Presedintele suspendat Traian Basescu a afirmat marti, referindu-se la declaratia lui Varujan Vosganian legata de modul in care CCR ar trebui sa isi intemeieze decizia de validare a referendumului, ca singura institutie care are evidenta populatiei majore la zi este Ministerul Administratiei si Internelor.

"Va aduceti aminte cand s-a facut recensamantul? De pe 2 februarie anul trecut cate decese au fost si cate intrari in varsta majoratului? Institutul National de Statistica are o poza pentru momentul 2 februarie. Singura institutie care are evidenta populatiei majore din Romania la zi este Ministerul Administratiei si Internelor pentru ca acolo se opereaza decesele, nasterile, implinirea varstei de 18 ani. Luati si voi spre exemplu cifra data pentru alegerile din 2009, pentru alegerile locale din 2012, pentru acest referendum - exista variatii de cateva mii sau zeci de mii. Nu exista alta insitutite care sa dea Romaniei cifra exacta a populatiei decat MAI," a declarat Traian Basescu in fata sediului sau de campanie.

Intrebat daca cei de la USL au vreo sansa, Basescu a afirmat ca nu se poate pronunta asupra deciziei judecatorilor.

Vicepresedintele PNL Varuja Vosganian a prezentat marti "modul in care Curtea Constitutionala ar trebui sa-si intemeieze decizia" legata de referendum, "in viziunea USL", potrivit careia cvorumul ar trebui sa ia in calcul noile date ale Statisticii privind populatia Romaniei si cate persoane nu au putut vota din diferite motive, precum sentinte judecatoresti sau incapacitatea acestui exercitiu.

"Socotim ca o decizie trebuie luata in corespondenta cu realitatile societatii romanesti. CCR trebuie sa-si dea decizia cu referire la cvormul dictat de lege in conditiile in care acest cvorum trebuie sa armonizeze datele INS, datele pe care le detine MAI privind persoanele care si-au pierdut temporar dreptul de vot prin expirarea cartilor de identitate plus deciziile instantelor privind pierderea capacitatii de vot pentru diferite categorii de persoane, fie in urma unor sentinte judecatoresti sau persoane care nu au capacitatea acestui exercitiu", a argumentat el.

In opinia sa, Curtea trebuie sa ia o decizie privind validarea sa nu a referendumului doar "dupa ce armonizeaza aceste informatii".

"Orice decizie data in baza une Romanii ipotetice, statistice ar putea duce la o concluzie riscanta pentru societate, in care Romania sa nu se simta reprezentata", a continutat Vosganian, in opinia caruia "orice solutie care nu pune in acord Romania statistica cu cea reala (...) nu ar face decat sa adanceasca criza politica".