Juristii Uniunii Social Liberale lucreaza la un document prin care se va explica Curtii Constitutionale a Romaniei ca referendumul privind demiterea presedintelui Traian Basescu trebuie validat, a declarat, luni, viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu, citat de Agerpres.

"Un grup de juristi din cadrul USL lucreaza la un document care sa explice foarte bine situatia pe care noi o consideram ca fiind corecta, constitutionala si legala de validare a referendumului", a afirmat Nicolaescu, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul USL.

Intrebat sub ce forma va fi formulat documentul, liberalul a afirmat ca este vorba de o 'explicatie'. "Este vorba de o explicatie pe care vrem sa o dam in plus CCR, ca sa aiba o baza suplimentara atunci cand va face evaluarea dosarului si va putea sa judece in cunostinta de cauza. Noi credem ca este o mana intinsa CCR din punct de vedere profesional, intelectual si legal", a spus el.

Nicolaescu a precizat ca o hotarare in cazul acestui document va fi luata dupa anuntarea rezultatelor finale de catre Biroul Electoral Central.

"Decizia va fi luata atunci cand BEC va avea inchise lucrarile procesului de la referendum si va avea dosarul gata si il va trimite catre CCR. Noi credem ca acest document trebuie sa fie imediat ulterior hotararii BEC, astfel incat toate informatiile si de o parte si de alta sa fie aproape in acelasi timp pe masa judecatorilor de la CCR, sa existe pozitii clare, bine documentate si care sa poata fi luate in consideratie", a afirmat deputatul PNL.

El si-a exprimat speranta ca CCR va gasi "intelepciunea" sa valideze referendumul de duminica.

"Eu cred ca in urmatoarele zile vom vedea cum se va finaliza rezultatul la referendum si in continuare am speranta ca la CCR se va gasi intelepciunea, nu spun nimic de atat, ca referendumul sa fie validat si atunci se va termina aceasta criza politica, iar daca nu atunci alegerile parlamentare sunt cele care vor pune stavila serioasa si puternica lui Traian Basescu", a adaugat Nicolaescu.

Acesta i-a cerut in numele USL presedintelui suspendat Traian Basescu sa inceteze "strategia fricii cu amenintarile si cu minciuna loviturii de stat" spunandu-i ca "nu poate interzice dreptul la optiune a 8 mil de oameni si ca nu poate ramane la conducerea unui stat numai cu 10% sustinere electorala".

"Ce o sa faceti, domnule Traian Basescu, o sa ne pedepsiti pe toti? Traian Basescu este, de astazi, un presedinte ilegitim care incearca sa ramana la putere cu orice pret, doar prin artificii procedurale si prin absenteism. Nu acesta este sensul democratiei. Traian Basescu s-a descalificat definitiv nu doar prin faptul ca 90% dintre votanti au spus ca nu-l mai vor ci, inca o data, prin reactia pe care a avut-o desconsiderand oamenii si votul acestora", a declaart Nicolaescu intr-o conferinta de presa organizata la sediul USL.

"Noua, celor 8 mil de oameni care am inteles ca este dreptul nostru civic sa ne exprimam prin vot, o spun foarte clar, nu ne este frica de amenitarile lui Traian Basescu si nu vom accepta niciodata aceasta maniera de a face politica. [...] Astazi suntem 8 miioane, maine vom fi 10 si peste putin timp 20 de milioane", a adaugat liberalul.

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat luni, de la sediul de campanie, ca cei care au organizat "lovitura de stat, esuata prin referendumul de ieri, trebuie sa raspunda in fata institutiilor statului". "Sigur, nu vreau sa se interpreteze gresit, nimeni nu poate fi tras la raspundere pentru votul lui, dar oricine poate fi tras la raspundere atunci cand, deliberat, emite acte normative necontitutionale care au ca obiectiv blocarea activitatii institutiilor statului", a adaugat Traian Basescu.