  Info from inside XOR.....and TEAMNET :):) [anonim]

  XOR si TEAMNET sunt una si aceeasi firma......acelasi sediu.....aceeasi oameni lucreaza la oferte...
  Tot timpul la licitatii merg pe doua maini: una ieftina si una mai scumpa....Adica cu ambele firme: XOR si TEAMNET.....
  Verificati licitatiile unde participa ca sa vedeti ca asa e......

  Numai bine
 • 0 (0 voturi)    
  ce soft....ai baza de date...e un select (Miercuri, 1 august 2012, 11:41)

  nedumeritu [anonim]

  Ce soft trebuie cumparat dragi concetateni...Datele sunt centralizate...si acolo in maxim o ora...cu privit in decolteu la colega, fumat tigara, citit ziarele pe net... ai selectul cu pricina si deci situatia clara a celor care au votat de N ori, cu N>1.
 • 0 (0 voturi)    
  Sediile sociale (Miercuri, 1 august 2012, 11:45)

  Unu [anonim]

  Daca nu stiati, la respectiva adresa, Splaiul Independentei 319 veti mai gasi inca vre-o 100 de firme, insa cu mici diferente, Ob 17, Ob 20, RiverPlace, astea fiind defapt cladirile. Este o adresa comuna pentru fosta Semanatoarea, actualul Sema Parc, unde isi au sediul zeci, daca nu sute de firme.
 • 0 (0 voturi)    
  cristos (Miercuri, 1 august 2012, 11:47)

  cristos [utilizator]

  stai asa ca s-au aprins programatorii pe hotnews :DDDDDDDDDDDDDDDD
 • +1 (1 vot)    
  usor (Miercuri, 1 august 2012, 12:02)

  dan [anonim]

  Ce-i asa de complicat sa ai in fiecare sectie de votare un laptop conectat pe internet prin care sa ai acees la baza de date care contine lista persoanlelor cu drept de vot?
  Odata ce un om a votat e bifat CNP-ul persoanei respective si nu mai poate vota in alta parte. Ce e asa de complicat sa eviti votul multiplu? E foarte simplu dar cred ca nu se vrea ( nici de PDL nici de USL) acest lucru
  • 0 (0 voturi)    
   dar scump....nu se poate (Miercuri, 1 august 2012, 22:27)

   cirip [anonim] i-a raspuns lui dan

   parca calculase cineva ca ar fi buget cam de 24 EUR / sectie de votare......imi iau si eu vreo 100 de laptop-uri la pretul asta....
 • +1 (1 vot)    
  un apropiat al premierului (Miercuri, 1 august 2012, 12:20)

  xan [utilizator]

  ...Victor Ponta...si cu asta au spus tot.

  "It's not the people who vote that count. It's the people who count the votes." (Iosif Vissarionovich Stalin)
 • +1 (1 vot)    
  altceva (Miercuri, 1 august 2012, 12:31)

  fecoka [anonim]

  Ar fi foarte interesant, ca aceasta aplicatie sa aiba si o componenta web, care sa permita oricarui cetatean sa verifice, daca CNP-ul lui a fost folosit sau nu la referendum.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce naivi suntem (Miercuri, 1 august 2012, 12:33)

  morometu [utilizator]

  Nu cumva miza acestui soft este de fapt obtinerea bazei de date cu CNP-uri?
  Noi comentam simplitatea softului, pretul, actionariatul dar ... informatia este cea mai importanta. Se pregatesc liste cu alegerile din toamna. E simplu. Nu mai au nevoie de date de la spitale, scoli, primarii. ...
 • 0 (0 voturi)    
  hotie pe fata (Miercuri, 1 august 2012, 12:49)

  dann [anonim]

  Un soft care face un query intr-o baza de date e foarte scump daca cereau o suta de euro.

