Ion Iliescu scrie pe blogul sau ca declaratiile presedintelui suspendat, Traian Basescu, si ale conducerii PDL conform carora referendumul ar fi "o lovitura de stat" sunt "gratuite si aberante", dar si ca boicotarea alegerilor este antidemocratica.

"Afirmatiile domnului Traian Basescu, ca si cele ale conducerii PDL, ca referendumul din 29 iulie a.c.ar fi ᅡo lovitura de statᅡ, sunt gratuite si aberante", scrie Iliescu pe blogul sau.

Presedintele de onoare al PSD mentioneaza ca decizia organizarii referendumului a fost adoptata in mod democratic de catre Parlamentul Romaniei.

"Parlamentele nu dau ᅡlovituri de statᅡ. Acestea, de regula, sunt obiectul loviturilor de stat", adauga fostul sef al statului.

El precizeaza ca apelul la referendum, deci la consultarea cetatenilor, este o procedura eminamente democratica.

"Boicotarea alegerilor, decisa de PDL este antidemocratica; ea inseamna teama de opinia populara", sustine Ion Iliescu.

Pe de alta parte, Ion Iliescu declara, in octombrie 2007, ca recomanda boicotarea referendumul de atunci pentru votul uninominal. "Eu as recomanda sa nu se faca referendum impreuna cu alegerile si chiar as recomanda boicotarea referendumului, daca domnul Basescu tine cu tot dinadinsul. Eu personal nu voi vota la referendum", a declarat atunci Iliescu.