"Am cerut directorului STS sa desfiinteze echipamentele speciale de la sediul de campanie. (...) Paza si protectia la care Traian Basescu are dreptul prin lege e deplin asigurata fara telefoane speciale. Cred ca directorul STS va lua masurile necesare si odata cu luarea acestor masuri cazul este inchis", a afirmat vineri presedintele interimar Crin Antonescu, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni. El a adaugat ca "Traian Basescu este in mod evident o epava politica, prin discurs, atitudine, aspect, comportament. Miza acestui referendum este ca intreaga Romanie sa fie salvata de la a ajunge o epava."

Declaratiile lui Crin Antonescu:

Am vazut, din pacate, o fateta de necrezut pentru un om public in general, cu atat mai mult pentru un sef de stat, cum ii place sa spuna, in iesirile de ieri ale domnului Basescu.

Intr-un mod iresponsabil fata de aceasta tara, a vorbit de lovitura de stat, de destructurarea serviciilor, de ticalosi, tradatori, limbaj politic pe care nu l-am mai auzit nici macar in Romania de la ultimele discursuri ale tovarasului Nicolae Ceausescu,sef de partid al lui Traian Basescu, la data respectiva.

Sa clarificam chestiunile legate de STS si instalarea unor echipamente de telecomunicatii speciale al sediul de campanie.

Cred ca lucrurile sunt foarte clare, s-a deschis o dezbatere publica si a fost de datoria mea sa incerc sa limpezesc niste lucruri in raport cu legea.

Pe mine, personal, nu ma intereseaza cate telefoane speciale are la dispozitie domnul Basescu.

Chestiunea e ca in tara asta exista legi, ele trebuie respectate si exista oameni care au la randul lor pin lege obligatia de a face ca legile sa fie respectate.

Eu nu puteam sa ma sustrag de la a lua anumite masuri. La fel a socotit si Comisia pentru Aparare din Senat, indrituita cu controlul si supravegherea STS.

Lucrurile sunt foarte clare, echipamentele au fost instalate in virtutea unei legislatii care prevede strict beneficiarii unor asemenea instalatii.

Au fost instalate printr-o interpretare mai larga decat prevedea legea a notiunii de presedinte.

Nu avem in legislatie notiunea de presedinte suspendat. Este vorba de cineva a carui calitate de presedinte este intrurupta, cu toate prerogativele in consecinta.

Aceasta este unica posibila, nu exista nicaieri in alta parte, nici in Constitutie, nici in legea STS, nici in regulamente deschise sau cu caracter secret o precizare legata de presedintele suspendat.

Avand in vedere ca aceasta instalare s-a facut pe baza unei dispozitii verbale a presedintelui inca in exercitiu, am adresat o solicitare scrisa directorului STS in care i-am cerut sa ia de indata masurile pentru a se reintra in deplina legalitate, respectiv intreruperea functionarii acestor servicii speciale intr-un spatiu privat si pentru o persoana privata.

Cred ca directorul STS va lua masurile necesare si odata cu luarea acestor masuri cazul este inchis.

Legea este lege, si ea se aplica nu dupa crede Traian Basescu, nu dupa cum da ordine verbale, ci in conformitate cu litera si spiritul acesteia.

Sigur ca domnul Basescu a folosit acest prliej in care nu putea sa raspunda decat in mod ridicol, ca foloseste aceste mijloace speciale pentru a comunica cu SPP, folosind acest discurs pentru a delira in mod jalnic despre lovituri de stat.

Paza si protectia la care are dreptul prin lege e deplin asigurata fara telefoane speciale.

In prima zi a mandatului meu, l-am chemat pe seful SPP si primul lucru pe care i l-am spus a fost privitor la respectarea legii in aceasta privinta.

M-am asigurat ca tot ce trebuie sa faca SPP pentru domnul Traian Basescu trebuie facut si e foarte important.

Despre lovituri de stat, despre aprecierile lui Traian Basescu legate de Comisia Senatului, despre tot acest delir, as vrea ca reprezentantii principalelor state cu traditii democratice, reprezentantii la Bucuresti, sa faca cunoscute aceste discursuri ale lui Traian Basescu conducerilor lor politice din Statele Unite si din Europa.

