Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca in aceasta saptamana vor incepe atacuri legate de contractele de la Rosia Montana si CupruMin "incercand sa puna in spatele presedintelui o concesiune facuta in 1997, fara nicio legatura cu mine, si pe asta sa construiasca o acuzatie de inalta tradare". Presedintele suspendat a sustinut intr-un interviu pentru HotNews.ro ca cei care ar urma sa-l acuze in Parlament de inalta tradare "au o singura mare problema: inalta tradare nu este in Codul Penal".

Dialogul cu Traian Basescu despre scenariul acuzarii sale in Parlament de inalta tradare:

Rep: Sebastian Lazaroiu, consilierul dvs, a scris chiar duminica seara, ieri seara, pe contul sau de Facebook ca USL ar pregati un plan B, in caz ca referendumul esueaza, si anume, punerea dvs. sub acuzatia de inalta tradare. Aveti informatii ca se pregateste o astfel de actiune?

Traian Basescu: Da, este o solutie care deja este in piata, stiam ca saptamana aceasta vor incepe niste atacuri pe Rosia Montana si CupruMin, incercand sa puna in spatele presedintelui o concesiune facuta in 1997, fara nicio legatura cu mine, si pe asta sa construiasca o acuzatie de inalta tradare. Au insa o singura mare problema: inalta tradare nu este in Codul Penal.

Rep: In Constitutie de altfel scrie ca trebuie doua treimi din parlamentari...

Traian Basescu: ... asta sa spunem ca i-ar obtine cu bani cum au obtinut si majoritatea la caderea Guvernului Ungureanu, dar vreau sa stiu in ce articol din Codul Penal pot incadra treaba asta, pentru ca ea nu exista definita.

Rep: Asadar nu va temeti de acest scenariu, chiar daca el exista...

Traian Basescu: Va fi din nou o perioada de instabilitate, stiti ca pana sa se ajunga, daca se va intampla, pana sa se ajunga acolo, la o decizie a Inaltei Curti, doua treimi ar vota pentru trimiterea presedintelui in instanta si presedintele ar fi suspendat pana la pronuntarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Dar cred ca oamenii astia ar trebui sa mai gandeasca ceva inainte de a se gandi la o noua lucrare impotriva presedintelui si, implicit, a stabilitatii tarii. Ar trebui sa se gandeasca daca nu cumva, incepand cu data de 30, ei trebuie sa raspunda pentru ce au facut, pentru pierderile uriase pe care le are Romania de la o lovitura de stat ascunsa sub acte normative abuzive.

Rep: Va referiti la raspundere penala.

Traian Basescu: Ma refer si la raspundere politica si la raspundere penala, s.a.m.d.

Rep: La ce articole din Codul Penal va referiti?

Traian Basescu: N-as vrea s-o fac eu pe procurorul sau pe judecatorul, dar este clar ca lovitura de stat a dus la destabilizarea Romaniei, la efecte extrem de grele in relatiile noastre externe si la izolarea Romaniei. Plus deprecierea masiva a leului.

Citeste si: