Parlamentul a amendat miercuri ordonantele de urgenta date de Guvernul Ponta care vizau modificarea legii referendumului, dar si restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale. In urma deciziei CCR care a declarat neconstitutionale modificarile propuse de USL, dar si la presiunile oficialilor europeni, reprezentantii USL din Parlament au modificat cele doua ordonante de urgenta. Astfel, Parlamentul a decisca referendumul de demitere a lui Traian Basescu este validat doar daca la vot participa 50% plus unul din cetatenii inscrisi pe listele electorale(adica un prag minim de aproximativ 9 milioane de votanti prezenti pe 29 iulie). In contrapondere,Parlamentul a decis ca ziua votului va fi prelungita, astfel ca va avea 16 ore(intre 7.00 si 23.00).

Foto:

Astfel, parlamentarii au introdus in lege prevederea ca, la referendumurile nationale, intervalul de desfasurare este stabilit prin hotarare de Guvern. Initial la Senat USL a propus prelungirea programul de vot cu patru ore, mai exact votul sa se desfasoare intre intervalul 7:00-23:00. Totodata, Legislativul a decis mentinerea pragului de validare a referendumului la 50+1 din numarul cetatenilor inscrisi pe listele electorale si nu cum propunea Guvernul.

In ceea ce priveste restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale, parlamentarii au eliminat o parte din prevederile OUG, insa au prevazut in lege ca CCR nu poate judeca hotararile Parlamentului care tin de regulamentul de functionare interna a Legislativului. Mai exact, PDL nu mai poate contesta hotararile Parlamentului privind revocarea presedintilor celor doua Camere, Roberta Anastase si Vasile Blaga precum si revocarea Avocatului Poporului.

Potrivit Constitutiei, articolul 146 la atributiile Curtii Constituţionale alianiatul c) se precizeaza ca judecatorii CCR se pot pronunta asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori

PDL a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala modificarle aduse in Parlament ordonantei de urgenta privind atributiile CCR.

  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT desfasurarea evenimentelor din cele doua Camere

UPDATE (18:07) Camera Deputatilor a adoptat cu 157 pentru si 6 abtineri legea referendumului care prevede mentinerea pragului de validare cu 9 milioane de cetateni. Totodata, parlamentarii au introdus in lege prevederea ca, la referendumurile nationale, intervalul de desfasurare este stabilit prin hotarare de Guvern. Initial la Senat, USL a propus prelungirea programul de vot cu patru ore, mai exact votul sa se desfasoare intre intervalul 7:00-23:00. Legea merge la promulgare la presedintele interimar.

UPDATE (16:40) Senatul a aprobat proiectul de admitere a OUG nr. 38/2012 privind functionarea Curtii Constitutionale a Romaniei, in varianta Camerei Deputatilor cu 64 de voturi pentru si 3 abtineri. Legea merge la promulgare la presedintele interimar, Crin Antonescu.

Legea adoptata de Parlament permite Curtii Constitutionale sa judece hotararile Parlamentului insa doar acelea care tin de constitutionalitate. CCR nu mai poate judeca hotararile Parlamentului care tin de regulamentul de functionare interna a Legisltivului. Mai exact, PDL nu mai poate contesta hotararile Parlamentului privind revocarea presedintilor celor doua Camere, Roberta Anastase si Vasile Blaga precum si revocarea Avocatului Poporului.

UPDATE: (16:25)Camera Deputatilor: Comisia Juridica a dat raport favorabil pe legea referendumului in varianta adoptata de Senat: prelungirea referendumului cu 4 ore si mentinerea pragului de validare.

UPDATE (15:10) Senatorii din Comisia juridica au dat raport de admitere cu amendamente, la proiectul de lege pentru adoptarea Ordonantei nr. 38/2012 privind functionarea Curtii Constitutionale.

UPDATE (12:45)Plenul Camerei Deputatilor a adoptat proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului pentru modificarea Legii privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, cu 159 de voturi pentru si 7 voturi impotriva. Deputatii au decis ca hotararile si deciziile pe care le ia Parlamentul si care vizeaza regulile interne sa nu fie supuse controlului Curtii. Legea merge in dezbatere la Senat.

