Ministrul de Interne, Ioan Rus a declarat miercuri seara intr-o emisiune la Romania TV ca 18.308.612 de romani apar le listele electorale si, deci, pot participa la referendumul din 29 iulie. Ministrul a precizat ca pana la referendum, sarcina partidelor este sa ii convinga pe alegatori sa mearga la vot. De precizat este ca Ioan Rus se ocupa de organizarea referendumului din partea USL. Acesta a explicat ca listele pentru referendum sunt unele noi, reactualizate la 10 iulie.

"Eu ca Guvern trebuie sa organizez in perfecta legalitate acest referendum. Vrem sa facem o comisie de transparenta ca sa vada lumea cum organizam referendumul si sa vada ca respectam legea. Pana la referendum, partidele trebuie sa se mobilizeze si sa ii indemne pe cetateni sa vina sa voteze", a declarat Ioan Rus la Romania TV.

Curtea Constitutionala a decis marti ca referndumul va fi constitutional daca la vot se vor prezenta jumatate plus unu din numarul votantiilor inscrisi pe listele electorale. Liderii USL au anuntat ca respecta decizia CCR dar ca intentioneaza sa aplice Ordonanta de Urgenta data de Guvern conform careia preseidntele poate fi demis cu votul majoritatii cetatenilor prezenti la vot.

"Guvernul a luat nota si va respecta toate deciziile CCR si guvernul va organiza referendumul in mod obiectiv si legal, luand in calcul decizia CCR ca referendumul va fi considerat valid daca jumatate din populatia Romaniei isi va exprima votul pe 29 iulie", a spus miercuri seara Victor Ponta, la Bruxelles, intr-o conferinta comuna de presa alaturi de presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.