Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, a declarat, sambata, ca el nu a avut la biroul prezidential de la Palatul Cotroceni un "telefon cu nu stiu cate butoane, in care al treilea sa fie Mefisto care iese din eter", iar afirmatia lui Traian Basescu pe aceasta tema i se pare " o gluma nesarata", relateaza Mediafax.

"Mi se pare o gluma nesarata. N-am avut un asemenea telefon cu nu stiu cate butoane, cum spunea el, in care al treilea sa fie Mefisto care iese din eter. Trebuie sa functioneze institutiile statului intr-un cadru firesc si deschis, nu prin butoane secrete. Ideea in sine a unor butoane secrete este nastrusnica. Este stilul domnului Basescu, nu are nimic de-a face cu o abordare serioasa de catre un om de stat a problemelor tarii", a spus Iliescu.

De asemenea, el a aratat ca nu crede in cele sase solutii de recredibilizare externa a Romaniei pe care Basescu vroia sa le recomande presedintelui interimar Crin Antonescu, premierului Victor Ponta si presedintilor celor doua Camere.

"Hai sa fim seriosi. A fost opt ani de zile la putere, deci solutiile pe care le avea putea sa le promoveze. Acum s-a gasit sa le descopere", a comentat Iliescu.

Potrivit acestuia, Basescu nu are "autoritatea morala sa vorbeasca de credibilitate internationala".

"Eu cred ca nu domnul Basescu are autoritatea morala sa vorbeasca de credibilitate internationala. L-am vazut foarte bine cum se prezenta la intrunirile internationale, cat era el de acceptat si ascultat", a spus Iliescu.

El a mai aratat ca tensiunile politice actuale afecteaza si relatiile externe ale Romaniei, insa dupa depasirea acestui moment incordat si apoi dupa alegerile din toamna se va reveni la o "faza normala".

"Deci, intr-adevar este o problema care tine de stabilitate interna si de un climat favorabil in primul rand in plan intern, dar si pentru relatiile cu lumea (...) Trebuie sa trecem peste acest moment de incordare si inclusiv alegerile din toamna sunt importante. Cred ca dupa alegeri o sa intram intr-o faza normala, asezata, cand ne ocupam cum trebuie de treburi", a mai afirmat Iliescu, raspunzand intrebarilor jurnalistilor, la receptia de Ziua Nationala a Frantei.

Traian Basescu a declarat vineri ca daca Antonescu apasa pe butonul trei al unui telefon, va raspunde un om care stie sa-i spuna cine a facut rau Romaniei.

"Astazi am ajuns o tara care primeste instructiuni. Vreau sa stiti ca, atunci cand se ajunge la acest stadiu, este un moment in care tara respectiva poate fi considerata izolata, iar pentru conducatorii tarii usile sunt inchise. Am inteles ca domnul presedinte interimar al republicii a facut un apel la mine legat de denigrarea tarii in strainatate. Este evident ca a ramas la nivelul unui barfitor. Daca vrea sa stie de ce sunt atat de puternice reactiile lumii occidentale la adresa actualei conduceri a tarii, ii fac o recomandare: in stanga biroului sunt trei telefoane mari, este unul negru cu 12 butoane, trebuie sa apese cel de-al treilea buton si ii va ridica receptorul un om care stie sa ii spuna exact cine a facut rau Romaniei. Si ma tem ca primele doua nume cu care acel om, care nu minte niciodata, o sa inceapa vor fi Crin Antonescu si Victor Ponta. Prin ceea ce au facut in tara au facut cel mai mare rau care putea fi facut Romaniei in acest moment", a afirmat Basescu, intr-o declaratie sustinuta la sediul sau de campanie.

Ion Iliescu: Organizarea referendumului in doua zile ar fi "un lucru bun" si "realist"

Fostul presedinte Ion Iliescu a mai declarat sambata ca varianta organizarii referendumului privind demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu in doua zile ar fi "un lucru bun" si "realist", relateaza Agerpres.

"Cred ca doua zile ar fi realist, pentru ca experienta a aratat si, mai ales, suntem intr-o perioada de vara si lumea merge mai greu, se mobilizeaza mai greu. Si avem aceasta experienta pentru modificarile la Constitutie, in 2003. Tot asa, tinand seama de nevoia de a asigura prezenta, s-a organizat pe doua zile si a fost foarte bine. S-a dat o prezenta mai buna, intr-un moment important de modificari esentiale ale Constitutiei noastre, in special probleme legate de noul nostru statut in UE. Asa ca, eu cred ca ar fi un lucru bun pe doua zile (organizarea referendumului - n.r.) Eu cred ca starea de spirit a populatiei este evidenta, dar problema este participarea la vot intr-o perioada cam nefericita, in mijlocul verii", a afirmat Iliescu, intrebat despre varianta organizarii referendumului privind demiterea lui Traian Basescu in doua zile.