Deputatul PNL Eugen Nicolaescu sustine, intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, ca infractiunile din plangerea penala impotriva a 15 lideri ai Opozitiei sunt prevazute de Codul penal. "Eu insumi sunt ingrozit ca trebuie sa iau lectii de democratie, eventual de libera exprimare de la un politician european care refuza dialogul, in numele unui gest politic probabil, pentru ca altfel ar fi un gest total necivilizat, aducandu-va aminte ca ati refuzat sa discutati cu premierul tarii mele si am considerat ca ma umiliti si pe mine, cetatean roman", spune Nicolaescu in scrisoarea deschisa, potrivit Agerpres.

El sustine ca "protejatii" lui Daul au libertate de exprimare.

"Mai spuneti ca in Romania nu mai exista drept la libera exprimare, fara sa verificati ca toti protejatii dumneavoastra, desi fac rau mare tarii care ii plateste din banii contribuabililor romani, sunt liberi, liberi, liberi chiar si in actiunea de a-si denigra patria si de a minti strainatatea pentru a-si atinge scopuri politice. Acest lucru l-au facut colegii dumneavoastra politici, europarlamentarii Monica Macovei si Cristian Preda, iar eu ca roman liberal am inteles orice cu exceptia batjocurii, lovirii in interesele poporului roman", precizeaza liberalul.

Deputatul PNL arata ca toate infractiunile la care se face referire in plangerea penala depusa impotriva a 14 persoane publice si a lui Traian Basescu se regasesc in Codul penal.

"Daca doriti sa stiti cum se comporta justitia comunista intrebati-o pe campioana drepturilor omului pe care o aparati, Monica Macovei, care a fost cu adevarat un procuror comunist si va poata consilia corespunzator. Sunt realitati pe care nu aveti cum sa le ignorati sau sa le ascundeti! Totodata Monica Macovei va poate confirma ca in Codul penal romanesc sunt prevazute infractiunile pe care le-am invocat in plangerea penala, dar numai justitia va fi cea care va decide dreptatea. Sunt curios de ce aveti ingrijorari de la o justitie pe care au reformat-o cei pe care-i sustineti: Traian Basescu si Monica Macovei ori, poate, nu aveti incredere in acestia? Imi este greu sa va inteleg logica, dar nu aceasta este problema mea, ci aceea ca dumneavoastra va referiti urat la Romania, ca dumneavoastra nu aveti consideratie pentru un stat membru al Uniunii Europene care are guvernul propriu, validat de Parlament", spune Nicolescu.

Potrivit acestuia, reprezentantii USL sunt deschisi la dialog.

"Domnule eurodeputat, eu si colegii mei suntem deschisi sa discutam cu dumneavoastra oricand doriti pentru ca eu cred ca dialogul este unica alternativa pentru a identifica solutiile corecte. Sper sa cereti scuze premierului Romaniei pentru modul necolegial, nediplomatic, neeuropean in care v-ati comportat, romanii fiind mai toleranti decat va imaginati!", completeaza liberalul.

Liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a criticat dur, luni, masura "guvernului de coalitie socialist-liberal roman de a inainta plangeri penale acuzand 15 lideri ai Opozitiei de denigrare a statului", apreciind ca "dupa mai mult de 20 de ani de la caderea comunismului, libertatea de exprimare este din nou amenintata" in Romania.

"Sunt ingrozit. Nu pot sa cred ca intr-un stat membru al Uniunii Europene, dupa mai mult de 20 de ani de la caderea comunismului, libertatea de exprimare este din nou amenintata. Istoria recenta a aratat ca toate formele de totalitarism incep cu represiunea politica si ingradirea dreptului la opinie. Dezbaterea politica intre autoritati si opozitie ar trebui sa aiba loc in spatiile publice, nu in birourile procurorilor. Aceste noi evenimente care au loc in Romania sparg toate limitele normale ale democratiei si trimit un semnal extrem de negativ in ceea ce priveste angajamentul recent afirmat al autoritatilor romane de a respecta pe deplin statul de drept si principiile democratice. Inventarea dusmanilor natiunii, asa cum facea Partidul Comunist, nu este altceva decat o forma de retorica radicala, in care vina este atribuita nu celui care ia o decizie proasta, ci aceluia care atrage atentia asupra ei", afirma Joseph Daul, potrivit unui comunicat de presa al grupului PPE.

El a facut un apel la Comisia Europeana pentru a se asigura ca "valorile europene si drepturile fundamentale sunt respectate in Romania".