Presedintele roman de centru-dreapta Traian Basescu isi joaca duminica supravietuirea politica in referendumul privind destituirea sa din functie, punctul culminant al unui 'razboi' politic ce a suscitat ingrijorarea Europei si a Statelor Unite, scrie AFP, intr-un articol consacrat evolutiilor politice din Romania.

In declaratii de o rara severitate pentru unul dintre statele membre, Comisia Europeana si-a exprimat regretul, la jumatatea lunii iulie, ca guvernul a de la Bucuresti i-a "zguduit increderea" prin violarile "sistematice" ale statului de drept in lupta sa politica cu Traian Basescu.

Plebiscitul de duminica, ce ar trebui sa puna punct celei mai grave crize politice pe care a cunoscut-o Romania de la prabusirea dictaturii comuniste in 1989, nu va fi validat decat daca 50% plus unul dintre cei 18,3 milioane de alegatori inscrisi pe liste se prezinta la urne.

Or, aceasta rata de participare pare dificil de atins intr-o tara in care alegatorii nu-si ascund nemultumirea fata de o clasa politica lovita de numeroase scandaluri de coruptie.

Si aceasta fara a tine cont de cei aproximativ 3 milioane de romani din diaspora care, desi au dreptul sa voteze, sunt mai putin inclinati sa o faca.

Traian Basescu, in varsta de 61 de ani, nu si-a vazut cota sa de incredere prabusindu-se atat de mult, in special dupa cura draconica de austeritate impusa in 2010. Astazi, doi din trei romani sunt in favoarea plecarii sale de la Palatul Cotroceni.

Pentru a-si recastiga postul, din care a fost suspendat de Parlament, Basescu a ales o arma controversata: incurajarea absenteismului.

Partizanii sai din Partidul Democrat Liberal (PDL) au facut apel la boicotarea referendumului, o "mascarada", acuzand posibile fraude.

PDL a denuntat de asemenea si "lunga serie de nereguli si abuzuri" comisa de Uniunea Social-Liberala prin lansarea procedurii de destituire, prevazuta insa de Constitutie.

In cadrul unui "razboi deschis" declansat la inceputul lui iulie, USL a inlocuit presedintii celor doua camere ale Parklamentului, revocand avocatul poporului si adoptand doua ordonante de urgenta care limitau puterile Curtii Constitutionale, atacand in acelasi timp judecatorii CCR.

Sub presiunea mai multor cancelarii occidentale si a Comisiei Europene, guvernul condus de social-democratul Victor Ponta a dat inapoi, acceptand impunerea unui prag de participare pentru referendum, asa cum cerea CCR.

Confruntati cu mesaje contradictorii din cele doua tabere, numerosi romani se declara "dezorientati".

"As vrea sa votez impotriva destituirii dar nu stiu ce sa mai fac deoarece votul meu risca sa contribuie la validarea referendumului" si prin aceasta la demiterea presedintelui, spune Sanda Cotenescu, o pensionara din Bucuresti.

Dorin Dumitru, un inginer in varsta de 54 de ani, se declara "dezamagit" de mesajele de a nu participa la referendum. "Cred ca este important sa ne putem exprima, pentru a spune fie 'da', fie nu'".

Pentru Cornel, vanzator de legume intr-o piata din Bucuresti, nu se pune problema de a lipsi de la vot. "Ce conteaza e sa scapam de Basescu. Din cauza lui traim asa, in saracie".

"Pacat ca dl. Basescu nu a avut curajul sa ceara oamenilor sa voteze. Multi romani, socati de ce s-a intamplat, ar fi votat, nu pentru el, ci impotriva celorlalti", spune anlistul politic Alina Mungiu-Pippidi.