UPDATE (12:44)Vicepresedinte al Camerei Deputatilor, Viorel Hrebenciuc: "Am avut cvorum (la Camera Deputatilor - n.r. ), suntem in cea mai buna regula. Colegii au fost prezenti in sala."

UPDATE (12:35)Presedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Grebla (PSD): "Nu are nimic neconstitutional prelungirea orarului in care se desfasoara referendumul - daca este de la 8:00 la 20:00 sau de la 7:00 la 23:00. E la fel de constitutional si in prima varianta, dar si in cea de-a doua. Este doar o chestiune de decizie politica", potrit Agerpres.

"Nu am schimbat nicio regula, respectam si decizia CCR, adica pragul a fost mentinut", a adaugat Toni Grebla.

UPDATE: (12:30) Senatul a adoptat cu 70 de voturi pentru legea referendumului fara a elimina prezenta de 9 milioane de cetateni pentru validarea referndumuli. Legea merge la Camera Deputatilor.

UPDATE (12:28)Mircea Toader (PDL): Cand am iesit din sala (plenul Camerei Deputatilor- n.r.) era clar ca nu era cvorum. Prin atributiunile mele de lider de grup voi cere verificarea cvorumului.

UPDATE (12:26) Amendamentul lui Ioan Ghise a fost respins

UPDATE (12:19) Ioan Ghise propune ca articolul care prevede referendumul este valabil daca la participa 50%+1 din cetatenii cu drept de vot sa fie eliminat din textul legii si inlocuirea acestui articol cu textul urmator: Guvernul va lua masuri pentru a crea conditiile necesare pentru participarea cetateniilor la vot atat din tara cat si din diaspora.

UPDATE (12:18)Senat: Prelungire programului de vot la referendum a fost adoptata cu 63 pentru, 7 abtineri 2 impotriva. Senatorii au votat ca referendumul sa se desfasoare de la ora 7:00-23:00.

UPDATE (22:15)Propunerea a fost supusa la vot si a trecut cu 62 de voturi, 8 impotriva si 2 abtineri. Votul la amendamente va fi secret.

UPDATE (12:10)Serban Mihailescu, senator UNPR: Avand in vedere ca acest amendament nu este cuprins in raport propun ca pentru toate voturile pe amenamente propun vot secret ca sa nu fim tinta presei

UPDATE (12:08)Dan Sova : Avand in vedere ca e necesara prezenta la vot si noi am discuta la USL ca programul intre 8:00-20:00 nu este suficient pentru exprimarea votului propunem prelungirea programului. Este vorba de ora 7:00- 23:00

UPDATE (12:11)Camera Deputatilor: PDL a parasit sala. Se discuta pe ordonanta de urgenta privind atributiile CCR.

UPDATE (12:10) Incepe votul la Senat pe legea referendumului.

UPDATE (11:50)PDL a anuntat la Senat ca nu va participa la votul pe legea referendumului.

UPDATE (11:45) Camera Deputatilor: PDL a propus retrimiterea la Comisia Juridica a raportului prinvind atributiile si functionare a CCR. Propunerea a fost respinsa cu 135 de voturi impotriva si 29 de pentru si 8 abtineri.

UPDATE (11:40)Vasile Blaga a facut declaratii la iesirea din plenul Senatului: "nu vom recunoaste niciun referendum care incalca decizia CCR si hotararea Parlamentului prin care a fost stabilit referendumul".

UPDATE (11:30)Cristian Radulescu a solicitat pauza de consultari la Senat. S-a luat pauza de consultari - 10 min.

UPDATE (11:26) In plenul Senatului se discuta legea referendumului.

Dan Sova, senator PSD: "In cazuri deosebite se poate aproba depunerea de amendamente in numele USL solicita presedintelui de sedinta in prima faza sa se supuna la vot propunerea de introducere a unui amendament si in a doua faza introducerea unui alt amendament care prevede prelungirea programului de vot intre orele 7:00-23:00."

