Am un singur obiectiv la acest referendum, mobilizarea romanilor la vot, a declarat miercuri presedintele Traian Basescu, intr-un interviu online acordat Gandul.info, in care si-a exprimat credinta ca romanii vor continua sa il injure, dar vor vota pentru el.

"Eu am acum un singur obiectiv, mobilizarea romanilor sa vina la vot. Eu vreau ca acest referendum sa fie valid", a spus presedintele suspendat.

Basescu a precizat ca este constient de faptul ca sta prost in sondaje si ca este "erodat".

"Convingerea mea este ca romanii vor face ce trebuie in 29 si vor intelege ca nu voteaza pentru mine, vor continua sa ma injure si vor vota pentru mine", a adaugat acesta.

El a reafirmat ca "romanii sunt mai buni decat politicienii" si nu se bate pentru scaunul lui, ci pentru tara.

Intrebat ce va face in cazul in care referendumul va fi invalidat din cauza prezentei scazute la vot, Traian Basescu a raspuns: "Drumul meu va fi in deplin acord cu standardele democratice si cu interesul national".

El a notat ca ar putea avea pareri divergente cu PDL, in conditiile in care "sunt destui lideri: din acest partid "care spun ca nu e obligatia noastra sa asiguram cvorumul ci a parlamentului, care a cerut acest referendum".

"Eu spun nu, eu vrea cu asta", a adaugat presedintele suspendat, adaugand insa ca nu l-ar jigni un vot negativ din partea romanilor, in conditiile in care "poporul nu greseste niciodata: "Un vot negativ din partea romanilor nu ma jigneste si nu ma umileste, il voi considera nota de plata pentru opt ani de mandat".

Despre Adrian Nastase

Intrebat de ce nu s-a referit deloc in aceasta campanie la fostul premier Adrian Nastase, spre deosebire de referendumul pentru demitera sa din 2007, Basescu a precizat: "Este un om in necaz, indiferent ca justita a stabilit ca e vinovat. Eu ce sa fac, sa-l atac cand e cazut?".

Despre acuzatiile de colaborare cu Securitatea

Traian Basescu a precizat, referindu-se la acuzatiile potrivit carora ar fi colaborat cu Securitatea, ca a fost cautat "si in ghete" si nu a fost gasit niciun angajament sau dosar cu numele sau.

"Nu a gasit nimeni un angajament al meu, un nume, un dosar", a spus presedintele suspendat, care a subliniat ca inainte de a ajunge presedinte a "fost cautat si in ghete".

"Teoria ca un om care a fost comandat de nava trebuie sa fi fost obligatoriu securist este absolut de neluat in seama. Nu cu dosar de cadre ti se incredinta functia de comandant sau de pilot. Aici nu se juca nimeni cu decizii de partid. O nava ca a mea, cu un milion de barili de titei, o nava de 306 metri putea sa produca o nenoricire daca ar fi avut pe puntea de comanda un om cu dosar de securitate si nu un prfesionist", a subliniat el.

Traian Basescu a sustinut ca securitatea nu avea nevoie de cineva care era aproape tot timpul plecat si care nu putea povesti "ce vorbea vecinul".

"Securitatea avea nevoie de limbi de-astea care sa le spuna ce se intampla in tara. Securitatii ii trebuiau turnatorii de aici, de acasa. Ii trebuiau vecinii mei ca sa spuna cu ce am venit, ce nivel de trai...", a adaugat el.

Despre scufundarea Titanicului

Presedintele Traian Basescu a afirmat, intrebat ce s-ar fi intamplat daca ar fi fost comandantul Titanicului, ca a fost vorba de o eroare de navigatie iar celebrul pachebot nu s-ar fi scufundat cu el la bord.

"In mod cert acolo a fost o eroare de navigatie. Cand navighezi in Atlanticul de Nord in primavara-vara stii ca sunt banchize si ghetari care se desprind" si sunt aduse de curentii oceanici in calea navelor.

"In primul rand comandantul trebuia sa fie pe comanda si nu cu pasagerii, la restaurant. In mod cert orice comandant experimentat stie ca atunci cand se apropie de un ghetar temperatura exterioara scade brusc iar termometre cu certitudine existau si atunci", a explicat el.