Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, a afirmat, sambata, la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, ca autonomia este vitala pentru maghiari si reprezinta o solutie pentru iesirea din criza, relateaza Agerpres.

Europarlamentarul a mentionat in prelegerea sa ca sistemul autonomiilor este functional in 11 tari din Europa, dand ca exemplu Tirolul de Sud si Catalonia, unde somajul este redus, iar dezvoltarea economica este evidenta.

"Politicienii romani uita si noi inclinam sa uitam ca autonomia nu este doar o idee, un principiu frumos si nu este important pentru noi ca atare, ci este important si ca principiu economic. Aceste autonomii se pot lauda cu rezultate economice exceptionale, cum ar fi Tirolul de Sud, care nu are somaj sau Catalonia, regiunea cea mai dezvoltata a intregii Spanii. Autonomia nu e un motiv ca Secuimea si maghiarii sa se bata cu pumnii in piept, e premisa dezvoltarii tinutului nostru. Si Romania, tot printr-un astfel de sistem de autonomie, ar putea sa iasa din criza", a declarat Tokes Laszlo.

El s-a referit la doua proiecte care vizeaza relansarea economica a maghiarimii, cu sprijinul Guvernului Ungariei si a facut apel la premierul Viktor Orban ca si in ceea ce priveste chestiunea autonomiei sa depaseasca nivelul sustinerii declarative.

"Domnule premier, cautati instrumentele pentru a oferi un sprijin, trecand peste nivelul declarativ. (...) Sa mergem mai departe", a spus acesta.

Referindu-se la alegerile parlamentare din toamna, Tokes a reiterat ideea unitatii fortelor politice maghiare, mentionand, insa, ca UDMR are nevoie de o purificare si ca el ''nu va putea colabora niciodata cu politicieni corupti sau colaborationisti".

Cea de-a 23-a editie a Universitatii de Vara Tusvanyos s-a incheiat sambata, la dezbaterea finala participand cateva sute de persoane.