Premierul Victor Ponta le-a prezentat miercuri ziaristilor acreditati la Guvern presupusa vila in care ar urma sa se mute Traian Basescu cand nu va mai fi presedinte, situata pe strada Dante Alighieri din Bucuresti. Tot miercuri prim-ministrul a afirmat la RTV ca: "SPP mi-a spus ca Vila Dante este a presedintelui".

Ziaristii de la guvern au fost invitati sa-l insoteasca pe primul ministru intr-o vizita in Bucuresti, fara a li se spune care este motivul acestei deplasari.

"Basescu si-a pregatit vila asta special pentru el, in perioada 2010 - 2011, urmand sa se locuiasca in ea dupa ce nu va mai fi presedinte", a spus Victor Ponta.

Potrivit primului ministru, RA-APPS a investit un milion de euro pentru renovarea acestei vile, care este dotata inclusiv cu piscina.

Victor Ponta nu a prezentat dovezi legate de faptul ca presedintele si-ar fi pregatit aceasta vila pentru el, dar a precizat ca "va dispune efectuarea unui control": "Voi solicita un control si daca se va dovedi ca asa stau lucrurile (Traian Basescu) va trebui sa dea bani din buzunarul sau".

"Oficial vila apartine guvernului, dar nu am putut avea acces in vila decat dupa suspendarea presedintelui, cand presedintele interimar Antonescu a dispus acest lucru", a adaugat Victor Ponta.

"Sper ca presedintele Basescu sa-si ceara scuze public atunci cand cheltuia un milion de euro pentru a-si amenaja casa, in 2010 si 2011, atunci cand multi romani sufereau", a mai spus Victor Ponta, care a adaugat ca nu va semna, cat timp e prim ministru, ca aceasta vila "sa treaca la Traian Basescu".

Traian Basescu a dezmintit, in 2011, ca ar intentiona sa locuiasca in Casa Dante, in timpul mandatului sau dupa expirarea acestuia

Acelasi subiect a tinut prima pagina a presei in luna mai a anului trecut, cand Realitatea TV a prezentat un material filmat cu camera ascunsa despre lucrarile efectuate la Casa Dante.

Atunci, Administratia Prezidentiala a precizat, intr-un comunicat de presa, ca Traian Basescu "nu a facut niciun demers pentru a schimba actuala resedinta oficiala de care beneficiaza pe durata mandatului de sef al statului. Presedintele nu intentioneaza sa locuiasca in Casa Dante, in timpul mandatului sau dupa expirarea acestuia".

Departamentul de comunicare al guvernului a pus miercuri la dispozitia jurnalistilor un comunicat de presa al RA-APPS in care se arata ca "in perioada mai 2011 - aprilie 2012, Casa Dante a fost supusa unor reparatii capitale de consolidare, modernizare, achizitii mobilier. Incepand cu aprilie 2012 folosinta Casei Dante a fost coordonata de catre SPP".

Din mai 2011 si pana in prezent, in Casa Dante nu au mai avut loc activitati de reprezentare si protocol, se arata in comunicatul RA-AAPS, care precizeaza: "Pana in prezent, nu s-a primit nicio solicitare pentru ca imobilul sa aiba destinatia prevazuta de legea privind acordarea unor drepturi fostilor sefi de stat".

Ce cheltuieli s-au efectuat la Casa Dante in perioada 2005 - 2012:

  • reparatii hidroizolatie in 2008 - 353,2 mii lei
  • reparatii capitale, consolidare si modernizare in 2011 - 2,4 mil lei
  • achizitie mobilier in 2012 - 556 mii lei

Ce cheltuieli s-au facut la Vila Lac 3, actuala resedinta oficiala a lui Traian Basescu, in perioada 2005 - 2012:

  • modernizari in 2012 - 955,8 mii lei
  • modernizari in perioada 2006 - 2008 - 33,9 mii lei
  • reparatii in perioada 2005 - 2012 - 813,8 mii lei
  • dotari in 2005 - 3,7 mil lei