Traian Basescu este invitat la emisiunea "La taifas" cu Ion Cristoiu, la B1 TV. "Tot Occidentul a inteles ca este un referendum crucial despre democratie si nu despre Traian Basescu. Obiectivul meu e sa previn ce-i mai rau: sa ajungem o tara incapabila sa organizeze un referendum."Referendumul fraudat" dat in presa straina va fi dezastrul cel mai mare pentru Romania", a declarat Traian Basescu.

Traian Basescu la B1 TVFoto: Captura B1TV

"Un mod de fraudare a prezentei la vot este introducerea de pachete de voturi. Dragnea parca dadea ordine ca in cursul zilei sa fie introduse pachete de catre 10-15, indiferent daca cu Da sau Nu. Si voturile nule conteaza la prezenta. Acest referendum nu este despre voturi, daca pui pe Da sau pe Nu, este daca bagi buletine albe... nu-ti mai trebuie si stampila", a mai spus Traian Basescu la B1 TV.

Alte declaratii:

  • (Mesajul pe care il dati dvs sustinatorilor este sa nu mearga la vot?) Nu-l dau numai sustinatorilor mei, il dau si celor care vor ca eu sa nu mai fiu presedinte. Si uitati de ce il dau: eu am evaluarea exacta la cum este privita Romania acum, iar neincrederea uriasa care exista in capacitatea Romaniei de a functiona ca stat democratic, dupa ce toata lumea a crezut ca ne-am luat drumul bun, s-a trezit cu o lovitura de stat data intr-o tara UE si NATO
  • Eu in seara asta nu m-am adresat numai simpatizantilor mei, m-am adresat tuturor romanilor, pentru ca singurii care ne pot salva eticheta de stat subred sunt romanii
  • Niciodata, din '90 si pana acum, prestigiul Roamaniei nu a stat in mana romanilor cum sta pe 29. Daca romanii vor infirma, prin refuzul lor de a veni la chemarea celor 256 de parlamentari care au votat abuziv suspendarea presedintelui,  acest act nu mai poate fi cenzurat acu decat de romani. Daca romanii prin refuzul lor de a da curs chemarii celor care au dat lovitura de stat vor face resetarea functionarea institutiilor statului, atunci Romania va fi privita altfel decat cum este privita astazi: Se va spune "da, USL este un partid care a procedat nedemocratic, n-a respectat valorile, dar romanii sunt deasupra lor, este o tara in care romanii impun democratia". Acesta va fi mesajul extraordinar pe care electoratul din Romania il poate da pe 29.
  • Nu sunt convins ca-l va da si nu sunt convins ca cei care sunt anti-Basescu ma cred. Iar eu le spun sub cuvant de oanoare ca ce le spun e adevarat. Am responsabilitatea a ceea ce spun si stiu care sunt evaluarile aliatilor si prietenilor nostri din UE si din NATO.
  • (Ati oscilat intre a cere romanilor sa nu meaga la vot si a lasa pe cei care vor sa spuna Nu sa se duca. De ati oscilat si de ce acum ati decis asa?) Ma cunoasteti, cred ca nu aveti dubii ca primul impuls a fost "Ok, la razboi ca la razboi". E in temperamentul meu. Pe urma mi-am dat seama ca nu asta e drumul la un referendum cu prag. Am invatat ceva: deosebirea intre un referendum cu prag si unul fara prag obligatoriu. In 2007 a fost un referendum fara prag si atunci batalia a fost pe participare. La un referendum cu prag, batalia e pe neparticipare. In al doilea rand, nu eu i-am chemat pe romani la vot, ci 256 de parlamentari care au considerat ca pentru a pune mana pe justitie trebuie sa-l indeparteze pe presedinte. Foarte bine, daca romanii sunt de acord cu voi, aduceti voi romanii la vot. 
  • Dar dincolo de mecanismul acesta, pe care si eu l-am invatat acum, mai este o realitate: referendumul din 29 nu mai este despre Basescu, este despre Romania. Banuiesc ca ati vazut si editorialele din presa de astazi din toata lumea occidentala, Romania n-a mai fost asa de mult in atentia presei de peste Ocean si din Europa de la mineriade, ceea ce e un semnal de o mare gravitate
  • Deci nu este despre Traian Basescu: eu sunt un politician care a stat opt ani la Cotroceni, am constiinta impacata, chiar cu erorile pe care sunt gata oricand sa le recunosc, sa le discutam, dar am constiinta impacata ca mi-am dus tara acolo unde trebuie. Eu pe 29 noaptea pot sa plec, sa-mi vad de ale mele, pentru ca nu mai am ambitii; am o singura dorinta si de asta am incercat in aceasta campanie sa conving: dorinta mea este sa nu intre Romania intr-o situatie extrem de dificila, iar de asta depinde de votul romanilor de duminica. Imaginati-va o Romanie in care poporul valideaza lovitura de stat, cum va fi ea privita de toti cei care au spus ca e lovitura de stat, ca e in neregula, nu se respecta statul de drept. 
  • (Care este procentajul pe care il considerati ca fiind o ascultare a indemnului de a nu veni la vot?) Pentru mine lucrurile sunt simple: se valideaza referendumul, poporul nu a raspuns chemarii mele; nu se valideaza referendumul, inseamna ca poporul n-a vrut ce au vrut cei 256. Important e ca romanii sa respinga validarea acestei actiuni.
  • (Cum veti raspunde apoi acuzatiilor ca va ascundeti sub fusta CCR?) Eu nu ma asez nici pe fusta, nici sub fusta, ci pe lege. Sunt sef de stat, deci pentru mine este corect ce scrie in lege. Scrie in lege ca e referendum cu prag, astea-s conditiile… daca sunt indeplinite - salut! si plec, daca nu sunt indeplinite, ar fi cel mai ticalos act sa spun "hmm, nu prea sunt multumit de procente, am luat nota de semnal, eu demisionez". Pentru ca eu stiu ce inseamna o Romanie fara presedinte legitim dupa data 29, inseamna o Romanie care intra intr-un derapaj extraordinar din cazua instabilitatii politice, nu pot s-o fac. In schimb, la un procentaj in care vin 48-49% si diferenta e foarte mare, nu am decat solutia sa le propun politicienilor si romanilor, sa le reinnoiesc propunerea pe care am facut-o lui Antonescu si lui Ponta inca de la sfarsitul anului trecut: hai sa discutam revizuirea Constitutiei, cu punerea in aplicare a referendumului din 2009 si cu scurtarea mandatului meu