Imi doresc mult ca domnul ambasador Gitenstein sa-i informeze pe doamna Hilarry Clinton, pe domnul Barack Obama, cine este si cum se exprima Traian Basescu, cum o Comisie a Senatului e calificata drept adunatura de politruci de un om care vrea sa fie presedinte al Romaniei.

S-a vorbit de incercarea mea de a destructura serviciile speciale din Romania, o aberatie, nu era vorba de mai multe servicii, ci de un serviciu.

Traian Basescu nu mai are niciun sef de serviciu pe care il avea cand a preluat mandatul.

Evident ca oameni din aceste servicii, in frunte cu sefii lor, carora le-am cerut intotdeauna un singur lucru, sa respecte legea, stiu ca Traian Basescu minte si minte cu nerusinare.

Delirul iresponsabil al lui Traian Basescu face in continuare rau Romaniei, astfel de declaratii sunt in continuare preluate in presa internationala, si imaginea Romaniei, in ciuda tuturor eforturilor pe care le-am facut in ultima vreme, se poate deprecia din nou.

Traian Basescu este in mod evident o epava politica, prin discurs, atitudine, aspect, comportament.

Miza acestui referendum este ca intreaga Romanie sa fie salvata de la a ajunge o epava.

Eu cred ca domnul Basescu ar trebui sa renunte macar la un lucru. Nu pe mine sa incerce sa ma mai ameninte sau intimideze.

Stie de ani buni ca nu sunt omul pe care sa-l sperie sau santajeze.

Daca amenintarile cu puscaria pe care le lanseaza in fiecare zi ii pot speria pe unii care au incalcat legea, pe mine Traian Basescu nu are cum sa ma sperie.

Traian Basescu a reusit, dintr-un adversar politic pe care nu l-am respectat niciodata, a reusit sa ma dezguste.

Ii cer pentru bunul gust public sa renunte la astfel de mijloace de lupta, la astfel de forme de comportament delirant care ne compromit pentru durata lunga.

INTREBARI:

Aveti un raspuns de la STS?

Dumneavostra suntei foarte preocupati de viitor. Problema mea e in prezent. V-am spus ce astept, ce cred ca se va intampla. Nu am nicio indoiala ca directorul STS intelege exact ce si de ce trebuie sa faca, in raport cu legea. Eu nu i-am ordonat acest lucru, ca nu suntem in armata amandoi, eu nu fortez legea, nu am dorit sa incalc absolut deloc legea, am facut o propunere in CSAT si daca pentru un vot nu a intrunit consensul am renuntat la ea. Respect legea la linie si nu am nicio indoiala ca in urma discutiei din Senat si a adresei de azi asta va face domnul general Opris. Ca eu am o lista cu sefi ai serviciilor care sa fie schimbati - eu am spus din prima seara ca nu intentionez schimbarea vreunui sef de institutie, ca doresc ca aceste institutii sa functioneze corect si fara nicio implicare in batalia politica. Nu am o astfel de lista, am ajuns la propunerea de ieri in fata unei situatii inacceptabile din punct de vedere legal.

Aveti de gand sa semnati un decret derevocare din functie a domnului Fota? In 2007 presedintele Basescu a beneficiat de niste linii speciale.

Nu am de gand sa semnez niciun decret legat de domnul Fota, am spus cand am venit aici ca nu eliberez din functie niciun consilier al domnului Basescu pentru aceasta perioada de interimat si in ciuda unor lucruri mai greu de accepta domnul Fota isi poate savura conditia pana la 29 iulie cel putin sau cel mult. Ceea ce nu au inteles unii dintre colegii dumneavoastra este ca la CSAT domnul Fota nu era un consilier din vacanta, este consilier prezidential pentru securitate nationala si in aceasta calitate face parte de drept din CSAT. Nu stiu ce s-a intamplat in 2007, nu eram presedinte interimar atunci, daca era aceeasi legislatie, nu cred ca e in ordine ca s-a intamplat.

Au aparut informatii ca atentatorul din Bulgaria ar fi ajuns acolo prin Romania.

Nu, nu s-a discutat despre asta.