  Doar nu credeti ca firma o sa faca si scanarea listelor. Asta o sa fie facuta de functionari de stat.
 • +2 (2 voturi)    
  Interesant (Miercuri, 1 august 2012, 13:11)

  gigi [anonim]

  Firma care a castigat presteaza servicii de arhivare electronica fara sa fie autorizata de MCSI in acest sens aka nu se regaseste pe lista firmelor autorizate, vezi registrul de la adresa:

  http://www.mcsi.ro/Minister/Domenii-de-activitate-ale-MCSI/Tehnologia-Informatiei/Servicii-electronice/Arhivare-documentelor-in-forma-electronica/Arhivare-electronica---Registru-8
  • 0 (0 voturi)    
   mai ales daca esti atent.... (Miercuri, 1 august 2012, 22:29)

   cip [anonim] i-a raspuns lui gigi

   acolo e lista firmelor care detin arhiva electronica.....astia nu au niciuna a lor....dar fac la alti...
 • 0 (0 voturi)    
  pe scurt (Miercuri, 1 august 2012, 13:37)

  palul [utilizator]

  Pe scurt, 'afacere' tipica PSD: firma controlata de 'ai nostri', cu actionari de prin Cipru si datorii de zeci de milioane.
  Se mai mira cineva?
 • 0 (0 voturi)    
  Bogdan Padiu (Miercuri, 1 august 2012, 14:12)

  Morgan Morgan [anonim]

  Bogdan Padiu a fost cel mai bun prieten si coleg de banca parca in liceul Mihai Viteazu din Ploiesti . cu Sebastian Ghita.

  Amandoi in echipa de baschet a liceului.
 • 0 (0 voturi)    
  Clienti (Miercuri, 1 august 2012, 15:41)

  rsbl [utilizator]

  Servicii de consultanta - Consiliul Judetean MEHEDINTI, GIURGIU, BRAILA ; Institutul National de Statistica - Captura automata de date din centralizatoarele de la Recensamantul General Agricol ;
 • +1 (1 vot)    
  Verificare (Miercuri, 1 august 2012, 17:12)

  Jeu [utilizator]

  Bineinteles ca problema nu este votul multiplu al turistilor electorali, asta este praf in ochi. Problema este ca s-a votat in locul celor care nu s-au prezentat la vot. Ar trebui sa se faca o cercetare politieneasca om cu om, intrebat daca intradevar acea persoana a votat. Sau si mai bine sa se publice pe un site ori poze cu listele electorale finale, daca nu cumva acestea au fost repede distruse, sau sa se publice o lista cu numele persoanelor care figureaza ca au votat. Acest lucru mi se pare perfect posibil intrucat inteleg ca softul asta care verifica softul multiplu scaneaza listele electorale asa ca daca le scaneaza automat le poate pune si pe site indicandu-se sectia de votare de unde provine. Adica de exemplu sectia de votare nr.44 din Bucuresti, strada cutare are urmatoarele liste: pam-pam-pam. Oricine poate verifica daca a fost trebut ca votat si poate sa faca o plangere la politie daca altcineva a votat in locul lui. Daca ar fi problema doar pentru o persoana, doua, trei atunci sigur este greseala dar daca sunt o mie de persoane care figureaza ca votat in timp ce ei au stat acasa atunci presedintele acelei sectii de votare trebuie sa faca puscarie.
 • 0 (0 voturi)    
  UN SINGUR VOT POATE BASCULA.. (Miercuri, 1 august 2012, 19:55)

  LEC [anonim]

  Intregul rezultat.
  De aceea, propun ca nici o decizie a Curtii Constitutionale sa nu fie luata, pana nu se verifica tot.
 • 0 (0 voturi)    
  ghita alt mafiot (Joi, 2 august 2012, 11:02)

  ivanescu [utilizator]

  de unde a mai aparut si acest ghita s. care deja a intrat in gasca lui ponta antonescu ...aceste lepre de doi lei unul plagiator ,celalalt ghiulangiu si care nu a facut nimic la viata lui ,decat a dat din gura ....credeti ca asta este o meserie ?....vreau sa ma inscriu si eu !...este vre-o facultate ?


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version