Ioan Ghise, senator PNL: "In 2007 s-au prezentat 40-45% la vot, acum in 2012 votul celor care vin la vot nu conteaza tinandu-se cont de pargul de 50%+1. In decizia CCR 147/2007 judecatorii nu au impus un prag de prezenta la vot pentu validarea referendumului, aceasta decizie dadea posibilitatea Parlamentului sa valideze, cu alte cuvinte, referendumul chiar daca nu se prezentau 50% +1 din cetatenii cu drept de vot."

Au inceput dezbaterile.

Cristian Radulescu, senator PDL: "S-a facut o cerere inedita, aceea de a se introduce amendamente de fond in dezaterea plenului. Potrivit regulamentului, acest lucru este valid. Pot sa va spun ca, potrivit legii referndumului in vigoare, a expirat termenul in care se mai pot face modificari la modul de desfasurare a referendumului"

UPDATE (11:10) Deputatii au solicitat pauza de consultari. Liderii de grup s-au consultat in sala insa nu s-a ajuns la nicio concluzie. Mircea Toader a cerut sa se reia votul asupra ordinii de zi pentru a introduce d solutionarea situatiei deputatilor Sergiu Andon si Florin Paslaru. Propunerea a fost respinsa de Zgonea.

UPDATE (11:05) Sedinta plenului Senatului a inceput in jurul orei 11:00 cu o intarziere de aproximativ 30 de minute.

UPDATE (11:00) PDL a ameninta ca paraseste sala de plen daca nu se face apel uninominal pentru verificarea cvorumului. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea a respins cererea.

UPDATE (10:30) Victor Ponta, conferinta de presa din Palatul Parlamentului: "Referitor la legea referendumului, guvernul a sustinut decizia presedintelui interimar de a promulga acea lege care prevede ca demiterea presedintelui Romaniei se face cu majoritatea voturilor exprimate daca la referendum s-a prezentat jumatate plus unu din totalul alegatorilor - pastrarea cvorumului. Singura modificare suplimentara pe care Guvernul o va mentine este extinderea programului de vot la 7:00- 22:00 sau 23:00"

Alte declaratii ale premierului:

