Tarile din estul Europei "nu pot fi tratate ca tari de nivelul II in UE. Exista aceasta tendinta la nivelul Europei de a trata tarile din aceasta zona ca tari cu probleme. Eu cred ca tarile din aceasta zona au adus un plus UE si nu merita sa fie tratate ca tari de categoria a II-a", a declarat sambata premierul Victor Ponta, in cadrul unei intalniri cu prefectii la Mircurea Ciuc. In ceea ce priveste relatia cu Ungaria, Victor Ponta a admis ca "Am vazut o tensionare a relatiilor noastre produsa de implicarea presedintelui Parlamentului (ungar - n.red.) in campania electorala pentru alegerile locale." Victor Ponta le-a mai cerut reprezentantilor autoritatilor locale si judetene din Harghita, Covasna si Mures sa mearga la Bruxelles si sa le spuna celor de acolo ca "nu seamana" cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

"Va rog un singur lucru pe cei care saptamana viitoare veti fi la Tusnad, la scoala de vara. Va rog sa mergeti cu mine si cu domnul Orban la Bruxelles si sa depuneti marturie ca nu semanam, ca toata lumea ne confunda acum in Europa. Si eu cred ca dvs care ne cunoasteti si pe unii si pe altii veti spune, ca fiecare e diferit, sigur avem prenumele la fel", a spus Victor Ponta.

"In toamna, comunitatea si minoritatea maghiara va avea numarul de reprezentanti in Parlament pe care-l merita in baza voturilor dvs. Vreau sa va reamintesc ca si atunci cand eram intr-o mare batalie politica cu guvernul din care facea parte si UDMR am spus ca cel mai important lucru este ca minoritatea maghiara si fie reprezentata in Parlamentul Romaniei, in structurile locale, sa existe o reprezentare pentru ca daca lasi o minoritate in afara deciziei abia atunci se va radicaliza si abia atunci extremistii din toate partile vot avea de castigat", a mai spus Victor Ponta la o discutie cu alesii locali din Harghita, Covasna si Mures, potrivit Agerpres.

Primul ministru a tinut sa sublinieze ca "Repet, nu va exista din partea mea (...) nici un fel de discriminare daca un primar este din Harghita sau Covasna fata de unul de la Gorj sau de la Bacau, daca e de la UDMR, PSD, sau alt partid. Din punctul meu de vedere orice efort al dumneavoastra de a obtine fonduri europene, programe pentru imbunatatirea activitatii administrative, de a indrepta lucrurile care s-au gresit in acesti 20 ani, sunt absolut convins sa le fac pentru ca eu cred ca noi ca tara si dvs ca si comunitati locale am pierdut foarte multe ocazii bune, oameni buni, proiecte importante in acesti 20 ani si as vrea sa cred ca in viitor putem face lucrurile altfel."