Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, la Sibiu, ca il suspecteaza pe presedintele suspendat Traian Basescu de faptul ca "si in 2009, dar si acum, are surse ilegale pentru campania electorala", afirmand ca este de datoria autoritatilor statului sa elucideze acest lucru, potrivit agentiei Mediafax.

Intrebat, intr-o conferinta de presa, daca va fi desecretizata licenta de la Rosia Montana, premierul Victor Ponta a spus ca pentru acest lucru are nevoie de acordul celor de la Gold Corporation.

"Fara acordul celor de la Gold Corporation ne putem trezi cu proces. Eu vreau sa spun un singur lucru: l-am acuzat de atatea ori pe Traian Basescu - si o fac in continuare - ca este direct interesat in diverse afaceri din Romania. Singura solutie sa aflam care sunt acele interese este sa desecretizam acele contracte si eventual sa vedem daca au ajuns la campania lui Traian Basescu bani din diverse afaceri. Daca nu se doreste, nu pot decat sa cred ca aceste afirmatii au si ceva concret", a declarat Victor Ponta.

Raspunzand unei alte intrebari a jurnalistilor, Ponta a spus ca este de datoria statului sa elucideze de unde a avut Traian Basescu bani pentru campanie.

"Il suspectez pe Traian Basescu ca si in 2009, dar si acum, are surse ilegale pentru campania electorala si cred ca este de datoria autoritatilor statului sa elucideze acest lucru. Pana la urma, fostul premier domnul Adrian Nastase a fost condamnat pentru finantarea ilegala a campaniei din 2004. Eu nu vreau sa cred ca numai cel care pierde este cercetat. Cel care le-a castigat, domnul Basescu, cred ca trebuie sa raspunda in egala masura de unde a avut bani pentru campanie", a spus Ponta.

Potrivit acestuia, ministrul Rovana Plumb va prezenta Guvernului un raport cu situtia reala de la Rosia Montana, in cel mai scurt timp.

"Am rugat-o pe doamna ministru Plumb sa ne prezinte o informare foarte amanuntita pe consecinte juridice si pe situatia reala. Eu credeam ca daca nu au nimic de ascuns sunt de acord", a adaugat premierul.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, sambata, intr-o conferinta de pres la sediul USL, ca in sedinta de Guvern de saptamana viitoare va fi aprobata solicitarea adresata RMGC de a fi de acord cu desecretizarea licentelor de exploatare a proiectului Rosia Montana.

"Guvernul este dispus sa desecretizeze, tine de Compania Rosia Montana Gold Corporation. (...) Contractul in integralitatea lui prevede contractul de asociere ca si licenta de exploatare. Licenta de exploatare este parte integranta a contractului. Atat timp cat exista vointa partilor exprimata in cazul acestui contract se poate desecretiza si licenta de exploatare. Nu este nevoie sa ajungem neaparat la modificarea legislatiei", a afirmat Plumb.

Ea a reiterat faptul ca USL a solicitat desecretizarea contractului inainte de a ajunge la guvernare.

Premierul Victor Ponta anunta ca cere desecretizarea contractului de la Rosia Montana si ca va solicita direct companiei investitoare sa accepte acest demers, spunand ca nu ar fi nimic de ascuns daca acel contract ajuta Romania si i s-a facut lobby "de la cel mai inalt nivel.

Rosia Montana Gold Corporation precizeaza, referindu-se la intentia premierului Victor Ponta de a cere desecretizarea contractului pentru Rosia Montana, ca documentul de asociere cu statul roman e public, dar contractul de licenta e clasificat, fiind necesara schimbarea legii pentru desecretizare.

"Compania Rosia Montana Gold Corporation respecta toate prevederile legale in vigoare. Contractul de asociere dintre statul roman prin Minvest Deva si Gabriel Resources, compania listata la Bursa din Toronto, precum si actualizarile acestuia, sunt documente publice, disponibile atat la Registrul Comertului, cat si pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, putand fi gasite la adresa http://www.minind.ro (Domenii/ Sectoare-Resurse minerale-Contracte-RMGC). In ceea ce priveste contractul de licenta, acesta reprezinta informatie clasificata, conform legii. Daca statul roman modifica legea si permite desecretizarea licentelor miniere, noi vom respecta legea, ca si pana acum", precizeaza RMGC.

In luna mai, premierul declara ca decizia care va fi luata de Guvern in proiectul Rosia Montana presupune indeplinirea in prealabil a trei conditii, respectiv existenta unor garantii privind protectia mediului, realizarea unei renegocieri privind participatia statului roman si decuplarea totala a proiectului de lobby-ul si interesul politic.

El a adaugat ca nu poate indica la acest moment daca cele trei conditii vor fi indeplinite inainte de alegeri, dupa alegeri "sau poate niciodata".

Tot atunci, Ponta l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu de faptul ca, desi ocupa prima pozitie a tarii, face lobby in favoarea unei companii private in proiectul Rosia Montana si a aratat ca un proiect de asemenea anvergura nu trebuie realizat prin lobby politic.

Ulterior, intr-un interviu acordat Bloomberg in 8 iunie, premierul Ponta a declarat ca Guvernul vrea sa amane pana dupa alegerile parlamentare deciziile privind gazele de sist si proiectul Rosia Montana.

La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.