​Presedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Valeriu Zgonea, a declarat pentru Hotnews.ro ca presedintele Traian Basescu se teme de desecretizarea contractelor Rosia Montana si CupruMin. Zgonea considera ca faptul ca presedintele avertizeaza ca i se pregateste acuzatia de inalta tradare "inseamna ca a gresit undeva" si "in cazul asta nimeni nu este mai presus de lege". Totodata, Ilie Sarbu sustine ca Traian Basescu a fost "agent de publicitate pentru cele doua companii" si ca "a atras atentia ministrilor, atunci cand i-a numit, sa sprijine aceste proiecte".

"Lui Traian Basescu ii este frica. Faptul ca Traian Basescu avertizeaza ca i se pregateste acuzatia de inalta tradare si vorbeste despre desecretizarea contractelor, asta inseamna ca-i este frica, inseamna ca a gresit undeva si in cazul asta nimeni nu este mai presus de lege.

Vom vede atunci cand vor fi desecretizate contractele. Daca acestea sunt legale, nu vad de ce i-ar fi frica; niciunui om politic din tara, fie ca este Crin Antonescu, fie Victor Ponta, nu ar trebui sa-i fie frica daca nu au facut nimic ilegal. Am vazut ca a declarat azi la Hotnews.ro ca romanii care il sustin ar fi bine sa nu voteze, problema reala a lui Traian Basescu este referendumul si se vede cu ochiul liber ca se tem de votul din 29 iulie", a declarat Zgonea pentru Hotnews.ro.

Si liderul grupului PSD de la Senat, Ilie Sarbu, a declarat intr-o emisiune la Romania TV ca presedintele Traian Basescu s-a implicat in sustinerea celor doua companii si le-a atras atentia ministrilor pe care i-a numit sa sprijine proiectele acestora. Totodata, Sarbu a precizat ca nu stie ce clauze sunt in aceste contracte, dar ca e limpede ca presedintele "face un act de prevenire".

"E adevarat ca inalta tradare nu este in Codul Penal, dar este in Constitutie. Inalta tradare este vanzarea unor importante secrete inamicului, planuri care sa duca la destructurarea totala a economiei. Presedintele se refera la ceea ce este deja arhicunoscut in spatiul public: CupruMin, Rosia Montana. Dansul a fost agent de publicitate pentru cele doua companii, s-a implicat de fiecare data, a atras atentia ministrilor atunci cand i-a numit sa sprijine aceste proiecte.

Deci se asteapta sa fie atacuri pe aceasta tema; nu stiu ce vor gasi colegii nostri la ministere, sa faca auditul, dar s-ar putea ca dl Basescu sa stie mai mult decat stim noi si atunci face un act de prevenire", a spus Sarbu la Romania TV.

Traian Basescu a declarat luni, intr-un interviu acordat Hotnews.ro, ca in aceasta saptamana vor incepe atacuri legate de contractele de la Rosia Montana si CupruMin "incercand sa puna in spatele presedintelui o concesiune facuta in 1997, fara nicio legatura cu mine, si pe asta sa construiasca o acuzatie de inalta tradare".

Presedintele suspendat a sustinut in interviul pentru HotNews.ro ca cei care ar urma sa-l acuze in Parlament de inalta tradare "au o singura mare problema: inalta tradare nu este in Codul Penal".