Democratia functioneaza asa cum trebuie in cel mai nou stat membru al UE, sustine premierul roman Victor Ponta intr-un vast articol cu titlul 'Realitate romaneasca', publicat vineri pe site-ul revistei Foreign Policy.

Situatia politica din Romania a tinut capul de afis al presei internationale inca din momentul in care Parlamentul a decis sa-l suspende pe presedintele Traian Basescu, la inceputul acestei luni. Insa o mare parte dintre aceste comentarii, sustine premierul roman, se bazeaza pe o interpretare gresita a evenimentelor. Se spune ca statul de drept este amenintat. Au fost puse sub semnul intrebarii angajamentul Romaniei pentru o guvernare constitutionala si respectarea standardelor democratice. Sustinatorii presedintelui fac sa para ca si cand un mic grup de conspiratori ar incerca sa puna mana pe putere, impotriva vointei populare, mai adauga premierul Ponta, potrivit Agerpres.

Insa aceasta descriere nu are nicio legatura cu realitatea din Romania, cu originile crizei noastre politice si cu pasii ce au fost facuti pentru a o rezolva. Procedurile de destituire ce au fost urmate respecta cu strictete legea, asa cum a confirmat Curtea Constitutionala. Aceste proceduri sunt un raspuns la repetatele abuzuri de putere savarsite de Basescu, abuzuri confirmate la randul lor de Curtea Constitutionala, mai sustine premierul. Votul de suspendare a trecut prin Parlament cu o majoritate de doua treimi, iar 70% dintre alegatori doresc plecarea lui Basescu, conform sondajelor. Ultimul cuvant il vor avea cetatenii romani, care vor vota duminica, 29 iulie, intr-un referendum liber si corect.

Este adevarat ca atat guvernul, cat si Parlamentul au facut anumite greseli in felul in care am gestionat aceasta criza si ar fi trebuit sa comunicam mai bine cu partenerii nostri internationali, continua seful executivului roman. Acest lucru a dus la aparitia unei ingrijorari de inteles in randul partenerilor nostri europeni, ingrijorari la care trebuie sa raspundem cu prioritate. Insa doresc sa fiu clar inteles ca suntem complet angajati pe drumul respectarii statului de drept, mai asigura premierul roman. Noi ne dorim ca acest referendum sa reprezinte un exemplu de manual pentru felul in care actioneaza o democratie.

Din aceste considerente, in aceasta duminica, ii chem pe toti alegatorii romani care pretuiesc cu adevarat democratia sa iasa si sa-si faca auzite vocile. Apelul la boicot lansat de Basescu reprezinta un pas antidemocratic menit sa impiedice cu orice pret destituirea sa, mai sustine Victor Ponta.

Indepartarea de la putere a unui presedinte ales este, desigur, un act exceptional ce poate fi justificat doar in cele mai exceptionale circumstante. Insa traim in vremuri exceptionale. Basescu a refuzat sa permita o coabitare politica pasnica; nu este nicio surpriza ca Romania a avut trei premieri in ultimele sase luni. Votul de suspendare din Parlament reprezinta un indiciu clar al dorintei puterii legislative de a pune capat acestei situatii politice.

Romania a inregistrat un progres important in indeplinirea angajamentelor sale europene in anii care au dus la aderarea sa in Uniunea Europeana, in 2007, insa tara a intrat in regres, din acest punct de vedere, in ultimii cinci ani in care Basescu a fost la conducere. Standardele democratice au intrat in declin, conform ONG-ului Freedom House, iar problema coruptiei nu a fost rezolvata, conform Transparency International. Poporul roman s-a saturat de stagnare si saracie. Oamenii doresc schimbarea, a subliniat el.

Desi Basescu si-a pierdut autoritatea de a guverna, el nu a renuntat la puterea de a distruge. In loc sa accepte vointa Parlamentului si a poporului, el a decis sa duca o campanie de obstructionare, menita sa stopeze reformele si sa paralizeze functionarea guvernului. El a refuzat sa confirme premierul ales de Parlament, a incercat sa respinga politicile de reforma duse de guvernul meu, si s-a angajat intr-o lupta neconstitutionala pentru putere ce a fost descrisa de Curtea Constitutionala drept o incercare de a 'micsora rolul si prerogativele primului ministru'. Asa cum a constatat si Curtea, Basescu a uzurpat prerogative rezervate pentru premier si si-a incalcat responsabilitatea constitutionala de a actiona ca un mediator intre institutiile statului, mai sustine Ponta.

Pentru binele Romaniei, aceasta situatie nu poate continua. Ne confruntam cu niste probleme politice si economice extrem de dificile, ce nu pot fi rezolvate in plina criza politica, fiind nevoie ca guvernul sa-si asume niste masuri dificile si decisive. Departe de a fi un atac la adresa valorilor democratice, actiunile guvernului sunt concepute sa produca o resetare democratica de care Romania are nevoie pentru a restabili buna functionare a guvernului si pentru a permite tarii sa mearga inainte.

Exercitandu-si rolul de gardian al standardelor democratice conform Tratatului UE, Comisia Europeana a publicat saptamana trecuta un raport in care solicita asigurari cu privire la respectarea statului de drept si a principiilor constitutionale in Romania. Sunt fericit sa pot oferi comisiei asigurarile de care are nevoie, subliniaza premierul roman.

De-a lungul campaniei pentru referendum, presedintele interimar si premierul vor asigura stabilitatea Romaniei, precizeaza Ponta. Justitia si Curtea Constitutionala vor fi protejate, iar deciziile lor vor fi respectate. Guvernul Romaniei va lua fara intarziere toate masurile necesare pentru a-si respecta indatoririle legate de Mecanismul de Cooperarea si Verificare al UE pentru a imbunatati eficienta sistemelor administrativ si juridic.

Guvernul Romaniei va asigura, de asemenea, independenta Parchetului General, a Directiei Nationale Anticoruptie si a Agentiei Nationale pentru Integritate. In perioada interimatului prezidential nu vor fi oferite gratieri, a mai subliniat Ponta.

Constitutia Romaniei, asa cum este interpretata de Curtea Constitutionala, va fi respectata si urmata cu meticulozitate de-a lungul acestui proces si dincolo de el. Guvernul va solicita sfatul Curtii pe cat de mult va fi posibil si va respecta jurisdictia sa astfel incat aceasta perioada de tranzitie sa nu poata fi pusa sub semnul intrebarii.

Acum, cand am raspuns ingrijorarilor specifice formulate de Comisia Europeana, sper ca referendumul pentru destituire se va desfasura intr-un climat eliberat de nelinisti si neintelegeri cu privire la obiectivul sau declarat. Romania nu doreste nimic mai mult decat sa fie un stat normal, democratic. Tot ceea ce fac eu si guvernul meu, conchide Ponta, este menit sa atinga acest obiectiv. Noi actionam in conformitate deplina cu obligatiile noastre constitutionale si cu vointa poporului, isi incheie premierul roman articolul publicat in revista Foreign Policy.