  • Ma aflu astazi in Parlament pentru a sustine care este pozitia Guvernului si a mea ca prim-ministru fata de cele doua proiecte importante care au fost in dezbaterea publica.
  • Referitor la legea privind CCR, Guvernul sustine si eu personal voi vota astazi in Camera Deputatilor pentru ca legea CCR sa fie astazi adoptata de catre Parlamentul Romaniei in acea forma si cu acele prevederi care au rezultat din deciziile succesive al Curtii Constitutionale - CCR se pronunta asupra constitutionalitatii hotararilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputatilor, Senatului si plenului reunit ale celor doua Camere. 
  • CCR are prin lege toate puterile pe care le-a stabilit prin deciziile sale. Si, din acest moment, deciziile CCR se aplica imediat.
  • Referitor la legea referendumului, guvernul a sustinut decizia presedintelui interimar de a promulga acea lege care prevede ca demiterea presedintelui Romaniei se face cu majoritatea voturilor exprimate daca la referendum s-a prezentat jumatate plus unu din totalul alegatorilor - pastrarea cvorumului.
  • Cvorumul de 50% +1 asta este prevederea legala in vigoare, in acest moment. Prin promulgarea legii de catre presedintele Antonescu, a fost obligatia pe care eu ca prim-ministru mi-am asumat-o la Bruxelles, in urma discutiilor cu domnul presedinte CE Barroso.
  • Singura modificare suplimentara pe care Guvernul o va sustine si care a fost discutata si cu partenerii nostri internationali este extinderea programului de vot de la 8:00-20:00 la 7:00-22:00, tinand cont ca este o zi de vara si de decizia CCR care a spus ca trebuie sa asiguram o prezenta cat mai larga la vot.
  • Privind raportul CE pe MCV: Vreau sa araaa ca atat presedintele cat si eu am acceptat si am sustinut varianta referendumului valid cu 50%+1 pentru a respecta decizia CCR, chiar daca nu am considerat-o dreapta.
  • Suntem gata de orice sacrificiu pentru ca Romania sa fie considerata pe plan extern un partener viabil, un partener de incredere.
  • Crin Antonescu si cu mine si cu colegii de la USL am ales sa sacrificam interese politice pentru ca intelegem ca dupa 29 iunie sa scoatem Romania la liman.
  • Referitor la raportul Comisiei Europene, am vazut si eu draft-ul, inteleg ca astazi in Colegiul Comisarilor se va adopta forma finala.
  • Am raspuns, am facut observatii, mi-am asumat in numele Guvernului Romaniei 11 puncte importante care au fost ridicate in discutia cu presedintele Barroso.
  • Acest raport va reflecta starea justitiei din Romania in ultimii cinci ani. Evident ca propaganda domnului Basescu si a PDL va vorbi despre dezastru in justitie, uitand ca vorbim de cinci ani, in care patru ani si zece luni Traian Basescu a fost la putere si doua luni a fost Traian Basescu la putere cu un guvern USL.
  • Aceasta, reflectata in raportul Comisiei Europene, este Justitia asa cum arata dupa cinci ani de Traian Basescu, cu bune si cu rele, cu impliniri si cu neimpliniri.
  • Eu am considerat inca de cand eram unul din liderii Opozitiei ca o monitorizare a justitiei Romaniei este in beneficiul nostru, pentru a putea sa avem o expertiza externa in ceea ce, din pacate, de multe ori se transforma intr-o batalie interna.
  • Am considerat ca lucrurile rele petrecute in justitie in acesti cinci ani de regim Traian Basescu trebuie indreptate in viitor.
  • Dincolo de ceea ce CE expertizeaza in mod obiectiv, ce se intampla cu lupta impotriva coruptiei, cum functioneaza raporturile intre institutiile implicate in lupta impotriva coruptiei, obligatia Guvernului si obligatia mea ca om politic este sa promovez in continuare o reforma reala si de structura a Justitiei.
  • Toate aceste lucruri care tin de buna functionare a justitiei trebuie sa constituie, cu adevarat, preocuparea autoritatilor romane, nu doar sa obtinem note bune sau rele de la Bruxelles.
  • In ultimii cinci ani, desi s-a laudat foarte mult presedintele Basescu, am tot obtinut mai mult note nesatisfacatoare.
  • Trebuie sa incercam sa obtinem in continuare pastrarea independentei in zona anticoruptie, functionarea institutiilor.
  • Opinia mea si determinarea mea este de a rezolva o justitie si drepturile unei justitii independente si eficiente pentru toate procesele din aceasta tara, pentru toate cazurile din aceasta tara si pentru tot ceea ce inseamna un serviciu public esential pentru dezvoltarea unei societati, toate acestea fiind incluse in sistemul de justitie.
  • Voiam sa reconfirm faptul ca am raspuns la cele 11 intrebari, intai sub forma unui proiect vineri si luni oficial.
  • Toate cele 11 puncte reprezinta angajamente ferme ale Guvernului in ceea ce priveste relatia cu Comisia Europeana.
  • Am tinut sa incep cu cele doua prime puncte, cele referitoare la atributiile Curtii Constitutionale si la Legea referendumului, tocmai pentru a arata ca aceste prime doua puncte au fost solutionate, pe de o parte, luni, prin promulgarea legii de catre presedintele Antonescu, pe de alta parte, astazi, prin aceasta decizie si vot pe care Parlamentul Romaniei il va da.
  • Stim foarte clar cum votam pe 29 iulie, stim ca procesul de suspendare a presedintelui a fost clar, stim ca mergem inainte dupa 29, cu sau fara Traian Basescu.
  • Presedintele suspendat crede ca daca striga mai tare si daca injura mai tare [...] e suficient ca sa ai dreptate.
  • As vrea sa reiau 10 din minciunile cele mai frecvente ale lui Traian Basescu, legate de activitatea Guvernului si le prezint in aceasta calitate:
  • 1. Traian Basescu a mintit cand spus ca nu e nevoie de taierea salariilor si pensiilor si cresterea TVA.
  • 2. A mintit in mod clar cu privire la destinatia banilor de la FMI, A zis ca nu vor fi niciodata folositie pentru salarii si pensii.
  • 3. A mintit cand a spus ca nu sunt bani pentru marirea salariilor si pentru a da inapoi ce li s-a luat pensionarilor in mod neconstitutional
  • 4. A mintit cand i-a spus dl cancelar Merkel ca nu exista o procedura de suspendare in Constitutia Romaniei
  • 5. A mintit cand a spus ca un 5 minute isi da demisia daca e suspendat
  • 6. a mintit cand a spus ca daca majoritatea romanilor voteaza impotriva lui pleaca acasa
  • 7. A mintit cand a spus ca e interzisa folosirea ordonantelor de urgenta pentru modificarea legii referendumului.
  • 8. Minte in continuare cu dosarele sale: casa din Mihaileanu, privind spalarea de bani. Sunt dosare suspendate pe baza imunitatii pe care o are ca presedinte. Daca dupa 29 nu revine la Cotroceni, dosarele vor fi reluate.
  • 9. A mintit spunand ca va returna casa din Mihaileanu, nu a dat niciodata inapoi acea casa. Mai mult, si-a pregatit din banii RAPPS o noua locuinta.
  • 10. A mintit spunand ca face lobby pentru o afacere privata - cea de la Rosia Montana- pentru ca rezervele BNR nu mai exista. Oficialii BNR au infirmat.
  • Voi merge in Camera Deputatilor si in Senat pentru a sustine pozitia Guvernului Romaniei privind cele doua legi.
  • Si Guvernul si majoritatea celor prezenti (in cele doua Camere - n.r.) sustin referendum cu 50%+1 din totalul votantilor de pe liste.
  • Amendamentele (cu privire la modificarea legii referendumului in directia scoaterii cvorumului - n.r.) au fost respinse si vor fi respinse.
  • Asa cum am vazut aseara draftul (raportului CE - n.r.), este trecut foarte clar ca Guvernul a raspuns si ca problemele au fost sau urmeaza sa fie rezolvate.
  • intrebat despre acuzatiile presedintelui supendat dl Basescu ca evenimentele provocate de USl vor amana aderarea la Schengen: Minte cu nerusinare, dl Basescu era la putere cand a fost decisa amanarea aderarii la Schengen.

