AFP: Romania se pregateste pentru un referendum crucial pentru viitorul ei politic
In declaratii de o rara severitate pentru unul dintre statele membre, Comisia Europeana si-a exprimat regretul, la jumatatea lunii iulie, ca guvernul a de la Bucuresti i-a "zguduit increderea" prin violarile "sistematice" ale statului de drept in lupta sa politica cu Traian Basescu.
Plebiscitul de duminica, ce ar trebui sa puna punct celei mai grave crize politice pe care a cunoscut-o Romania de la prabusirea dictaturii comuniste in 1989, nu va fi validat decat daca 50% plus unul dintre cei 18,3 milioane de alegatori inscrisi pe liste se prezinta la urne.
Or, aceasta rata de participare pare dificil de atins intr-o tara in care alegatorii nu-si ascund nemultumirea fata de o clasa politica lovita de numeroase scandaluri de coruptie.
Si aceasta fara a tine cont de cei aproximativ 3 milioane de romani din diaspora care, desi au dreptul sa voteze, sunt mai putin inclinati sa o faca.
Traian Basescu, in varsta de 61 de ani, nu si-a vazut cota sa de incredere prabusindu-se atat de mult, in special dupa cura draconica de austeritate impusa in 2010. Astazi, doi din trei romani sunt in favoarea plecarii sale de la Palatul Cotroceni.
Pentru a-si recastiga postul, din care a fost suspendat de Parlament, Basescu a ales o arma controversata: incurajarea absenteismului.
Partizanii sai din Partidul Democrat Liberal (PDL) au facut apel la boicotarea referendumului, o "mascarada", acuzand posibile fraude.
PDL a denuntat de asemenea si "lunga serie de nereguli si abuzuri" comisa de Uniunea Social-Liberala prin lansarea procedurii de destituire, prevazuta insa de Constitutie.
In cadrul unui "razboi deschis" declansat la inceputul lui iulie, USL a inlocuit presedintii celor doua camere ale Parklamentului, revocand avocatul poporului si adoptand doua ordonante de urgenta care limitau puterile Curtii Constitutionale, atacand in acelasi timp judecatorii CCR.
Sub presiunea mai multor cancelarii occidentale si a Comisiei Europene, guvernul condus de social-democratul Victor Ponta a dat inapoi, acceptand impunerea unui prag de participare pentru referendum, asa cum cerea CCR.
Confruntati cu mesaje contradictorii din cele doua tabere, numerosi romani se declara "dezorientati".
"As vrea sa votez impotriva destituirii dar nu stiu ce sa mai fac deoarece votul meu risca sa contribuie la validarea referendumului" si prin aceasta la demiterea presedintelui, spune Sanda Cotenescu, o pensionara din Bucuresti.
Dorin Dumitru, un inginer in varsta de 54 de ani, se declara "dezamagit" de mesajele de a nu participa la referendum. "Cred ca este important sa ne putem exprima, pentru a spune fie 'da', fie nu'".
Pentru Cornel, vanzator de legume intr-o piata din Bucuresti, nu se pune problema de a lipsi de la vot. "Ce conteaza e sa scapam de Basescu. Din cauza lui traim asa, in saracie".
"Pacat ca dl. Basescu nu a avut curajul sa ceara oamenilor sa voteze. Multi romani, socati de ce s-a intamplat, ar fi votat, nu pentru el, ci impotriva celorlalti", spune anlistul politic Alina Mungiu-Pippidi.
Citeste mai multe despre referendum demitere traian basescu 2012
Se spune SOARICE si nu soarece.
Ca la morala, e clar, promovati toti precum absolventii de pe vremea Abramburicai.
E singurul personaj care din societatea servila a lui Ponta care vorbeste atat de descalificant despre romani.
Dac-ar avea obraz ne-ar explica si noua cine hotaraste cand ii suna ceasul unui presedinte inainte de a-si termina mandatul ?
Si daca hotaraste *cineva*, atunci ce rost mai are sa alegem vreodata vreun presedinte ? Sau pe Ponta ?
