Emil Boc (PDL) a declarat joi, in calitate de fost prim-ministru, ca nu a primit niciodata o solicitare din partea presedintelui suspendat Traian Basescu pentru atribuirea spre presidentie a vreunei vile de protocol care sa fie utilizata dupa terminarea mandatului. Fostul premier a precizat ca Vila Dante face parte din patrimoniul Regiei Autonome - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) iar decizia de renovare a fost luata de regie care a acordat si fondurile necesare investitiei.

Emil BocFoto: Agerpres

Primarul municipiului Cluj-Napoca a raspuns intr-o conferinta de presa acuzatiilor aduse de premierul Victor Ponta potrivit carora, in calitate de prim-ministru, ar fi arondat o locuita de protocol presedintelui Romaniei pentru perioada in care acesta isi va termina mandatul. Potrivit fostului premier:

  • Niciodata presedintele Romaniei nu mi-a solicitat, in perioada in care am fost prim-ministru, atribuirea spre institutia prezidentiala a vreunei vile de protocol.
  • Niciodata presedintele Romaniei, nici verbal nici scris, nu mi-a solicitat, in calitatea de prim-ministru, atribuirea unei locuite de protocol in vederea utilizarii ei dupa anul 2014, adica dupa sfarsitul mandatului de presedinte al Romaniei.
  • Acest lucru nici nu ar fi posibil pentru ca locuintele de protocol care se pun la dispozitia unui fost sef de stat se atribuie prin hotrare de guvern dupa expirarea mandatului presedintelui, care are dreptul la o locuita de protocol potrivit legii. Nu a existat niciun fel de hotarare de guvern si nici nu putea sa existe pentru a atribui o locuinta de protocol dupa 2014, 2015, 2016 - dupa sfarsitul mandatului presedintelui Romaniei- si, in consecinta, aceste afirmatii ale premierului nu au acoperire in realitate.

Emil Boc a precizat ca in timpul mandatului a utilizat Vila Lac 1 ca locuinta de protocol pentru primirea oficialitatilor din alte tari, oaspeti ai statului roman. Potrivit primarului din Cluj, aceasta a fost atribuita primului ministru, potrivit legii, ca resedinta pe timpul mandatului insa nu a folosit-o. Vila Lac 1 a ifost atribuita in locul Vilei Dante, care era intr-o stare avansata de degradare, urmand sa fie revovata la solicitarea RA-APPS, sustine Emil Boc.

"Vilele de protocol Lac 1, Lac 2, Lac 3 sunt si au fost in patrimoniul RA-APPS. Ca prim-ministru nu am utilizat Vila Lac 1, cea atribuita primului ministru pentru a avea resedinta acolo pe parcursul mandatului. Am stat in locuinta privata in oras si nu la Vila Lac 1. Am folosit Vila Lac 1 pentru ca Vila Dante era intr-o stare destul de avansata de degradare si cei de la RA-APPS au decis sa faca o investitie in vederea renovarii ei. In cea mai mare parte a mandatuluilui meu, toate actiunile de protocol le-am desfasuta la Vila Lac 1 pentru primirea oficilitatilor din alta tara care au fost oaspeti ai statului roman", a explicat Emil Boc.

Potrivit fostului premier, "decizia de a face investitia la Casa Dante a apartinut RA-APPS, pentru ca ei au si au avut in acel moment in proprietate si in administrare Vila Dante. O asemenea solitare nu a existat, investitia s-a facut din fondurile si la solicitarea RA-PPS."