"Flacara democratiei", aprinsa in urma cu o saptamana la Cluj, de catre presedintele suspendat Traian Basescu, a fost aruncata in Dunare, la Orsova, de catre un reprezentant al administratiei locale, care i-a luat torta tanarului care o transporta prin acest oras, anunta Mediafax, citandu-i pe reprezentantii Politiei Orsova. La randul sau, presedintele PDL Orsova, deputatul Doinita Chircu, sustine ca primarul Orsovei, liberalul Ion Manea, este cel care a aruncat in Dunare "flacara democratiei", purtata de tinerii democrat-liberali.

  • Traian Basescu, duminica, la sediul de campanie din Bucuresti: "Oamenii astia cand aud de democratie scot pistolul. Mai e una care a plecat de la Iasi spre Bucureti. (o flacara - n.red.) Cred ca se vor aprinde foarte multe flacari ale democratiei zilele astea."

Doinita Chircu a spus ca tinerii democrat-liberali s-au intalnit in parcarea din Orsova pentru a prelua "flacara democratiei", iar presedintele PSD Orsova, Constantin Popescu, si viceprimarul Constantin Negulescu (PC) i-au amenintat ca nu au ce cauta in oras. Chircu a spus ca ea le-a replicat celor doi ca orasul Orsova este liber si ca este vorba despre o actiune a tinerilor.

Doinita Chircu a mai afirmat ca cei doi au trimis echipaje de Politie la fata locului, desi cei cinci tineri care duceau torta mergeau pe biciclete si nu deranjau pe nimeni: "Primarul Manea Ion l-a impins pe tanarul care ducea torta si a aruncat torta in apa, in dispretul legii. Era un bun al tinerilor si este o talharie, iar tinerii au depus plangere penala la Politie".

Seful Politiei Orsova, comisarul Marian Cherescu, a declarat, pentru Mediafax, ca duminica dimineata, in jurul orei 10:30, Politia a fost sesizata de un tanar ca in timp ce transporta "Flacara democratiei" prin Orsova, impreuna cu alti sase tineri, "a fost intampinat de un reprezentant al administratiei locale, care fara explicatii si fara motiv a aruncat torta intr-un canal al Dunarii".

Seful Politiei Orsova a precizat ca pe numele respectivului reprezentant al administratiei locale a fost depusa o plangere penala, iar Politia face cercetari, urmand sa fie facuta incadrarea faptei.

Pe 14 iulie, la finalul mitingului PDL de la Cluj-Napoca, presedintele suspendat Traian Basescu a aprins o flacara, pe care a numit-o "flacara democratiei", spunand ca spera ca aceasta sa arda pana in 29 iulie si ca va fi purtata prin tara de tineri de dreapta.

Sambata, la mitingul PDL de la Iasi la care a participat si Traian Basescu, doi tineri au adus "flacara democratiei". "Sunt convins ca romanii vor tine aprinsa prin votul lor flacara democratiei, spuneti ￯Nu￯ loviturii de stat", i-a indemnat Basescu pe oameni, spunand ca in continuare flacara va fi purtata pana la Bucuresti, la ultimul miting organizat pentru sustinerea sa.