Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la Chisinau, ca indiferent de nemultumirile care exista pe plan european Romania are o "datorie istorica" de a acorda cetatenia romana celor din Republica Moldova.

"Indiferent de nemultumirile care exista pe plan european, noi avem o datorie istorica de a procesa si de a acorda cetatenia romana celor din Republica Moldova si nu-mi voi schimba niciodata aceasta parere", a spus Ponta.

El a adaugat ca-si doreste ca legea speciala din Romania, care permite dobandirea cetateniei romane "in conditii cu totul si cu totul privilegiate" pentru cetatenii din Republica Moldova, sa fie aplicata chiar mai bine decat pana acum.

Premierul roman s-a referit si la subiectul vizelor Schengen, spunand ca se cauta solutii pentru ca si tara noastra sa recunoasca aceste vize.

"Am discutat si impreuna gasim solutii in termenul cel mai scurt pentru ca si Romania sa recunoasca aceste vize si sa faciliteze accesul cetatenilor moldoveni si sederea pe o perioada mai indelungata in Romania", a afirmat Ponta.

El i-a transmit omologului sau moldovean ca-si doreste ca in cel mai scurt timp Republica Moldova sa parcurga toate etapele solicitate la nivel european pentru ridicarea sistemului de viza.

"Aveti in Romania cel mai bun prieten si cel mai bun aliat in aceasta aspiratie legitima si corecta a cetatenilor Republicii Moldova", i-a spus Ponta omologului sau Vlad Filat.

La randul sau, seful Executivului moldovean, Vlad Filat, a multumit pentru ajutorul acordat de tara noastra Republicii Moldova in procesul de integrare europeana, afirmand ca Romania a avut o voce puternica si o actiune eficienta in acest sens.

"Romania are capacitatea deplina in a sprijini Republica Moldova in realizarea obiectivului vital al acesteia de integrare europeana", a declarat Filat, intrebat de presa daca Romania mai poate ajuta Republica Moldova in parcursul ei european in actualele conditii politice de la Bucuresti.