Prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda i-a cerut miercuri premierului Victor Ponta sa retraga ordonanta de urgenta privind organizarea referendumului de demitere a presedintelui si l-a acuzat pe prim-ministru ca la eventuala sesiune extraordinara a Legislativului ar putea sa ceara si demiterea parlamentarilor democrat-liberali, transmite Agerpres.

"USL s-a obisnuit sa incalce in fiecare zi Constitutia, iar aceasta sarcina este preluata rand pe rand cand de Victor Ponta, cand de Crin Antonescu, presedintele interimar, care a tinut sa dovedeasca in primul sau discurs ca nu vrea sa respecte decizia Curtii Constitutionale asupra referendumului. (...) Daca Victor Ponta vrea armonizare si clarificare, atunci, nimic mai simplu - trebuie sa respecte deciziile Curtii Constitutionale, sa aplice legea si sa retraga ordonanta de urgenta", a spus Preda, intr-o conferinta de presa.

Liderul democrat-liberal a mai afirmat ca Ponta are "antecedente" in conditiile in care a solicitat sesiune extraordinara parlamentara sa prezinte activitatea sa la Consiliul European din 28-29 iunie, insa a utilizat prilejul pentru "a juca in picioare Constitutia" si pentru a demite sefii Camerei Deputatilor si Senatului.

"As vrea sa va spun despre antecedentele acestor oameni. S-a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare in luna iulie pentru ca primul-ministru al Romaniei sa prezinte ceea ce a facut, din intamplare ajuns la Bruxelles. Iar domnia sa s-a folosit de mesajul pe care trebuia sa-l transmita romanilor pentru a incepe sa joace in picioare Constitutia, sa schimbe sefii Camerei si Senatului. S-ar putea sa doreasca o sesiune extraordinara sa ne dea pe toti afara din Parlament", a afirmat Cezar Preda.

Deputatul PDL si-a exprimat neincrederea in seful Guvernului.

"Nu avem de unde sa stim sau sa credem ca Victor Ponta se va tine de ceea ce convoaca. Dumneavoastra credeti ca noi putem sa avem incredere intr-un om care a mintit in prima convocare, cand a spus ca vrea doar sa-si prezinte Parlamentului marile realizari de la Bruxelles? Nu mai are nimeni incredere in el. Nici nu stim cand convoaca sedintele de guvern. (...) Ce incredere sa am intr-un om care minte de la masa pana la usa?", a spus liderul democrat-liberal.

In context, Cezar Preda a mentionat ca, in cazul in care se va decide organizarea unei sesiuni extraordinare, parlamentarii PDL sunt obligati sa participe la sedinta, insa votul va fi stabilit prin decizie politica.

"Sa fie convocata, sa se stabileasca ordinea de zi, iar decizia prezentei si modului in care se va comporta PDL se ia politic. Tehnic, intotdeauna parlamentarii sunt obligati sa participe la sesiune, fie ca este ordinara sau extraordinara. Pentru asa ceva ne-a trimis in Parlament cetateanul roman. Daca vorbim de vot sau de modul cum vom reactiona fata de ce contine ordinea de zi, e o decizie a grupurilor parlamentare", a explicat Preda.