Pt. ca niciodata in momente grele pt. tara, alesul asta nu-si va putea asuma vreo decizie, de teama sa nu-l coste voturile, sau de teama ca *cineva* hotaraste cand e momentul sa plece.
Si de cand basescu "nu vrea sa plece" ?
Nu i-a oferit PSD-ului demisia de 3 ori, madam Mungiu ... ?
Mi-e scarba de aceasta femeie.
Cine si de ce o cheama sa-si dea cu parerea despre noi, cand ea n-are nici macar curajul sa intre-n dialog cu romanii ...?!!!!
AFP sa nu stie ce spune comisarul pe justitie ?
AFP nu doreste democratie?
Trebuie sa inteleaga o data pentru totdeauna ca Romania nu e "mosia" lor, pe care sa o gestioneze cum vor, ba dimpotriva. Indiferent cine conduce/va conduce Romania in urmatoarea perioada are o resposabilitate imensa fata de poporul roman, de a-i asigura stabilitate economica si sociala, astfel incat romanii sa-si doreasca sa ramana in tara lor, sa investeasca aici si sa contribuie prin munca lor la prosperitatea acestui spatiu. Chiar era necesar acum, in aceasta perioada in care economiile vestice se zbat sa supravietuiasca, acest referendum? Aceasta irosire de bani, pe care si-asa nu-i avem, ca sa se puna faca aceasta "minunata" campanie de promovare" anti-basesciana"? Ma intreb daca oamenii astia au muncit vreodata cu adevarat ca sa castige un ban cinstit, de isi permit sa cheltuiasca banii publici cu atat usurinta si lipsa de responsabilitate pe o campanie care, conform unei logici normale nici nu era necesara. Daca 80% dintre romani, isi doresc ca Traian Basescu sa nu le mai fie presedinte(asa cum afirma USL-ul), ce sens are sa cleltui zeci de milioane de euro ca sa faci campanie impotriva lui? Hai sa ne gandim bine, cine pacaleste pe cine?!?
Dar pentru ca se tine, nu mai are rost sa ne intrebam ce-ar fi fost daca ... Trebuie sa ne decidem daca mergem sau nu. Restul nu mai conteaza.
Nu suntemintr-o societate in care unii sunt albi si altii negri. Toti sunt de un gri-inchis urat mirositor.
Voi mergeti la referendum?
http://myagora.ro/post/referendum-p268
Si ce daca? Mie imi este dor de Udrea, de felul dragalas in care ea, cel mai bun produs al politicii noastre, impreuna cu Videanu, Berceanu, samd, cheltuiesc banutii pe care ii dam de buna voie, cand din salarii, cand din pensii, cand din alocatiile copiilor nostri, sau din toate deodata. DA, ce daca Romania nu vrea sa intre in criza, eu vreau sa ne imprumutam mereu la FMI, sa platesc un TVA din ce in ce mai mare, Doamne fereste sa vreau autostrazi, vreau sa stau la cozi la medicii care au mai ramas inca prin spitalele din Romania, sa imi platesc singura medicamentele si in cazul in care nu le gasesc, sa imi tratez copiii cu coada soricelului si rostopasca...Si oricum nu voiam sa ii vaccinez, lasa sa faca si ei imunitate natural.
Vreau sa stau fara aer conditionat, sa nu merg in concediu, sa nu am masina, sa platesc rate din ce in ce mai mari la apartament, si eventual sa mi-l rechizitioneze banca pentru neplata; sa donez pensia mamei mele pt ca sa nu se intrerupa, din motive de criza, afacerile pe bani publici si sa nu saraceasca, Doamne fereste, toti cei care sunt azi milionari in euro si au fost si vor ramane mereu la guvernare sau in spatele ei.
Vreau parcuri de joaca in satele unde traiesc numai pensionari si piscine olimpice in catune cu 10 babe.
O sa avem ce meritam, dar poate chiar mai mult!!! Ce bine! Mi-ar placea sa ne si pocneasca, sau, ca sa fiu sincera, chiar sa ne muste putin, din cand in cand!
eu as propune sa alegem presedinti numai persoane condamnate la moarte sau la inchisoare pe viata.
Macar asa nu le-ar parea rau cand ar fi linsate...
:-)