Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a sustinut, luni, intr-o conferinta de presa, ca stabilitatea cursului valutar este data de demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu, transmite Agerpres. Acesta s-a aratat ingrijorat de faptul ca a fost atins pragul psiholog de 4,6 lei pentru un euro.

"Stabilitatea cursului de schimb si reintoarcerea sa la un palier care sa nu afecteze creditele romanilor si care sa readuca cursul de schimb la un nivel suportabil nu este data de mentinerea lui Traian Basescu la Palatul Cotroceni, ci, dimpotriva, de demiterea sa. Faptul ca in ultimele zile cursul de schimb a avut aceasta evolutie se datoreaza, in mare masura, scaderii investitiilor straine, ajungand ca in 2011 ele sa fie de cinci ori mai mici decat in 2008. (...) Daca romanii doresc ca in bugetele lor si daca companiile doresc ca pe termen scurt riscul valutar legat de cursul de schimb sa fie diminuat, acestea sunt legate de demiterea lui Traian Basescu", a spus acesta.

Varujan Vosganian a sustinut ca Romania are sansa reintrarii in normalitate, atat prin demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu, cat si prin angajamentele luate de Guvernul USL.

Potrivit acestuia, in ultimele doua luni, Guvern USL s-a angajat la "un amplu proces de restructurare" la nivelul portofoliului de contracte ale companiilor de stat, la nivelul administratiei fiscale, la nivelul modului in care se desfasoara achizitiile publice, precum si in ceea ce priveste cheltuielile bugetare.

"Dupa demiterea lui Traian Basescu proiectele guvernamentale arata ca Romania are sansa de a se reintoarce la normalitate. (...) Semnalul pe care Guvernul il va da este ca Romania va putea, in 2012, sa coboare deficitul bugetar din nou sub 3%. De aceea, preocuparea noastra pentru stabilizarea indicatorilor macroeconomici este legata de preocuparea noastra de stabilizarea mediului politic, iar o conditie pentru stabilitate este ca romanii, in 29 iulie, in majoritatea lor, sa mearga la vot si marea lor majoritate sa voteze pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu. Nu este doar expresia unei vointe politice, ci expresia unei necesitati ca mediul economic sa se stabilizeze si perspectivele sa redevina limpezi", a mai spus liberalul.