Presedintele Partidului Popular European (PPE) Wilfried Martens si liderul grupului parlamentar al PPE, Joseph Daul, au cerut joi Comisiei Europene, dupa vizita premierului roman la Bruxelles, sa verifice daca statul de drept va fi restabilit in Romania, se arata intr-un comunicat oficialcitat de Mediafax.

"Statul de drept, echilibrul democratic al puterilor si independenta justitiei sunt fundamentele valorilor si normelor europene si sunt indispensabile pentru increderea reciproca in cadrul Uniunii Europene", afirma cei doi oficiali.

"Avem ingrijorari profunde ca limbajul diplomatic folosit de domnul Ponta in timpul vizitei la Bruxelles din aceasta saptamana nu va fi urmat de actiuni concrete din partea Guvernului sau. Ne temem ca evenimentele din Romania din urmatoarele saptamani vor justifica si mai mult lipsa noastra de incredere. Guvernul roman, care a venit la putere in circumstante politice stranii, trebuie sa ofere dovezi tangibile ca respecta statul de drept; promisiunile diplomatice goale din ultimele 48 de ore ale domnului Ponta nu sunt suficiente pentru a restaura credibilitatea fata de tara sa in cadrul Uniunii Europene", au afirmat ei.

Cei doi oficiali cer, prin urmare, Comisiei Europene, sa ofere "o evaluare impartiala si cuprinzatoare a situatiei actuale din Romania".

"Intre timp, asa cum a cerut Comisia Europeana, ne asteptam ca Guvernul roman sa respecte deplina independenta a justitiei, sa restaureze competentele Curtii Constitutionale si sa se asigure ca deciziile acesteia sunt pe deplin implementate, sa numeasca un avocat al poporului care sa se bucure de sprijin interpartinic, sa asigure o procedura deschisa si transparenta pentru numirea procurorului general si al directorului Directiei Anticoruptie si sa faca din integritate o prioritate politica", adauga ei.

In cele din urma, asa cum a statuat explicit Curtea Constitutionala din Romania, referendumul din 29 iulie va fi validat doar daca la vot se va prezenta majoritatea absoluta a persoanelor inregistrate pe listele de vot.

"Guvernul trebuie sa respecte aceasta regula, daca vrea sa fie luat in serios", au conchis Martens si Daul.