Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz a criticat duminica, intr-o conferinta de presa, faptul ca prim-ministrul ungar Viktor Orban i-a indemnat pe maghiari sa nu isi exercite optiunea electorala la referendumul privind demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu, afirmand ca acesta ar fi trebuit "sa se abtina" in a se implica direct in chestiuni ce tin de politica interna a Romaniei, transmite Agepres. De asemenea, acesta a sustinut ca in judetele cu populatie maghiara majoritara din tara noastra mesajul premierului ungar, precum si cel al europarlamentarului Laszlo Tokes au avut un impact mai puternic decat cel transmis de UDMR, in favoarea prezentarii la urne.

"In judetele cu populatie maghiara masiva, Harghita si Covasna, unde prezenta este extraordinar de jos, mesajul lui Laszlo Tokes de sustinere a lui Traian Basescu prin neprezentare la vot, ca si cel al lui Viktor Orban, care a venit special la Tusnad ca sa participe la un simpozion, pentru a-si intari mesajul catre cetatenii etnici maghiari - de neprezentare la urne, a fost mai puternic decat mesajul public dat de UDMR. Asta se vede si in Targu Mures, Bistrita Nasaud. Se vede limpede ca a fost o demobilizare pe seama mesajului transmis de Laszlo Tokes si de Viktor Orban. In mod normal, Orban ar fi trebui, cel putin acum, sa se abtina la o participare directa intr-o problema politica in Romania", a spus Duvaz.

"Daca nu ar fi fost aceasta demobilizare, probabil si tabloul prezentei ar fi fost mult mai bun", a mai spus acesta.

Sambata, premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a referit, in prelegerea tinuta la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, la situatia politica din Romania si a sugerat ca maghiarii si romanii ar putea ca la referendumul de duminica sa nu ia nicio decizie.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, preciza saptamana aceasta ca pozitia oficiala a UDMR este aceea de a lasa membrii comunitatii maghiare sa voteze la referendum conform propriei constiinte, "nu dupa alte indicatii". El mentiona in acest sens ca declaratia senatorului UDMR Frunda Gyorgy, potrivit careia maghiarii ar trebui sa voteze la referendum pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, a fost facuta de acesta in nume personal si nu reflecta pozitia oficiala a Uniunii.