Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat vineri seara, intr-o declaratie de presa, la sediul de campanie ca exista elemente de suspiciune privind fraudarea referendumului. El le-a cerut romanilor "sa nu fie partasi la o actiune care a dus la decapitarea intregului stat".

Declaratiile lui Traian Basescu:

  • As vrea sa fac o foarte scurta declaratie legata de realitatile de astazi
  • In primul rand, as vea sa doresc mult succes echipei olimpice a Romaniei care participa la JO de la Londra, a caror deschidere are loc in aceasta seara. Ssper ca delegatia noastra sa se intoarca asa cum se intoarce de obicei de la JO cu satisfactia performantei la nivel mondial
  • Inceperea Jocurilor Olimpice trebuie sa insemne si pace, fair-play, corectitudine. Poate din adevarurile olimpismului vor invata si toti cei care au fost incorecti cu statul roman, au planificat si executat o lovitura de stat, care in intervalul 3-6 iulie a dus la decapitarea unor institutii fundamentale ale statului roman
  • Poate ca spiritul olimpic ii va face pe acesti politicieni care au lovit fara crutare in interesele statului roman sa se opreasca, mai ales sa se opreasca din tentativa de fraudare a referendumului din 29 iulie
  • As vrea sa enumar cateva elemente care ma ingrijoreaza.
  • Primul este actul normativ, in opinia mea nejustificat, prin care au modificat articolul din legea referendumului, prin care programul referendumului se modifica de la cel aflat in lege, adica 8-20, la un program aproape aberant din punct de vedere chiar al rezistentei oamenilor din sectiile de votare, 7-23.
  • Este greu de explicat de ce in mediul rural, chiar in mediul urban, sectiile de votare trebuie sa stea deschise pana la ora 23. Niciodata in traditia votului in Romania nu s-a depasit ora 21.
  • Acesta este un element de suspiciune major cu privire la intentiile organizatorilor referendumului.
  • Din punctul meu de vedere, va pot spune ca, neavand niciun reprezentant in sectiile de votare, in comisiile electorale, ci doar un reprezentant al PDL, suspiciunea de fraudare a votului in sectiile de votare exista. Doar un comportament exemplar al tuturor comisiilor din sectiile de votare ar putea sa dea o alta indicatie, dar coroborat cu dispretul pentru lege pe care l-au aratat in derularea loviturii de stat, nu cred ca acest program a fost conceput de guvern pentru a genera corectitudine in desfasurarea referendumului.
  • O alta observatie pe care o fac si pe care o consider ingrijoratoare. Listele suplimentare nu apar evidentiate separat in procese verbale. Acest lucru face aproape imposibil de detectat votul multiplu si din acest punct de vedere nu pot sa nu coroborez interdictia de a se mai evidentia in procese verbale separate voturile pe listele suplimentare cu faptul ca s-au deschis sectii de votare te miri unde. Romania este o tara ca nici o alta intr-un proces electoral si Guvernul a organizat sectii de votare in restaurante, in hoteluri, in cabane, in baruri, in apartamente particulare, in sedii ale unor firme de bodyguarzi si chiar in vestiare ale unor echipe de fotbal. Asa ceva este nepermis din punct de vedere al prestigiului unui referendum si creeaza riscuri majore de fraudare a votului in toate aceste locuri care sunt in afara administratiei publice sau a administratiei centrale.  
  • Un alt motiv de suspiciune este ca, pentru prima data, nu se stabileste numarul de stampile din sectia de votare. Prin hotararea de guvern sau prin ordonanta 41 nu s-a stabilit cate stampile se furnizeaza unei sectii de votare. Mai mult decat atat, stampilele nu sunt personalizate pentru sectiile de votare. Deci, foarte simplu, iti pui o stampila pe mana in cabina de vot, dupa care o reproduci pe o radiera si ai o stampila de vot.
  • De asemeena, din pacate, formularul proceselor verbale de numarare a voturilor nu are nicio rubrica in care sa se faca mentiuni despre starea sigiliilor la deschiderea urnei. Este un alt motiv consistent de suspiciune, mai ales ca orice incident este posibil, atata timp cat PDL, avand un singur reprezentant in sectia de votare, omul acela, de-a lungul perioadei de la 5 dimineata, cand trebuie sa se prezinte la sectie, pana la 2-3 noaptea, cand se termina procesul de numarare, va trebui in mod normal sa mai iasa din sectia de votare, fie ca iese la toaleta, sa ia masa sau alte motive.
  • Am constatat de asemenea ca este diminuata si capacitatea de contestare. Au fost desfiintate toate birourile electorale comunale, orasanesti, ramanand doar birourile electorale la nivel judetean.
  • As face o referire la demagogia exprimata de presedintele interimar. Am vazut acum cateva minute cum lauda binefacerile si importanta referendumului. Nu l-am auzit pe senatorul Crin Antonescu vorbind niciodata de nevoia de a respecta un referendum validat, acela prin care romanii au cerut Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la 300. Acum, dintr-odata, pentru domnul Crin Antonescu acest referendum a devenit cheia de bolta, chintesenta democratiei, dar domnul Antonescu este printre cei care se opun respectarii referendumului din noiembrie 2009, prin care romanii au stabilit Parlament unicameral si 300 de parlamentari. Cand este domnul Antonescu responsabil, cand este credibil?
  • Romania a avut pierderi enorme din cauza actiunii facute dl Antonescu si dl Ponta
  • In calitate de presedinte ales le cer romanilor sa nu fie partasi la o grava ilegalitate care a dus la decapitarea conducerii statului. Le cer romanilor sa inteleaga ca astazi au vazut decapitarea statului roman. Maine, aceeasi furie, acelasi dispret pentru Constitutie se poate pravali, sub conducerea lui Ponta si Antonescu, asupra lor. De aceea, ii rog pe romani - ii rog, ei vor decide -, sa nu participe la acest referendum, in spatele caruia niste politicieni iresponsabili incearca sa ascunda lovitura de stat.
  • Ii atentionez pe primari, in mod deosebit in mediul rural, sa nu se antreneze in acte ilegale. Stiu ceea ce stiu si ei ca unii s-au apucat sa colecteze buletine. Domnilor primari, dati repede buletinele inapoi. Altii s-au apucat sa stranga liste de CNP-uri. Domnilor primari, aruncati listele in foc. Este incorect sa participati la un proces de fraudare a votului la referendum atat cat va fi el, pentru ca nerespectand legea nu faceti decat sa contribuiti la consolidarea impresiei ca Romania este o tara care a pierdut busola democratiei