Duminica, ora 12, pe o strada care de obicei este aproape necirculata, cateva sute de oameni asteapta sa vada “palatul dictatorului”, deja celebra vila de protocol din strada Dante Alighieri. De la intrarea prin strada Ivan Turgheniev, asfaltul este acoperit de mesaje care indica drumul catre “vila lui Dottore Ponta”. Incepea o zi in care citeva mii de oameni, cei mai multi pensionari, si-au umplut rezervoarele cu ura fata de "tiran". O miscare de PR similara cu deschiderea resedintei lui Nicolae Ceausescu dupa revolutie. Nu intamplator, cativa vizitatori indignati au cautat - in zadar - macar un robinet din aur.

Foto:

“Unde erati domne aseara cand au murdarit huliganii strada?”, intreaba un batran jandarmii care asigurau ordinea in apropierea resedintei presedintelui, Vila Lac. Se refera si la mesajul de pe trotuar, dar si la banner-ul afisat pe un gard din apropiere pe care scrie "Dante nu a plagiat" - aluzie stravezie la scandalul de plagiat al lui Victor Ponta. Jandarmii se scuza, spun ca nu este vina lor, multimea merge mai departe, in grupuri ordonate de cate 50 de persoane. Pentru a ajunge la “palatul tiranului”, cum este numita vila de multi dintre cei veniti in vizita, trebuie sa treci prin 3 filtre de jandarmerie, care asigura “o deplasare ordonata”.

Furia clocoteste. Fiica cea mare a lui Traian Basescu e insultata de cateva pensionare indignate de taierea pensiilor. Cuvinte grele cad ploaie. Dupa ce s-au racorit pe seama Ioanei Basescu, pensionarele asteapta la coada sa-si ia inca o portie de doping in lupta contra tiranului.

In fata vilei, o cladire in tiparul celor din perioada lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, carele de transmisie ale catorva televiziuni transmit in direct pareri ale vizitatorilor proaspat iesiti din tur. “E mai rau decat Ceausescu, trebuie dus la streang tiranul asta de Basescu! Uite ce-au facut cu banii nostri de pensii, au furat averea tarii si si-au pus-o in buzunar!”, spune o pensionara vizibil deranjata de cele vazute in interiroul vilei Dante.

Vizita la Palat incepe cu un nou filtru al jandarmeriei, dupa care incepe delirul: pe un nivel aproape nemobilat, dar de dimensiuni ample, vizitatorii filmeaza cu interes pereti proaspat zugraviti si ferestre ce dau spre lac, minunandu-se odata la cateva secunde de "luxul" afisat. O singura angajata RA-APPS striga deja obosita ca tranzitul prin incaperi se face doar pe o traversa instalata si nu pe parchetul recent instalat. Restul angajatilor sunt mai asemanatori unei echipe de ghizi ai unui muzeu: “mergeti si jos, sa vedeti piscina”, indeamna o doamna care se asigura ca vizitatorii nu intra chiar in fiecare incapere.

Intreaga vila este amenajata, de altfel, chiar ca un muzeu: aproape toate usile sunt deshise, chiar daca unele sunt blocate de cate un cordon de banda izolatoare: “aici este un birou”, spune unul dintre ghizi, aratand catre o incapere care... era un birou. Discutia se repeta si pentru una din multele bai ale cladirii, pentru dormitoare si pentru piscina de la etajul inferior.

Comentariile continua intr-un crescendo de uimire combinata cu revolta, care pe drumul de intoarcere in oras se revarsa asupra jandarmilor care incearca sa tina oamenii pe trotuare si nu pe carosabil.

Dupa amiaza, din cauza caldurii cel mai probabil, numarul vizitatorilor scade drastic: de la o coada de cateva sute de persoane, doar cateva zeci rezista la temperaturile inalte pentru privilegiul de a vedea vila de protocol aflata chiar langa resedinta oficiala a lui Traian Basescu.

Spre seara, debitul de vizitatori creste din nou, dar numerele de dimineata nu se mai repeta. La sfarsitul zilei, bilantul este de cateva mii de persoane care au vazut “palatul tiranului”. Aproape fara mobilier, dar extrem de spatios, fara robinete de aur, fara sticle de Havana Club, dar totusi un semn al raului. “Il asteapta latul pe hotul asta!”, conchide la iesirea din complex un pensionar.