Potrivit sursei citate, senatorii se vor reuni si ei miercuri in doua sedinte de plen. In prima sedinta de plen, programata intre orele 10:30-12:00, Senatul urmeaza sa dezbata, in calitate de prima Camera sesizata, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 41/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

De la ora 16:00, senatorii vor discuta in a doua sedinta de plen punctul referitor la Ordonanta privind scoaterea de sub controlul Curtii Constitutionale a hotararilor Parlamentului, dupa ce Camera Deputatilor va exprima un vot cu privire la aceasta Ordonanta. Senatul este Camera decizionala.

Presedintele interimar al Senatului, Petru Filip, a declarat marti ca parlamentarii sunt obligati sa puna in acord OUG cu deciziile Curtii Constitutionale.

Potrivit presedintelui interimat al Senatului, "OUG in acest moment va trebui sa fie acordata cu deciziile CCR pentru ca OUG este in vigoare. Practic, suntem obligati sa trecem prin cele doua Camere. Pana la urma, OUG 41 are si alte articole care modifica sau completeaza legea referendumului, legate de organizarea referendumului, de sectii de votare. Decizia privind legea care a fost promulgata de presedinte si legea de aprobare a OUG care se discuta maine (miercuri n.r.) nu trebuie sa fie in contradictie pentru ca, in acest moment, in OUG 41 este un articol in contradictie cu ceea ce este in legea promulgata. Lucrurile trebuie armonizate."